En kolay Aşure nasıl yapılır? Evde aşureyi rengi kararmadan pişirmenin püf noktaları

Hicri takvime göre her yıl Muharrem ayının 10. gününde evde pişirilen aşure tatlısı, dayanışmanın sembolüdür. Bu yıl 18 Ağustos'a denk gelen aşure gününde kazanlar kaynar ve komşulara dağıtılır. Türk mutfağında çok önemli yere sahip olan aşureyi en güzel ve en lezzetli haliyle sofralarınıza getiriyoruz. Meltem Açıkel geleneksel aşure tarifini sadece yasemin.com takipçilerine özel yayınlandı.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Aşure, Hicri takvime göre Muharrem ayının onuncu günü yapılan ve eki zamanlarda birçok malzemenin bir araya getirilmesiyle yapıldığı için toplumu simgelediği söylenen lezzetli bir tatlıdır. Birbirinden farklı malzemelerin pişirilerek enfes bir lezzete dönüşmesi; toplumdaki insanları temsil ettiği söylenir. Buğday, nohut gibi baklagil taneleri ile kuru yemişlerin bir araya getirilip şekerle kaynatılması sonrasında yapılan aşure, etimolojik olarak incelendiğinde İbranice kökenli bir kelimedir. Bu kelimenin orijinali “aşura” olarak da bilinmektedir. Aşure, aynı zamanda sayı olarak on anlamına gelen bir kelimedir. Bu anlamı, Hicri takvimdeki Muharrem ayının onuncu gününe denk gelmesinden kaynaklanmaktadır. Her yıl Muharrem ayının belirli bir haftasında ise aşureler yapılıyor ve dost, komşu, aile vb. ile paylaşıyor. Siz de bu yıl kendi ellerinizle enfes bir aşure pişirmeye ne dersiniz? Türk mutfağının lezzetli tariflerinden biri olan aşurenin, sindirimi kolaylaştırdığı, Omega-3, demir, çinko, kalsiyum gibi vitamin ve mineraller içerdiği uzmanlar tarafından açıklandı.

 

Faydalarından püf noktalarına kadar aşure hakkında tüm detayları bulabileceğiniz yazımızı mutlaka incelemelisiniz. Meltem Açıkel'den geleneksel enfes aşure tarifi bu videoda! 

Aşure günü ibadetleri! Muharrem ayında Aşure günü duası ve faziletli zikirleriİLİŞKİLİ HABERAşure günü ibadetleri! Muharrem ayında Aşure günü duası ve faziletli zikirleri

AŞURE TARİFİ:

MALZEMELER

500 gram buğday 
1 kg şeker
1 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı nohut
1 çay bardağı portakal suyu 
2 portakal kabuğu rendesi
1 çay bardağı pirinç
1 bardak süt
10 adet karanfil 
2 kabuk tarçın 
Tuz

Üzeri için;

500 gram kuru üzüm 

500 gram kuru kayısı  

250 gram gün kurusu kayısı 

250 gram incir

250 gram ceviz  

250 gram fındık 

250 gram çiğ badem 

1 su bardağı kuş üzümü

1 bardak kuru dut

Yenibahar 

Toz tarçın 

aşure

aşure

En pratik ve lezzetli şekersiz aşure tarifi! 1 kase aşure kaç kalori? Evde aşure yapımıİLİŞKİLİ HABEREn pratik ve lezzetli şekersiz aşure tarifi! 1 kase aşure kaç kalori? Evde aşure yapımı

YAPILIŞI

Buğday akşamdan iyice yıkanır. Yıkanmış buğdayın üzerini kapatacak şekilde 4 bardak su eklenir ve sabaha kadar bekletilir. Kuru fasulye ve akşamdan ıslanır.

aşure yapımı

aşure yapımı

Akşamdan yıkanıp ıslanan buğday tekrar yıkanarak bol su ile haşlanır. Nohut ve fasulye ayrı ayrı haşlanır.

aşure yapımı

aşure yapımı

Yarısı haşlanan buğday yarısı da süsleme için kullanılacak olan kayısı, incir gibi kuru meyveler minik minik doğranır. 

aşure yapımı

aşure yapımı

Fındık ve ceviz havanda (havanınız yoksa bir poşete koyularak ) dövülür.

aşure yapımı

aşure yapımı

Kaynamaya başlayan buğdayın köpüğü alınır. Buğday helmelene (koyulaşana) kadar iyice kaynatılır.

aşure yapımı

aşure yapımı

Kaynama süresi 1- 1,5 saati bulabilir. Haşlandıkça artan buğday gerekirse başka bir tencere boşaltılır ve zerine sıcak su eklenebilir.

aşure yapımı

aşure yapımı

Helmelenen buğdayın suyu beyaz kıvam alınca suyu kontrol edilir. İçine pirinç ilave edilerek 5 dakika kaynatılır. 

Pirinçle kaynayan buğdaya kaynama esnasında sırasıyla fasulye ve nohut suyu süzülerek eklenir ve kaynatılır.

aşure yapımı

aşure yapımı

Aşure malzemeleri eklendikten sonra aşure sürekli karıştırılır.

Pirinç, fasulye ve nohutla birlikte kaynayan buğdaya yıkanmış kuru üzüm eklenir şişene kadar pişirilir.

aşure yapımı

aşure yapımı

Doğranmış kayısılar eklenir ve karıştırılarak kaynatılır.

aşure yapımı

aşure yapımı

İncir aşureyi karartacağı için içine eklenmez. Dövülmüş fındık ve ceviz eklenir kaynatılır. Bir fiske tuz eklenir.

aşure yapımı

aşure yapımı

Malzemeler eklenince koyulaşan aşureye sıcak su eklenebilir.

1 bardak sıcak suda 2 çubuk tarçın, 2-3 karanfil demlenir. Demlenen tarçınlı su süzülerek aşureye eklenir.

aşure yapımı

aşure yapımı

Portakal kabuğu rendesi ve portakal suyu eklenir, kaynatılır.

aşure yapımı

aşure yapımı

1 bardak süt eklenerek karıştırılarak kaynatılır ve en son şeker eklenerek 10-15 dk kaynatılır.

aşure yapımı

aşure yapımı

Malzemeler şekerle kıvamını alınca altı kapatılır ve kaselere doldurulur.

aşure yapımı

aşure yapımı

Kaselere alınan aşure ılıyınca zevke göre süslenir. Kuru incir, kuru kayısı, dut kurusu, dolmalık fıstık, kuş üzümü, iç badem ile süslenen aşurenin lezzetinin arttırmak için yeni bahar ve tarçın gezdirilir. 

aşure yapımı

aşure yapımı

Arzuya göre sıcak veya soğuk servis edilir.

AŞURE YAPMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR?

Aşure de kullanacağınız nohut, fasulye ve buğdayı bir gece önceden suda bekletin. Bir gece önceden beklettiğiniz bakliyatlar aşure yaparken işinizi kolaylaştırıyor. 

Bir gece önceden suya koyacağınız bakliyatların suyu için mutlaka içme suyunu kullanın. Ertesi gün bakliyatlara kullandığınız suyu süzmeyi unutmayın.

Aşureyi yapacağınız gün nohut, fasulye, buğday bütün bunları ayrı tencerelerde orta ateşte haşlayın. Kuş üzümü, kuru üzüm, kayısı ve kuru inciri bakliyatları haşlayıp suyu süzdükten sonra ekleyin ki su rengi koyulaşmasın.

Aşurede hangi malzemeler vardır

Aşurede hangi malzemeler vardır

Aşureye pişmeye yakın portakal kabuğu koymak istiyorsanız rendelerken portakalın beyaz olan yerine rendeyi vurmamaya çalışın. Eğer orayı da rendelerseniz aşure tadı biraz acı olabilir. 

Aşurenin renginin beyaz olmasını isterseniz bunun için bir tutam pirinç veya biraz oda sıcaklığında beklemiş süt ekleyebilirsiniz. Aşurenin kıvamının çok koyu olduğunu fark ederseniz hemen su ilave edin. Şeker gerekiyorsa da tadına baktıktan sonra bir miktar şeker ekleyin.

Aşurenin içine şekeri en son aşurenin piştiğini anladığınız zaman ekleyin. Koyduktan sonra şekerin yanmaması için sürekli karıştırmaya devam edin.

pratik aşure tarifi

pratik aşure tarifi

AŞURENİN FAYDALARI NELERDİR?

  • Yeterli miktarda tüketilen aşure, çocukların günü enerjik bir şekilde geçirmesi ve sağlıklı büyümelerinde önemli bir rol oynuyor. Özellikle Söğüt eksikliğini gideriyor. 
  • Aşurenin içerisinde bulunan baklagiller, bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olarak, bol miktarda demir ve çinko içerir.
  • Hayvansal yağ içermeyen bu lezzet asla kolestrol içermez.Tamamen meyvelerden hazırlandığı için B2, B1, C, A vitamininin yanı sıra bol miktarda demir, çinko, fosfor, kalsiyum ve sodyum vardır.
  • Aşurede bulunan tüm malzemelerin bitkisel olduğundan kalp ve damar sağlığına karşı vücudu korur. Özellikle emziren annelerin tüketmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar aşurenin süt yapıcı olduğunu da söylüyor.
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 2

gariban 1 yıl önce

yapında gelip yiyelim

Toplam 1 beğeni

Ahmed 1 yıl önce

Allah aşkına şu aşureye pekmez yerine şeker koyup ziyan etmeyin. Aşure pekmezle olur. Imkanı olan damak tadını seven pekmezle yapar.

Toplam 2 beğeni