Çin Seddi bunca yıl nasıl ayakta kalabildi? Binlerce yıllık gerçek ortaya çıktı!

Binlerce yıllık tarihi olan Çin Seddi tarih boyunca onca savaş ve yağmalamaya karşı sapasağlam kalabilmeyi başardı. Bilim insanları ise uzun yıllardır bu devasa yapının nasıl dimdik kalabildiğini araştırıyor. Çin Seddi'nin nasıl ayakta kalabildiği bulundu. Ortaya konulan bulgular uzmanları ve konunun ilgililerini şaşırttı.

Çin Seddi'nin nasıl inşa edildiği ve bugüne kadar nasıl sapasağlam ayakta kalabildiği hâlâ net bir cevap bulabilmiş değil. Bilim insanları yıllardır Çin Seddi'nin dokusu üzerinde çeşitli araştırmalar yapıyor. 2200 yıllık geçmişe sahip yapı, birçok medeniyete, savaşa ve yağmaya şahit oldu. Çin'in kuzey sınırı boyunca, tam 20.921 km uzunluğuna sahip Çin Seddi, görenleri hayrete düşürüyor. Bu devasa yapının nasıl olup da erozyondan ve diğer etkenlerden zarar görmediği araştırılıyordu. Yapılan araştırmalar, şok edici bulgular ortaya koydu.

Çin Seddi gerçeği

Çin Seddi gerçeği

ÇİN SEDDİ YIKILMASIN DİYE ÇOK ÖZEL BİR YÖNTEM UYGULANMIŞ

Bir süredir uzmanlar Çin Seddi'nin erozyondan zarar göreceğine, hatta yok olacağına inanıyorlardı. Ancak ortaya konan son bulgular bu korkuları ortadan kaldırdı. Zira Çin Seddi inşa edilirken yapımında canlı organizmaların kullanıldığı tespit edildi. Biyokabuk olarak bilinen, birkaç santimetre kalınlığındaki ince tabaka sayesinde devasa duvar, erozyondan korunuyor. Siyanobakteri, yosun ve likenden oluşan bu tabaka, rüzgar ve yağmur kaynaklı hasarı oldukça azaltıyor. Bununla da kalmamışlar! Duvarı inşa ederken toprak ve çakıl gibi organik maddelerden oluşan sıkıştırılmış bir toprak kullanmışlar. Bu sayede dev duvar binlerce yıla meydan okuyarak bugüne kadar gelebilmiş.

Çin Seddi biyokabuk

Çin Seddi biyokabuk

BİLİMSEL DERGİLER YAYIMLADI

Bilimsel bir dergi olan Science Advances'te yayımlanan habere göre Çin Seddi, erozyona karşı aslında çok hassas. Makalede "Klasik bir sıkıştırılmış toprak yapısı olarak Çin Seddi, rüzgâr kaynaklı erozyona, yağışların aşındırmasına, tuzlanmaya ve donma-çözülme döngülerine karşı son derece hassastır. Bu da çatlama, parçalanma ve hatta sonunda çökme gibi ciddi sonuçlar doğurur." deniyor. Ayrıca bu sıkıltırılmış toprak yapısı sayesinde canlı organizmalara mükemmel bir ortam sağlıyor. Bu da, biyokabuk denen tabakayı oluşturuyor.

Araştırma ekibinden Bo Xiao bu özel tabakaya dair şöyle konuştu: "Biyokabuk tabakası içindeki bu çimento işlevi gören maddeler, biyolojik filamentler ve toprak agregatları (en küçük doğal toprak parçası), dayanıklılığa ve erozyona karşı güveli bir ağ meydana getiriyor".

Çin Seddi nasıl ayakta kaldı

Çin Seddi nasıl ayakta kaldı

DEV YAPI BİYOKABUK SAYESİNDE SAĞLAM KALDI

Biyokabuklar test edildi ve ortaya konan bulgular uzmanları şaşırttı. Biyokabuklu bölgeden alınan örneklerle çıplak bölgeden alınan örnekler karşılaştırıldığında, biyokabuklu kısımların dayanıklılık özelliği verdiği gözlemlendi. İnceleme doğrultusunda duvarın yaklaşık 482 km uzunluğundaki bölümünün yüzde 67'si biyokabukla kaplı ve biyokabuk, aşınmaya karşı ciddi azalma sağlıyor.

Çalışmaya göre Çin Seddi'nin sadece %5,8'i iyi korunmuş durumda. %52,4'lük kısmı ise ya tamamen ya da çok ciddi bozulmuş. Araştırma verileri şunu söylüyor:

"Çıplak sıkıştırılmış toprakla karşılaştırıldığında, biyokabukla kaplı bölümlerin gözeneklilik, su tutma kapasitesi, aşınabilirlik ve tuz tutuşunda %48’e varan bir azalma gözlemlenirken dayanıklılık ve agregat stabilitesinde %37 ila %321 oranında artış olduğu ortaya çıktı."

Çin Seddi biyokabuk

Çin Seddi biyokabuk

Toprak yüzeyde birkaç cm'lik kalınlıkta bulunan biyokabuk, yapıya güçlü bir koruma sağlıyor. Daha önceki çalışmalar bunun tam tersini ileri sürmüşse de bu çalışma sayesinde belki de devasa duvarın tamamen yıkılmadan ayakta kalmasının tek sebebinin biyokabuk olduğu düşünülüyor.

Türkan Şoray'ı görenler gözlerine inanamadı! Estetiksiz hali herkesi şaşırttı

İLİŞKİLİ HABER

Türkan Şoray'ı görenler gözlerine inanamadı! Estetiksiz hali herkesi şaşırttı
Müzisyen Hülya Yiğitalp'in acı günü! O haberle sarsıldı

İLİŞKİLİ HABER

Müzisyen Hülya Yiğitalp'in acı günü! O haberle sarsıldı
MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 3

Burm 3 ay önce

Baya zor Muş bilimcik insanlar bulmakta zorlanmışlar . .

Ziraat Müh. 3 ay önce

Saçmalamışlar. Dorusu şu: Sanıldığı gibi başlangıçta değil sonradan o devasa yapıda doğal ekosistem oluştu. Çinlilerin o tarihlerde öyle becerileri olsaydı Türklerden korkorak bu yapıyı inşa etmezlerdi.

Boxkurt 3 ay önce

Bence biyo kabuk kendinden oluştu yüzyıllar boyunca gerisi inandırıcı değil