Orkinos balığı nedir ve Orkinos balığı nasıl pişirilir? İşte orkinos balığı kavurma tarifi

Günlük yaşamımızda ton balığı olarak tanıdığımız Orkinoslar sürü halinde gezerler, kendilerinden küçük balıkları yerler ve oldukça da hızlı yüzerler. Pişirmesi ve hazırlanması çok kolay olan orkinos balığının lezzeti de damaklarda iz bırakıyor. Orkinos balığı veya diğer adıyla ton balığı nasıl pişirilir yazımızda bulabilirsiniz.

Orkinos, Ton balığı olarak da bilinir, uskumrugiller familyasından Thunnus, Euthynnus ve Katsuwonus cinslerini oluşturan boyu 4,3 metre, ağırlığı 800 kilograma ulaşabilen göçmen balık türlerine verilen ad. Çok hızlı yüzerler. Kendinden küçük balıkları avlar. Eti konservecilikte kullanılır. Market raflarında özellikle konserve ton balığı olarak satılan orkinos balığı sağlık açısından oldukça faydalı ancak riskleri de var. Özellikle hamilelikte içerdiği cıva açısından tüketilmesi tavsiye edilmiyor. Kalp krizi riskini azaltıcı özelliklere sahip olduğu son yıllarda yapılan araştırmalar sonucunda ortaya konmuştur. Saç yapısının da sağlıklı olmasına katkı sağlayan ton balığı, parlak ve güçlü saçlara ulaşmak isteyenlerin, düzenli olarak tüketmeleri önerilir. İçeriğinde bulunan esansiyel yağ asitleri nedeniyle saçların ihtiyaç duyduğu tüm eksiklikleri gidermesine yardımcı olmaktadır. 

Orkinos balığı nasıl temizlenir? Orkinos balığı temizlemenin püf noktalarıİLİŞKİLİ HABEROrkinos balığı nasıl temizlenir? Orkinos balığı temizlemenin püf noktaları

  • Orkinos balığı konservenin dışında taze olarak da temin edilebilir. Genelde taze olanları dilimli şekilde satılmaktadır.
  • Birden çok pişirme yöntemi vardır. Bunlar ızgara, fırında, güveçte, buğulama, sote ve kızartma şeklindedir. Aralarında çok tercih edilen yöntem güveçtir.
  • Orkinos balığının eti sıkı ve siyah renktir. O nedenle bir kaç püf noktası yardımıyla orkinosların  pişirilmeden önce etlerinin yumuşatılması ve renginin beyazlatılması gerekir.

Tavşan nasıl temizlenir? Yabani tavşan etini temizlemenin püf noktalarıİLİŞKİLİ HABERTavşan nasıl temizlenir? Yabani tavşan etini temizlemenin püf noktaları

Soğan ve domates sosuyla beraber sofraya harika bir lezzet getiren orkinos kavurmanın tarifi merak ediliyor. Peki, orkinos nasıl pişirilir? İşte orkinos kavurma tarifi...

ORKİNOS KAVURMA TARİFİ:

MALZEMELER

4 kişilik
300 gram orkinos balığı
1 adet kuru soğan
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 adet domates
2 adet köy biberi
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı pul biber
Yarım çay kaşığı karabiber
Tuz

YAPILIŞI

Orkinos balığını alırken balıkçınızdan kuşbaşı olarak kesmesini isteyin.

Kuşbaşı etleri su ile yıkamak gerekiyor. Yıkarken biraz suda bekletmek de iyi oluyor. Bir tavaya 2 çorba kaşığı zeytinyağı koyup ısıtın.

1 adet soğanı soyup yıkadıktan sonra küp küp doğrayıp tavaya ekleyin.

Üzerine tuz atıp soğanı güzelce kavurun.

 Soğan kavrulduktan sonra üzerine güzelce yıkadığımız kuşbaşı orkinos etleri ekleyip beraberce kavuruyoruz. Kısa sürede pişecektir.

Balıkların pişmesine yakın küp küp doğranan yeşil biber ve son olarak domatesi ekleyip 2 dakika daha kavurun.

Kekik, pul biber ve karabiber atıp, tuzunu da damak zevkimize göre ayarlayıp son bir kez karıştırdıktan sonra ocağı kapatabiliriz.

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0