Yabani havuç faydalı mıdır? Yabancı havuç nasıl tüketilir?

Turuncu olarak bilinen havucun akrabası olan yabani havuç, Orta Asya'da yüzyıllardır tüketilen oldukça faydalı bir besindir. Hem bitkisi hem de sebze olarak kendisi tüketilen yabani havuç, son yıllarda kültür olarak yetiştirilir. Özellikle K vitamini bakımından zengin olan yabani havuç hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki Yabani havuç faydalı mıdır? Yabancı havuç nasıl tüketilir?

Bilimsel literatürde Patinaca sativa olarak bilinene yabani havuç, maydanoz ailesine ait bir besin türüdür. Aynı zamanda havuç ile de akraba olan yabani havuç, etli bir sebzedir. Rengi kirli beyaz olan yabani havucun anavatanı Avrasya topraklarıdır. Yani bir Orta Asya ev Anadolu besini olan yabani havuç, Asya topraklarında da üretimi tüketimi vardır. Yunan ve Roma tarihi kitaplarında sıklıkla adından söz edilen yabani havuç K ve C vitaminleri bakımından zengin olduğundan dönemin alternatif tıp uzmanları tarafından tüketimi tavsiye edilir. Güçlü bir lif kaynağı olan yabani havuç, uzun süre vücudun hem tok hem de enerjik kalmasını sağlar. Etli kısmının yanı sıra üzerindeki bitkilerin de şifa amaçlı tüketildiği bilinir. Tohumlarının topraktan çıkması Temmuz ya da Ağustos aylarını bulur. Tüketimi ise sonbahar ayalarına den gelir. Günümüzde ise kültür besinlerinden biri olarak üretilir. Yabani havuç çiçeklerinin rengine göre kızılbehmen ve akbehmen gibi iki çeşidi bulunur. 

yabani havuç güçlü bir vitamin ve mineral kaynağıdır

yabani havuç güçlü bir vitamin ve mineral kaynağıdır

YABANİ HAVUÇ FAYDALI MIDIR?

- Yüksel oranda çözücü lif içerdiğinden özellikle diyet yapmak isteyenlerin tercih edebileceği bir besindir. Lif sindirimi düzenlerken alınan diğer besinlerdeki vitamin ve minerallerin kolayca kana karışmasını destekler. Bunun yanı sıra reflü, ülser ve hemoroit gibi sindirim hastalıklarının hızla iyileşmesini sağlar. Ayrıca içerdiği lif kandaki şeker oranını da dengeler. Kan basıncını ve içerdiği kötü kolesterol seviyesini de düşürerek herhangi bir sağlık sorunu yaşanmasını önler.

- C vitamini güçlü bir antioksidan maddedir. Yabani havuçta C vitamini bakımından zengin olan bir besindir. Özellikle sinir hücrelerini yenileyen yabani havucun kanserli hücre oluşumunu engellediği bilinir. Bunun aynı sıra stres ve oksidatif stresi önleyen yabani havuç, kronik olan diyabet ve kalp hastalıklarının iyileşmesinde güçlü bir tedavidir. 

yabani havucun bitkisi

yabani havucun bitkisi

- Vücuttaki toksinleri ve enfeksiyonları kısa sürede atarak bağışıklığın güçlenmesini sağlar. C ve K vitaminleri sayesinde bağışıklıktaki antikor sayısını artırarak özellikle üst solunum yolları hastalıklarının oluşumunu önler. Uzmanlar zatürre ve sıtma gibi şiddetli hastalıklar için önerdikleri bir besindir. 

- Vücudun ihtiyacı olan potasyumu sağlayarak hücrelerin yenilenmesini sağlar. Organ fonksiyonlarını güçlendirir. Bu da saç ve cilt için oldukça önemlidir. Günümüzde sağlıksız beslenme ve çevresel faktörler nedeniyle cilt ve saçlarda deforme oldukça artar. Saç dökülmesi ve cilt yüzeyinde sivilce oluşumuna neden olan komplikasyonları engelleyen yabani havuç, uykusuzluk ve romatizmaya da iyi gelir. 

yabani havuç turuncu havucun ailesindendir

yabani havuç turuncu havucun ailesindendir

YABANİ HAVUÇ KULLANIMI...

Normal turuncu havuç gibi yabani havuçta çiğ olarak yenebilir. Salata yapılabilir. Bunun yanı sıra püre kıvamına getirilerek içine yoğurt ve limon zeytin yağı eklenip ara öğün olarak tercih edilebilir. Püre halini zeytin yağıyla beraber saça maske olarak sürülüp bir iki saat bekletilip ılık suyla yıkanabilir. 

yabani havuç besin değeri

yabani havuç besin değeri

Fıstık ezmesi kilo aldırır mı? Diyette hangisi ideal: Fındık ezmesi mi fıstık ezmesi mi?

İLİŞKİLİ HABER

Fıstık ezmesi kilo aldırır mı? Diyette hangisi ideal: Fındık ezmesi mi fıstık ezmesi mi?
Hamilelikte kanama neden olur? Hamilelikte lekelenme ve kanama arasındaki farklar

İLİŞKİLİ HABER

Hamilelikte kanama neden olur? Hamilelikte lekelenme ve kanama arasındaki farklar
Osman Müfüoğlu: Mutasyonlar tesadüf mü?

İLİŞKİLİ HABER

Osman Müfüoğlu: Mutasyonlar tesadüf mü?

BİR YORUM YAPIN 0