Kozalak turşusu nedir? Kozalak turşusu nasıl yapılır? Kozalak turşusu faydaları

Pandemi ve koronavirüs sebebiyle talep patlaması yaşayan kozalak turşusu yoğun ilgi görüyor. Özellikle Eskişehir, Ankara ve Kayseri’de bazı turşu satıcılarının raflarını süsleyen kozalak turşusu, astım hastaları ve öksürüğü fazla olan kişiler tarafından tercih ediliyor. Peki kozalak turşusu evde nasıl yapılır? Faydaları nelerdir? İşte kozalak turşusu yapımı:

Eskişehir’de yaklaşık 2 yıl önce ormandan toplamaya başladığı çam kozalağından turşu yaptıktan sonra bunları dükkânında sadece süs olarak bulunduran satıcı Ünal Atalay, pandemi sürecinde faydasını öğrenenlerin talepleri artınca işleri hayli açıldı. Uzun emekler sonucunda dağlık ve ormanlık alanlardan toplanan çam kozalağını işledikten sonra yapılan turşu, Eskişehir’de çok ilgi görüyor. Kentte bulunan her turşucuda satılmayan, son birkaç yıldır süs olarak bazı turşucularda bulunmasına rağmen ilgi görmeyen kozalak turşusu, pandemi sürecinde bir hayli değere bindi. Yılın belli bir döneminde toplanan ve çok fazla ürün de elde edemediklerini belirten Atalay, son 3 ayda gelen taleplere bir türlü yetişemediğini aktarıyor. Ünal Atalay, 2 yıl önce denemek üzere başlattığı çam kozalağı turşusu hakkında konuştu.

Evde salatalık turşusu nasıl yapılır? Turşu yapmanın püf noktalarıİLİŞKİLİ HABEREvde salatalık turşusu nasıl yapılır? Turşu yapmanın püf noktaları

Atalay, “Bursa Gemlik ilçesine yakın Gedelek köyümüz var. Bu köyün dağlarına çıkarken, bu çam kozalağı ilgimizi çekti. Daha sonra bunun faydaları hakkında araştırma yaptık ve çok faydalı olduğunu öğrendik. Bunu nasıl turşu yapabiliriz diye aramızda konuştuktan sonra denemelik olarak bir kavanoz turşu yaptık. Yaptığımız kozalak turşusunun tadı da çok hoş oldu. Birkaç kavanoz daha yaptık ve dükkânımıza süs olarak koyduk. Ama kimse pek bilmediği için sormazdı bile. Pandemi geldiği zaman zaten turşu satışlarımız yükseldi. Bu arada birileri bu kozalak turşusunun faydaları hakkında haber yapmış ve vatandaşlar da onu görünce artık kuyruk oluşturmaya başladı. Son 2 yılda satamadığım üründen daha fazlasını 3 ayda sattık. Artık her isteyene veremiyoruz. Biz sadece 4-5 kavanoz getirebiliyoruz. Müşterileriz, ‘ben numaramı vereyim, parasını vereyim’ diyor. Ancak biz bunu yapmıyoruz. Zaten çok getiremiyoruz. Gelen müşterimize elimizde olanlardan veriyoruz” şeklinde konuştu.  

Çok farklı ve çeşitli şekillerde tüketilen kozalak şurubunu bazıları sabah akşam suyunu içiyor, acımsı bir tadı olduğundan bazıları bal katıp yiyor, bazıları ise salatalık üzerine döküp yiyor. Çok keskin bir kokusu olan ve faydalı olduğu dile getirilen kozalak şurubunun faydaları şu şekilde belirtiliyor;

  • - Suyunu normal su ile kaynatıp sabah aç karnına içildiğinde şeker hastalığına iyi geldiği belirtiliyor.
  • - Sigara içenlerin, astım hastalarının ve öksürük rahatsızlığı olanların ciğerlerini temizlediği düşünülüyor. Özellikle korona virüsü kolay atlatmak için kozalak turşusunu tüketenler günümüzde çoğunlukta.
  • - Bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Hatta öyle ki kozalak reçeli yapıp tüketenler bile var.
  • - Yıpranmış saçlar için çam yağının faydalı olduğu söyleniyor. Aynı şekilde turşusunun da saçlar için bir şifa kaynağı olduğu belirtiliyor.

KOZALAK TURŞUSU TARİFİ:

MALZEMELER

9 adet yeni oluşmaya başlayan, olgunlaşmamış çam kozalağı
1 fincan elma sirkesi
2 tatlı kaşığı kaya tuzu
2,5 su bardağı su

Akciğeri temizleyen: Kozalak şurubunun faydaları nelerdir? Kozalak şurubu nasıl tüketilir?İLİŞKİLİ HABERAkciğeri temizleyen: Kozalak şurubunun faydaları nelerdir? Kozalak şurubu nasıl tüketilir?

YAPILIŞI

İyice temizlenen kozalaklar, kullanılacak kavanozlara yerleştirilir.

Kapaklı kavanozun içine eklenecek su, kaya tuzu ve sirke başka bir kap içerisinde karıştırılır.

Ardından hazırlanan salamura suyu da kozalakların olduğu kavanoza ilave edilir.

Kavanozun kapakları sıkıca, hava almayacak şekilde kapatılır. Yaklaşık bir ay sonunda turşunu hazır hale gelir.

Afiyet olsun...

En kolay bakkal tostu nasıl yapılır? Bakkal tostunun püf noktaları

İLİŞKİLİ HABER

En kolay bakkal tostu nasıl yapılır? Bakkal tostunun püf noktaları
İbrahim Saraçoğlu kekik kürü! Vücudu arındıran kekik suyu mucizesi

İLİŞKİLİ HABER

İbrahim Saraçoğlu kekik kürü! Vücudu arındıran kekik suyu mucizesi
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 2

zafer gülten 2 yıl önce

şimdiye kadar ne bi yerde gördüm,nede duydum...nelerimiz varmış meğer.

özgür 3 yıl önce

Bu Ara bunun pekmezinide yapılmaya başladılar yoğurtta mayalanıyo böle giderse ormanlarda koza kalmayacak

Toplam 1 beğeni