Kalamar evde nasıl temizlenir ve nasıl pişirilir? En kolay kalamar pişirme yöntemi

Türkiye denizlerinde sıklıkla rastlanılan bir deniz canlısı olan kalamar, yumurtayla aynı kolesterol düzeyine sahip olduğu uzmanlar tarafından açıklandı. Son yıllarda adeta milyonlarca düşkünü olan kalamar en çok soğan halkasına benzer şekilde kızartılarak sofralara geliyor. Peki kalamar evde nasıl temizlenir ve nasıl pişirilir? Kalamarın pişirme yöntemi bugünkü yazımızda.

Kalamar, uzatılmış gövdeli Decapodiformes, büyük gözler, sekiz kol ve iki tentacle olan kafadanbacaklılardır. Diğer tüm kafadanbacaklılar gibi, kalamarın da farklı bir kafası, iki taraflı simetrisi ve bir mantosu vardır. Latince ismi Mastigoteuthis flammea olan kalamar, yumuşakça bir deniz canlısıdır. Tıpkı diğer kafadan bacaklılar gibi belirgin bir kafası, manto ve kolları vardır. Ağzını çevreleyen 8 kolu ve bu kollardan biraz daha uzun olan 2 de dokungacı olan kalamarı ahtapota benzetiyorlar. Fırında, kızartılarak ya da buğulama şeklinde de pişirilebilen kalamar içindeki melanin adındaki madde insan cildini bronzlaştıran pigmentin aynısıdır. Yaşamını sürdürebilmesi için deniz suyunun belirli bir ısıda ve tuz oranında olması gerektiği uzmanlar tarafından belirleniyor. Türkiye sularında Marmara Denizi'nin batı kesiminden başlayarak Ege ve Akdeniz’in tamamında bulunan kalamar, protein, çok az oranda yağ, fosfor, magnezyum ve kalsiyumdur. Kalamar; B2, B3 ve B12 vitaminleri barındırır. 

Midye nasıl temizlenir, midye nasıl pişirilir? Evde midye dolması tarifiİLİŞKİLİ HABERMidye nasıl temizlenir, midye nasıl pişirilir? Evde midye dolması tarifi

soğan halkası şeklinde kalamar

soğan halkası şeklinde kalamar

Kalamar, balık sofralarının da aranılan mezesidir. Çoğunlukla tarator sosu yanında tavada kızartılmış hali tercih edilse de içi kaşar peyniri ile doldurulmuş kalamar ızgarası, kalamar pilakisi, kalamar dolması, hatta kalamar salatası da yapılmaktadır. 

Ahtapot evde nasıl temizlenir ve nasıl pişirilir? En kolay ahtapot pişirme tekniğiİLİŞKİLİ HABERAhtapot evde nasıl temizlenir ve nasıl pişirilir? En kolay ahtapot pişirme tekniği

KALAMAR NASIL TEMİZLENİR?

Kalamarın temizlenmesi zor gibi görünse de basit ve kısa süren bir işlemdir. Öncelikle kalamarın kıkırdak gibi bir yapıda olan kanatları tutularak çekilip çıkartılır. Dışında yer alan derisi de kanatlarla beraber gelecektir. İçini çıkarmak için kalamarın kafası tutulup çekilir. Kafası iç organları ile birlikte elinize gelecektir. Kafası ve iç organları çıktıktan sonra içinde saydam plastik gibi bir kemik görülür. Bunu da çekilerek çıkartılır. Daha sonra kalamarın et kısımlarının üstünü kaplayan zarı temizleniyor. Bu da şu şekilde alıyor; Kalamar kesme tahtasına yatırılır ve bıçağın tersi ile üzerindeki zar çıkartılır. İki ucundan biraz kesilip yıkanır. Pişirme tercihine göre halka halka kesilir veya bütün halde bırakılır.

Ordövr tabağı nedir, neler yapılır? Sıcak ve soğuk ordövr tabağı nasıl hazırlanır? İLİŞKİLİ HABEROrdövr tabağı nedir, neler yapılır? Sıcak ve soğuk ordövr tabağı nasıl hazırlanır?

kalamar dolma

kalamar dolma

İstiridye nedir ve istiridye nasıl temizlenir? İstiridye nasıl yenir ve faydaları nelerdir?İLİŞKİLİ HABERİstiridye nedir ve istiridye nasıl temizlenir? İstiridye nasıl yenir ve faydaları nelerdir?

KALAMAR TAVA NASIL YAPILIR? 

Kalamarları kızartmak için önce sosu hazırlayın. Sos için; incecik kıyılmış maydanoz, sirke, kekik, sarımsak ve biberiyeyi karıştırın. Kalamarlarınızı önce una sonra sosa bulayıp kızgın yağda kızartın. Servis tabaklarına rokalarını büyük yapraklar halinde yerleştirin, üzerine kızarttığınız kalamarlarını koyun.

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0