Kiraz nasıl kurutulur? Kirazı güneşte kurutma yöntemleri! Kiraz kurusu nasıl yapılır

Kiraz, faydaları saymakla bitmeyen koyu renkli meyveler arasında çok sevilen ve tüketilen bir yiyecektir. Birçok yörede kiraz kurutularak alternatif lezzetler yapılır. Farklı şekillerde tüketebileceğiniz kiraz kurutmak ister misiniz? Tam da mevsimi olan kiraz evde nasıl kurutulur? işte adım adım kiraz kurutma yöntemlerini sizler için hazırladık...

Akdeniz kıyılarında da, Güney Kafkasya ve Hazar çevresi taraflarında yetiştirilen kiraz antioksidan özelliğiyle insan sağlığına çok faydalı bir meyvedir. Kiraz meyvesi gülgiller familyasına ait bir bitki türü olarak bilinir. En önemli ve dikkat çeken faydalarından biri de diyabet riskini düşürmesi olabilir. Sütlü tatlılara çok yakışan ve direk olarak tüketilen bir meyve olan kirazı aynı zamanda kurutarak da tüketebilirsiniz. Ev hanımları kışlık olarak derin dondurucu için de hazırlamaktadır. Kış mevsiminde kurusunu tüketmek isterseniz evde çok kolay şekilde kurutma işleminin detaylarını sizlerle paylaşıyoruz.

Kirazla neler yapılabilir? Kirazla yapılabilecek en güzel 3 tarifİLİŞKİLİ HABERKirazla neler yapılabilir? Kirazla yapılabilecek en güzel 3 tarif

HER GÜN BİR AVUÇ KİRAZ YERSENİZ? KİRAZIN FAYDALARI

Tam da yaz mevsimine giriş yaptığımız şu günlerde vücudun su dengesini düzenleyen kiraz aynı zaman da zayıflamaya yardımcı olur. Alzheimer, diyabet ve obezite dahil olmak üzere kronik hastalıkları önler. Antioksidan etkisiyle kansere karşı koruma sağlar. İdrar söktürücü özelliği vardır. İdrar yolu enfeksiyonlarını engellemek için çok yararlıdır.

EVDE GÜNEŞTE KİRAZ NASIL KURUTULUR?

  • Pazardan seçerek aldığınız en güzel kirazları bol suda yıkayın. 
  • Yıkadıktan sonra bir kaba koyun ve sırayla saplarını koparın. Saplarını çıkardıktan sonra içinde bulunan çekirdekleri tek tek ayıklayın.

evde güneşte kiraz nasıl kurutulur

evde güneşte kiraz nasıl kurutulur

  • - Daha sonra varsa bir sini tepsi veya fırın tepsisinin içine kabuk kısımları tepsiye gelecek şekilde yerleştirin. 
  • - Bütün ayıkladığınız kirazları dizdikten sonra tepsinin üzerine ince bir tülbent yerleştirin. Güzelce üzerini örttüğünüz tepsiyi güneş gören bir yere koyun.

kiraz kurusu nasıl yapılır

kiraz kurusu nasıl yapılır

  • Kirazları havanın durumuna bağlı olarak yaklaşık 2-4 gün olacak şekilde kuruyana kadar güneşte bekletin.
  • Kirazları güzelce kuruduktan sonra güneşten alın ve 160 derece fırında yaklaşık 30 dakika pişirin. 
  • Fırından çıkardıktan sonra soğumaları için serin olan bir yerde koyun ve 1 saat kadar dinlenmeye bırakın. 
  • Kirazlar iyice soğuyup dinlendikten sonra buzdolabı poşetlerine koyup hava almayacak şekilde bağlayın. Kuruttuğunuz kirazları ister buzdolabında veya derin dondurucuda saklamak üzere kaldırabilirsiniz. 
  • Aynı zamanda kiraz saplarını kurutmak isterseniz aynı şekilde bu işlemi yapabilirsiniz. 

kiraz kurusu

kiraz kurusu

FIRINDA KİRAZ NASIL KURUTULUR?

Fırında kirazları kurutmak için ilk olarak aynı şekilde yıkayıp temizlemeniz gerekir. Saplarını da çıkarın. 

Çekirdeklerini çıkarmakta zorlanırsanız pipet veya bıçak kullanabilirsiniz. 

Ardından temiz bir havlu üzerine ayıkladığınız kirazları dizin. İyice suyunu çeken kirazları fırın tepsisine koyun ve fırını 75 dereceye ayarlayın.

fırında kiraz kurutma

fırında kiraz kurutma

- Kirazları tepsiye dizerken birbirine değmeyecek şekilde yerleştirin. Fırın ısındıktan sonra fırının derecesini 57 dereceye kadar düşürün. 

- Kirazlar kuruyup buruşana kadar yaklaşık 3 saat boyunca pişirmeye devam edin.

- 3 saat sonrasında kirazları sıkıp kontrol edin. İyice kuruyup kurumadığından emin olun. Eğer sıktığınızda içinden su geliyorsa daha kurumamış demektir. Daha kurutmaya devam edin. 

kiraz kurusu nasıl tüketilir

kiraz kurusu nasıl tüketilir

- Daha sonra çıkarıp soğumaya bırakın ve buzdolabı poşeti ya da bir kavanoza yerleştirin hava almayacak şekilde ağzını kapatmayı unutmayın.

İşte bu kadar...

Sade Türk lokumu nasıl yapılır?

İLİŞKİLİ HABER

Sade Türk lokumu nasıl yapılır?
Kola içmenin zararları nelerdir? Kola içtikten sonra vücutta neler oluyor?

İLİŞKİLİ HABER

Kola içmenin zararları nelerdir? Kola içtikten sonra vücutta neler oluyor?
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 3

Sakin 1 yıl önce

Tamda şimdi Mevsimi kirazın. Tebrik ediyorum sizi çok önemli bir haber

Konyalı 1 yıl önce

Malesef engüzelini elin gâvuru yiyor.

engin kaya 1 yıl önce

fırında 3 saat peşirmek elektrk faturasını kim ödeyecek hanımefendi