Kulak basıncının belirtileri nelerdir? Uçta yaşanan kulak basıncına ne iyi gelir?

Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen durumlardan biri de kulak basıncıdır. Kulak iç ses ve dış ses arasında ortaya çıkan bu basınç farkı, en çok üst solunum yolları hastalıkları ve uçak yolculukları gibi durumlarda yaşanır. Peki kulak basıncı belirtileri nelerdir? Uçta yaşanan kulak basıncına ne iyi gelir? Uçuş esnalarında yaşanan bu durumları önlemek için sizler için araştırma yaptık. Haberin detayında uçakta yaşanan kulak basıncını önlemeye dair her şeyi bulabilirsiniz.

Ana duyu organı olan kulak; iç, orta ve dış olmak üzere üç kısımdan oluşur. Kulaktan yutak borusuna bağlanan östaki borusu  kulak içi ani ses ve basınçları kontrol eder. Üst solunum yolları hastalıklarına bağlı gelişen durumlarda bu boruda tıkanma meydana gelir. Bunun sonucunda da acı, dolgunluk, tıkanıklık ve duyma hissi yaşanır. Ancak sadece üst solunum yolu hastalıklarına bağlı değil buna neden olabilecek birçok durum vardır. Bunlardan en yaygını uçuş esnasında yaşanan basınç farkından dolayı ortaya çıkan kulak tıkanıklığıdır. Uzmanlar bu durumun işitme kaybına neden olmaması için uçuş esnasında sakız çiğnemenin faydalı olacağını vurguluyor. 

Kulak basıncı nedir

Kulak basıncı nedir

KULAKTA BASINCA NEDEN OLAN DURUMLAR VE BELİRTİLER NELERDİR?

- Kulaç basıncına neden olan durumlardan biri uçak yolculuğudur. Aniden değişen hava basıncı nedeniyle kişinin duyma ve vücuttaki hava arasındaki dengesizlik ortaya çıkar. Bu durumda en çok kulak etkilenir. Farkında olmasak da kulaklarımız vücudumuzun hava kontrolünü sağlıyor. Bu durumda yaşanan ses frekansında artan artış hava basıncına neden olur. Uzmanlar bu konuda ciddi uyarılarda bulunuyor. Aksi halde kişinin kısa süreliğine duyma kaybı yaşamasına sebebiyet verir. Esneyerek, sert yutkunarak ve sakız çiğneyerek bu durumun önüne geçilebilir.

uçak yolculuğunda kulak basıncı

uçak yolculuğunda kulak basıncı

- Kulak kiri her ne kadar da kötü gibi gelse de aslında bu kir kulak içine girilen kötü çizimleri tutar ve ayrıca bu kiri genellikle uzmanların temizlemesi gerekir. Bu kir bir şekilde kulak içine doğru itildiğinde yüksek basınca neden olur. Buda şiddetli baş ağrısına ve kulak basıncına zemin hazırlar. Bu yüzden kulak kirini kişinin kendi temizlemesi sakıncalı bir hal alabilir.

- Başa gelen bir travma esansında vücut içindeki basınç azalır. Östaki borusu bu ani basınca karşı koyamadığından kulak içi basınç artar. Tüplü dalış gibi durumlarda bunlar yaşanır.

Kulak basıncının belirtileri

Kulak basıncının belirtileri

- Soğuk havada, yüzmede ve duştan sonra meydana gelebilen dış kulak iltihabı ile kulak içindeki enfeksiyonlu ve bakterili hücre sayısı artar. Buda kulak içi tıkanmasına ve akımın dışarı çıkmamasına bağlı kulak basıncına neden olur.

- Diğer nedenler ise; alerji, yüksek iltihap, burun tıkanması, doğumsal sorunlar, bazı ilaçların yan etkileri ve bademcik şişmesi gibi durumlarda kulak basıncına neden olur.

- Belirtiler ise; net duymada sıkıntı yaşama, çınlama hissi ve kulak içi doluluk, baş, boğaz ve yüz ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterir.

Kulak basıncına ne iyi gelir

Kulak basıncına ne iyi gelir

KULAKTAKİ BASINÇ NASIL GEÇER?

- Gergin bir esneme

- Burun deliklerini kapatarak nefes alma

- Ütü ile ısıtılan bir havluyu 15 dakika boyunca kulağa bastırma

- Yüksek yastıkta yatma

- Su içme kulak basıncını gidermede etkili bir yöntem

- Bir diş sarımsağı dilimleyip bir cezvede zeytin yağı ile ısıtıp kulağınıza damlatınız. 

Tatilden önce alınması gereken önlemler

İLİŞKİLİ HABER

Tatilden önce alınması gereken önlemler

BİR YORUM YAPIN 0