Polen alerjisi nedir ve nasıl anlaşılır? Polen alerjisine ne iyi gelir?

Bahar aylarında ortaya çıkan polen alerjisi, pek çok insanın yaşadığı alerji türlerinden biridir. Günümüzde bahar alerjisi ya da alerjik nezle olarak da bilinen bu rahatsızlık, çiçeklerin açmasıyla birlikte havaya karışan polenlerin verdiği etki sonrası oluşuyor. Peki polen alerjisinin tedavisi var mı? Polen alerjisine ne iyi gelir?

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Polen alerjisi, mevsimsel alerjilerin en yaygın tetikleyicilerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Her ilkbahar, yaz ve sonbaharda, bitkiler aynı türdeki diğer bitkileri döllemek için küçük polen taneleri salgılarlar. Alerjik reaksiyonlara neden olan polenlerin çoğu ağaçlardan, yabani otlardan ve çimlerden gelir. Bu bitkiler rüzgarla seyahat eden küçük, hafif ve kuru polen taneleri yapar. Polen alerjisi olan kişilerde, hangi polen türüne alerjisi varsa o polenlerin havada olduğu dönemlerde alerji belirtileri ortaya çıkmaktadır. Polen alerjisinin en yaygın belirtileri şunlardır;

  • Burun akıntısı ve mukus üretimi,
  • Hapşırma,
  • Kaşıntılı burun, gözler, kulaklar ve ağız,
  • Burun tıkanıklığı,
  • Kırmızı ve sulu gözler,
  • Gözlerin etrafında şişme.

Bahar mevsiminin gelmesiyle hem mevsimsel alerji dönemi hem de mevsim geçişlerinde yaşanan üst solunum yolu enfeksiyonlarına da kapı açıldı. Bu dönemde aynı belirileri yaşayanlar bahar alerjisi mi geçiriyor yoksa üst solunum yolu enfeksiyonu mu oldukça fazla karıştırmakta. Peki üst solunum yolu enfeksiyonu ile bahar alerjisinin arasındaki farklar nelerdir? Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, Yasemin.com'a konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

POLEN ALERJİSİNİN TEDAVİSİ VAR MI?

POLEN ALERJİSİNİN TEDAVİSİ VAR MI?

POLEN ALERJİSİNİN TEDAVİSİ VAR MI?

Polen alerjisiyle başa çıkmanın yolları arasında şunlar bulunur:

Polen sayımını takip etmek: Polen sezonunda, polen sayımının yüksek olduğu günlerde dışarı çıkmaktan kaçınmak faydalıdır.

Hava filtreleri kullanmak: Evde hava temizleyicileri ve polen filtreleri kullanmak, iç mekandaki polen miktarını azaltabilir.

Polen alerjisi nedir ve nasıl anlaşılır?

Polen alerjisi nedir ve nasıl anlaşılır?


Pencere ve kapıları kapalı tutmak: Polen sezonunda ev ve araba pencere/kapılarını kapalı tutmak, polenlerin içeri girmesini engeller.

Dışarıdan geldikten sonra duş almak ve kıyafetleri değiştirmek: Bu, üzerinizdeki polenleri temizlemenize yardımcı olur.

Dış mekan aktivitelerini sınırlamak: Polen sezonunda dışarıda geçirilen zamanı azaltmak, polenlere maruz kalmayı minimuma indirir.

POLEN ALERJİSİNE NE İYİ GELİR?

Yıllardır süregelen bir bahar alerjisi yani polen alerjisi ile baş ediyorsanız siz de evde doğal olarak uygulayabileceğiniz, sizi ve bu rahatsızlığın belirtilerini hafifletecek yöntemleri merak ediyor olabilirsiniz. İşte sizlere iyi gelecek en etkili yöntemler:

Nane çayı: Burun kaşıntısı, burun akıntıları ya da tıkanıklıkları ve buna bağlı olarak nefes darlığı yaşıyorsanız bu çayı sadece içmekle kalmayabilir, geniş bir kaseye nane çayı hazırlayarak ya da sıcak suyun içine nane yağı damlatarak burnunuza buhar banyosu yapabilirsiniz.

Tuzlu su: Tuzlu su ile gargara ya da burun temizliği yapmak da iltihaplanmaların hızla iyileşmesine destek olduğundan bahar alerjisiyle baş etmenizde size yardımcı olacaktır. 1 su bardağı temiz suyun içine 1 çay kaşığı tuz ilave edip güzelce karıştırarak kolayca hazırlayabilirsiniz.

Elma sirkesi: Elma sirkesi, bahar alerjisi nedeniyle oluşan burun tıkanıklığı ve boğazda oluşan rahatsızlıklardan sizi kurtarma konusunda da etkili. Bir bardak ılık suyun içine 1 tatlı kaşığı kadar elma sirkesi ve biraz limon suyu ilave edip karıştırın ve afiyetle içerek bahar alerjisinin size yaşattığı rahatsızlıkları hafifletin.

İştahı bıçak gibi kesiyor! Günde bir kere mutlaka 1 avuç tüketin

İLİŞKİLİ HABER

İştahı bıçak gibi kesiyor! Günde bir kere mutlaka 1 avuç tüketin
Doğal doğum nedir? Doğal doğumla ilgili bilinmesi gerekenler nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

Doğal doğum nedir? Doğal doğumla ilgili bilinmesi gerekenler nelerdir?
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0