Pnömoni nedir, Pnömoni belirtileri nelerdir? Çin'deki gizemli Pnömoni virüsün tedavisi

Çin'de son dönemde özelliklerde çocuklarda artış gösteren Pnömoni virüsü ülkemizde de yeni bir salgın mı ortaya çıkıyor endişelerini beraberinde getirdi. Pnömoni nedir, belirtileri nelerdir? Yeni salgın Pnömoni virüsü nasıl tedavi edilir? İşte tüm bu soruların yanıtı haberimizde.

Çin'de 2019 yılının son dönemlerine ortaya çıkan ve bütün dünyaya yayılarak milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine neden olan Covid-19 (koronavirüs) sonrası yeni gizemli virüs paniğe yol açtı. Özellikle çocukları ciddi anlamda etkileyen bu virüsün ismi Pnömoni. Aslında tıp dilinde Zatürre, epey korkulan bir hastalık olarak bilinir. Riskli hastalık evreleri dışında kolaylıkla tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bağışıklık sistemi güçsüz, iyi beslenememiş, kronik hastalıkları olan prematür bebekler, çocuklar, sigara dumanına maruz kalan çocuklar riskli gruplar arasında yer alır.

Lejyoner hastalığı nedir? Lejyoner hastalığı belirtileri ve tedavisi var mı?İLİŞKİLİ HABERLejyoner hastalığı nedir? Lejyoner hastalığı belirtileri ve tedavisi var mı?

Öksürükle birlikte başlayan zatürrede şu belirtiler görülür:

  • Sarı veya yeşilimsi balgamlı öksürük
  • Ateş, terleme ve titreme
  • Öksürürken ve derin nefes alırken bıçak gibi saplanan göğüs ve sırt ağrısı
  • Nefes darlığı
  • Halsiz ve yorgun hissetme
  • Ateş
  • Bulantı ve kusma
  • Bilinç bulanıklığı
  • Dudak veya tırnaklarda mavimsi renk
  • Kan basıncının düşmesi
  • İştah kaybı
  • Baş, vücut ve kas ağrısı

PNÖMONİ VİRÜSÜ ÜLKEMİZDE SALGIN MI?

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü “Bildiğimiz kadarıyla bu olguların ardından yeni bir virüs ya da bir mikroorganizma belirlenmiş değil. Bİr telaş bir panik oluşturacak bir risk şu an görünmüyor. İzlemek lazım, vakaların artışı dönemsel olarak çok beklenmedik bir olay değil” dedi.

Beyaz Akciğer Sendromu nedir ve belirtileri nelerdir? Beyaz Akciğer Sendromu tedavisi nedir?İLİŞKİLİ HABERBeyaz Akciğer Sendromu nedir ve belirtileri nelerdir? Beyaz Akciğer Sendromu tedavisi nedir?

Çin’den özellikle çocuk yaş grubunda daha çok olmak üzere solunum yolu enfeksiyonları sıklığında bir artış bildirilmeye başlandığını kaydeden Özlü, “Çin’den özellikle çocuk yaş grubunda daha çok olmak üzere solunum yolu enfeksiyonları sıklığında bir artış bildirilmeye başlandı. Daha sonra bu artışın Danimarka, Hollanda gibi Avrupa ülkelerinde hatta Fransa’da da görüldüğüne dair bilgiler geliyor. Hindistan’da bu konuda tedbir alan ülkeler arasında yer alıyor. Yeni bir virüs mü var? Acaba yeni bir salgın mı başlıyor diye bir korku oluştu. Yakın zamanda böyle bir travma atlattık Kovid-19 salgını nedeniyle. O bakımdan herkesin tedirgin olması bence çok da şaşırtıcı değil. Bildiğimiz kadarıyla bu olguların ardından yeni bir virüs ya da bir mikroorganizma belirlenmiş değil. Mevsimsel olarak bu dönemde zaten bu tür solunum yolu enfeksiyonlarında bir artış beklediğimiz bir durum. Vakalardan da daha çok şimdiye kadar bildiğimiz virüsler ve bakteriler izole edilmiş. Daha çok görülen RSV dediğimiz Rinovirüs dediğimiz ya da Adenovirüs dediğimiz insanda hastalık yapan virüslerin neden olduğu hatta mikroplazma dediğimiz bir bakterinin de burada rol oynadığı yönünde veriler var. Dolayısıyla bir telaş bir panik oluşturacak bir risk şu an görünmüyor. İzlemek lazım vakaların artışı dönemsel olarak çok beklenmedik bir olay değil” diye konuştu.

PNÖMONİ VİRÜSÜ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Hastalığa bakteriler sebep olduğu için pnömoni tedavisi antibiyotikle yapılır. Birçok hasta, antibiyotik tedavisini evde yapabilir ve hastanede yatmasına gerek kalmaz. Tedaviyi doktorun önerdiği süre boyunca almak önemlidir.  Zatürre iyileşme belirtileri görülünce tedaviyi bırakmamak da önemlidir.

 Ağır belirtiler göstermeyen zatürre ortalama 3 gün içerisinde geçer. Viral kaynaklı pnömoni türlerinde antibiyotiklerle tedavi yapılmaz. Hastanın genel durumunu destekleyici tedavi uygulanması tercih edilir. Solunum problemi, morarma gibi belirtiler yaşayan kişiler hastanede tedavi edilirler.

2023-2024 kış modası hangi renk? 2024'te hangi renkler moda? 2023-2024 kış modası ve trendleri

İLİŞKİLİ HABER

2023-2024 kış modası hangi renk? 2024'te hangi renkler moda? 2023-2024 kış modası ve trendleri
en-Nur isminin anlamı nedir? en-Nur esmasının faziletleri ve faydaları

İLİŞKİLİ HABER

en-Nur isminin anlamı nedir? en-Nur esmasının faziletleri ve faydaları
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 2

faruk 4 ay önce

abd nin yeni senaryosu

zerzeva 4 ay önce

allahın iznile bu virus abd ye tümüne yayılır ve tek ferdı birakmamak şartiyle hepsini cehenneme günderir inşallah amin.