Dolandırıcıların yapay zeka reklamlarına dikkat! Neyiniz var neyiniz yok alabilirler

Önemli kişilerin ve kurumların adını, sesini ve görüntülerini kopyalayan dolandırıcılar, deepfake teknolojisiyle insanların ellerinde ne var yoksa alıp ortadan kayboluyor. Son olarak Selçuk Bayraktar, Burak Özçivit, CZN Burak ve hatta Başkan Erdoğan'ın sesleri bu tür reklamlarda kullanıldı.

Son dönemlerde yaşantımızın odak noktasına yerleşen ve aktif bir rol oynayan yapay zeka, gerçeklik kavramı konusundaki yargılarımızı her geçen gün sorgulatıyor. Her ne kadar hayatımıza yenilikçi ve geliştirici bir bakış açısı sunsa da bu kusursuz teknoloji kullanım şekline göre tehdit boyutunda tehlikeli bir silah haline de dönüşebiliyor.

Yapay zeka

Yapay zeka

Özellikle herhangi bir kişinin sesini, görüntüsünü ve hatta düşünme biçimini dahi kopyalayabilen bu üst teknolojinin dolandırıcıların radarına girmesi büyük bir problem olarak karşımıza çıkıyor.

Deepfake

Deepfake

Kişilerin konuşma biçimi, ses rengi, nefes sıklığı ve hatta vurgularını dahi eksiksiz bir şekilde sunan yapay zeka aracılığıyla insanları aldatmaya çalışan dolandırıcılar, deepfake teknolojisi ile yapılan YouTube reklamlarıyla önemli kişilerin ve kurumların adını kullanıyor.

Yapay zeka reklamları

Yapay zeka reklamları

Küçük bir yatırımla çok büyük kazançların vadedildiği reklamlarda vatandaşların güvendiği, sevdiği ve saydığı kişiler taklit ediliyor. Örneğin Selçuk Bayraktar'ın sesinin klonlandığı bir videoda çok borcu olan bir adam işsiz kalıyor ve gidip reklamdaki firmaya yatırım yaparak zengin oluyor. Bir haftada 37 bin TL temettü alan kişi, teşvik edici lüks bir hayat yaşıyor. Videonun sonunda kişiler yatırım uzmanına yönlendiriliyorlar ancak parayı alan 'sözde' yatırım uzmanı sırra kadem basıyor.

Daha önce Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) adı kullanılarak "yatırım fırsatı" başlığı altında dolandırıcılık yoluyla sahte hesaplar üzerinden vatandaşı mağdur etme girişimleri de denenmişti. Sahte reklam filminde kullanılan görüntüler, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için New York'a giden Başkan Erdoğan'ın Amerikan TV kanalı PBS'e 18 Eylül'de yaptığı açıklamalardan alınmıştır.

Özellikle finans bilgisi kısıtlı, ek kaynak ihtiyacı bulunan ve zor durumda olan kişilerin hedef alındığı bu tarz reklamlara lütfen itibar etmeyin.

Kozanoğlu ailesinde kirli miras krizi! Üvey annesine 1.2 milyar dolarlık kara para davası açtı

İLİŞKİLİ HABER

Kozanoğlu ailesinde kirli miras krizi! Üvey annesine 1.2 milyar dolarlık kara para davası açtı
Ünlü rapçi Filistin'e destek parçasına gelen sansüre ateş püskürdü!

İLİŞKİLİ HABER

Ünlü rapçi Filistin'e destek parçasına gelen sansüre ateş püskürdü!
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 10

Gaffar Karakuş 4 ay önce

Toutube a reklamı şikayet etmeme rağmen yayın devam ediyor

haberci 4 ay önce

bu yalan yatırım vaatleri Türkiye petrolleri adına bile yapılıyor hemde youtubede.haberi kapsamlı yapında millet aydınlansın

ademoğlu 4 ay önce

suçu meslek yapanı salarsanız olacağı budur sabıkaları kabarık kişilerdir lütfen suçu meslek yapanı salmayın çünkü iflah olmuyor

Sivaslı 4 ay önce

Valla YouTube hep reklam var dolandırıcılık için kimsede dur demyor

misafir 4 ay önce

Ben de gördüm bu videoyu. Reklamlarda. Tabi konuyu bildiğimden çok da ciddiye almadım. Yalnız bu kadar başıboş dolandırıcı nasıl bir cezasızlıkla cesaret buluyorsa hiç çekinmeden bunları yapabiliyorlar. Bir kişiyi dolandıran çıkamasa cezaevinden aflar çıkmasa bu kadar sık karşılaşmayız gibi geliyor bana.

Toplam 2 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun