
Aysun Subaşı, oğlunun bronşit hastalığına manda sütünün iyi geleceği tavsiyesi geleceği üzerine 9 yıl önce manda yetiştiriciliğine başladı. Subaşı, kurduğu manda çiftliğinde ürettiği ürünlerle muhteşem girişimcilik örneği sergileyerek bütün kadınlara örnek olmayı başarıyor.
Silivri'de çiftçi bir ailenin kızı olan Aysun Subaşı, evlendikten sonra kazandığı işletme bölümünden mezun olduktan sonra 6 yıl muhasebecilik yaptı. Bu dönemde dünyaya gelen oğlunun bronşit hastalığı nedeniyle muhasebelik mesleğini yarıda bırakarak köyüne yerleşti. Subaşı, köyde tarım ve hayvancılıkla uğraşmaya karar verdikten sonra Laborant ve Veteriner Sağlık Bölümünü de okuyarak veteriner teknikeri oldu.
İstanbul Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliğinin açtığı Süt Okulu’nda sütün içeriği ve faydaları hakkında eğitim alan Subaşı, bir doktorun oğlunun rahatsızlığına manda sütünün iyi geleceğini tavsiye etmesi üzerine köyüne 60 yıl sonra ilk mandayı getirdi.
Manda sütü içen oğlunun yıllar içinde sağlığına kavuştuğunu gözlemleyen Subaşı, bir taraftan da yetiştirdiği manda sayısını da artırarak manda sütünden yöresel ürünler üretmeye başladı. Zaman içerisinde çiftliğini büyütmeyi başaran Subaşı, bugün köyünde manda sütü, yoğurdu, kaymağı, peyniri, sucuğu ve etinin yanı sıra geleneksel yöntemlerle mozzarella peyniri aynı zamanda erişte, tarhana, köy yumurtası, köy tavuğu, marmelat, biber, domates gibi ürünler de üretmekte.
Son 11 yılını köy hayatına adayarak yörede mandacılık ve manda ürünleri konusunda bilinirliğin artmasını sağlayan Subaşı, yöresel ürün üretmek isteyen kadınlara da ilham kaynağı oluyor.





BİR YORUM YAPIN 0