Uzmanlar açıkladı: Mavi renk beyin sağlığını tetikliyor!

Hayatımıza anlam katan renkler hakkında ortaya çıkan bir iddiaya göre deniz kenarı, gökyüzü gibi "mavi" yerlerde zaman geçirmek, beyin sağlığı açısından önemli etkiler meydana getiriyor. Mavi renk, beyin sağlığımızın temizliği ve rahatlaması için hayat boyu sürecek önemli bir yatırım söz konusu olmaktadır.

İnsan psikolojisi üzerinde büyük ölçüde etki eden renkler, günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçasını oluşturuyor. Her rengin bir anlam taşıdığını düşünürsek yaptığımız seçimlerde de buna göre hareket edebiliriz. Özellikle huzuru ve sakinliği simgelen mavi renk, beynin de en çok sevdiği renkler arasında yer alıyor. Yapılan araştırmalara göre gökyüzünde, denizde ve doğanın birçok yerinde gördüğümüz mavi rengin bulunduğu ortamlar beyin tarafından daha sakinleştirici olarak algılanıyor. Nabız ve solunumu yavaşlattığı, terlemeyi azalttığı ve tansiyonu düşürdüğü ortaya çıkan mavi renk aslında birçok hastalığın da çözümü olabilir. 

mavi renginin psikolojide yeri

mavi renginin psikolojide yeri

Işığın oluşturduğu renk çeşitlerinin meydana getirdiği enerji, vücut fonksiyonlarını, zihnimizi ve duygularımızı etkilemektedir. Görme işlemini yerine getiren temel organın göz olduğunu bilinse de yapılan çalışmalar sonucunda çeşitli hücreler aracılığıyla beynin görme işlevini üstlendiği kanıtlandı. Gözümüzde 7 milyon konik ve 100 milyon kadar silindirik hücrenin bulunması, insanların renklere karşı hem fizyolojik hem psikolojik etkiler oluşturduğunu ortaya çıkardı.

mavi yerler beyin sağlığını tetikliyor

mavi yerler beyin sağlığını tetikliyor

NEŞELİ OLMANIN KAYNAĞI MAVİ ALANLARDAN GEÇİYOR

Yeni yapılan araştırma Roma'daki Sapienza Üniversitesi'nden Valeria Vitale ve ekip arkadaşları tarafından ileri sürülüyor. Araştırma sonucunda daha sık neşeli olduğunu ifade eden yetişkinlerin çocukken okyanus, ırmak, nehir, deniz ve dere kenarı gibi "mavi yerlerde" daha fazla zaman geçirdiğini ortaya koydu. Ekibin daha önce gerçekleştirilen araştırmalarında da bulguları bu yönde ortaya koyduğu, mavi yerlerin zihin sağlığı açısından büyük öneme sahip olduğu belirlenmiştir. 

yeşil alanlar

yeşil alanlar

Söz konusu etkiler, "yeşil alanlar" olarak bilinen orman ve bitkilerle kaplı yerler içinde de geçerli sonuçları verdi. Çocukluk döneminde mavi alanlarda zaman geçirmenin, ileriki hayatlarında yeşil alanları daha çok ziyaret etmeyi sağladığını ifade etti.

ARAŞTIRMA NASIL YAPILDI?

Araştırma birçok ülkeden veri toplanarak ortaya koyuldu. "Mavi alanda zaman geçirme ve insan sağlığıyla ilişkisine" odaklanan BlueHealth International Survey (T. MaviSağlık Uluslararası Anketi) verileri kullanıldı. Ankete katılan katılımcılara 16 yaşına kadar mavi alanda yaşadıkları çocukluk anıları ve ne sıklıkla, ne kadar uzun kaldıkları gibi geçmişe dair pek çok sorular soruldu.

mavi ve yeşil

mavi ve yeşil

Bugünkü yaşamlarıyla ilgili son 2 haftadaki duygusal ve psikolojik durumları analiz edildi. Son 4 haftada yeşil veya mavi alanlara ne sıklıkla gidildiği ve ne kadar kalındığı hakkında sorular soruldu. Araştırmadan elde edilen sonuçlar "The Journal of Environmental Psychology"  dergisinde yayınlandı.

Betül Fırat Yasemin.com - Editör
Yasemin - Betül Fırat

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca fotoğrafçılık ve sosyal medya alanlarında görev aldıktan sonra internet haberciliğine başladı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com sitesinde Editör olarak görev devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0