Pırasanın faydaları nelerdir? Yemeklerden sonra bir tabak pırasa yediğinizde uyku sırasında...

Görüntü olarak yeşil soğana benzeyen pırasa güçlü bir iltihap söktürücü besindir. Vücuttaki serbest radikalleri kolayca atmaya yardımcı olan bu güçlü iltihap söktürücü bu sayede akşamların rahat bir uyku çekmenizi sağlar. Alternatif tıp uzmanları yemeklerden sonra bir tabak tüketilmesini önerir. Peki Pırasanın faydaları nelerdir? Pırasanın besin değeri nedir?

Romalılar zamanında keşfedilen bu bitki türünün içerisinde bulunan "lactucarium" maddesi uykuyu kolaylaştırır. Bu yüzden Romalılar yemeklerinden sonra bir tabak pırasa yiyerek uyku düzenlerini sağlarlarmış. Ayrıca psikolojik hastalığı olanlara tam teşhis koyamadıklarından onları sakinleştirmek için pırasa yedirirlermiş. Akdeniz ikliminde yetişen pırasa her mevsim yetişme özelliğine sahiptir. Mısırda ise hamile kalma olasılığını artırdığı için sıklıkla tüketilirdi. Yüzyıllardır bilim insanları tarafından faydaları konusunda araştırmalara konu olan pırasa içerdiği mineraller sayesinde kaynatılıp püresi yaraları özellikle yanık izlerini gidermede kullanılırmış. Pırasa faydaları bakımından bazı hikaye ve masallarda da konusu olan bir bitkidir. Çok hızlı büyüyen pırasa ülkemizde türlü yemeği ve salata olarak tüketilir. Vücudu sakinleştirdiği için bol bol tüketilmesi tavsiye edilir. Pırasa hakkında olumsuz olan iki durum mevcuttur. Aşırı tüketildiğinde gaz ve şişkinliğe neden olur.

Pırasa zayıflatır mı? Çiğ pırasa ile zayıflama! Zayıflamak için pırasa nasıl tüketilir?İLİŞKİLİ HABERPırasa zayıflatır mı? Çiğ pırasa ile zayıflama! Zayıflamak için pırasa nasıl tüketilir?

KAÇ ÇEŞİT PIRASA VARDIR?

- Baş kısmı yayvan olan Tereyağlıbaşlı Pırasa türü ülkemizde Bursa İnegöl'de yetiştirilir.

- Lahana gibi yoğun olan Iceberg, genellikle ABD'de üretilir. 

- Şekline göre farklı olan Yaz Gevreği pırasasının diğer ismi Batavian'dır.

- Acı bir tadı olan Çin pırasası, baş kısmı yok denilecek azdır.

- En narin ve inde olan pırasa türü ise Yayvanyapraklı olandır.

- En uzun yapraklara sahip olan pırasa türü ise Romen pırasadır. 

pırasa

pırasa

PIRASANIN FAYDALARI NELERDİR? 

  • Kemik ve kas sağlığını destekleyen iki önemli mineral potasyum ve kalsiyumdur. Özellikle gelişim çağı ve hamile kadınların iki vitaminden bol bol faydalanmaları gerekir. Pırasa içerdiği magnezyum ve kalsiyum maddeleri sayesinde kemiklerin ihtiyacı olan mineralleri yüzde 60 oranda karşılar. 
     
  • Kandaki homosistein seviyesi yükselince ortaya çok ciddi boyutta damar ve kalp hastalıkları çıkar. Damarların içerisinde bu madde artıkça yağlanmaya neden olur. Pırasa kandaki bu seviyeyi azaltır. Ayrıca nitrik oksit üretimini düşürerek damar sağlığını korur. Yapılan bir araştırmada düzenli tüketilen pırasanın kalp ve damar hastalıklarının seviyesini sıfırladığı görülmüştür.
     
  • İçeriğinde yağ barındırmayan pırasa kilo aldırmaz. Obeziteye karşı en etkili bitkilerden biridir. Lif sayesinde tokluk hissi vererek uzun süre yemek ihtiyacını önler. Ayrıca vücuda enerji verir. 
     
  • Metropol yaşamın insan sağlığında en ciddi boyutta etkilediği uyku düzeni açısından da pırasa oldukça önemlidir. Pırasa içerdiği mineraller sayesinde beyinin uyuşmasını etkileyerek uyku haline sokar. Bu süreç içerisinde de vücudun kendisini yenilemesini destekler. Ayrıca vücuttaki toksinleri mesane biriktirerek idrar ya da dışkılama ile atmasını sağlar. 
     
  • Vücutta besinler nedeniyle biriken toksinler eklem aralarında iltihaplanmaya neden olur. Bu oluşan ödemler ciddi vücut ağrılarının yaşanmasını sağlar. Pırasa antioksidan özelliği sayesinde bu toksinleri temizleyerek iltihaplı hücrelerin birikmesini önler.Eklem ağrılarında en doğal tedavi yöntemidir.
     
  • Antiseptik özelliği sayesinde vücuda giren enfeksiyonlu hücrelerle savaşır. Bağışıklığı güçlendirir. Hastalıklara karşı kalkan oluşturur. Kış aylarında yüksek oranda yaşanan sağlık sorunlarını azaltır. vücudun oksijen seviyesini dengeleyerek yaşanan basınç sorununu sıfırlar. Vücuttaki dengesiz basınç ciddi baş, burun ve kulak ağrısına neden olur.
     
  • Folik asit sayesinde sindirim sisteminde meydana gelen bozulmaları düzenleyerek stres, depresyon ve yorgunluk gibi sağlık sorunlarının yaşanmasını azaltır. Beyin hafızasını güçlendirerek konsantrasyonu artırır. Folik asit maddesi özellikle hamilelik ve gelişim çağlarında alınması gereken önemli bir maddedir.
     
  • Hemoglabin maddesi az olan kişiler kansızlık gibi hastalıklar yaşar. Hemoglabin yükselmesi için ise vücudun belirli oranda demir vitamini alması gerekir. Bir tabak pırasa günlük demir oranını karşılayarak kansızlığı gidermede yardımcı olur.

Yeşil soğanın faydaları nedir? Yeşil soğan suyunu ne işe yarar?İLİŞKİLİ HABERYeşil soğanın faydaları nedir? Yeşil soğan suyunu ne işe yarar?

pırasanın zararı var mıdır

pırasanın zararı var mıdır

PIRASANIN ZARARI VAR MIDIR?

Güçlü bir idrar söktürücü, olduğundan çok fazla tüketildiğinde vücuttaki sıvı oranını da etkiler. Bu durum vücudun dengesini bozar. Ayrıca sindirim sisteminin fazla çalışmasına yol açarak ishale zemin hazırlar. Bunun yanı sıra içerisinde sodyum olduğundan vücutta sodyum birikmesine neden olur. 

pırasa besin değeri

pırasa besin değeri

BİR YORUM YAPIN 1

ahmet 3 yıl önce

Tavanın kenarları çok pis. bu da gösterilir mi?

Toplam 1 beğeni