Mezgit balığı en kolay nasıl pişirilir? Fırında ve tavaya yapışmayan mezgit balığı tarifi

Sağlığı korumak için haftada üç kez balık yemek gerektiğini herkes bilir ve mezgit, yapılacak yemekler için en iyi seçeneklerden bir tanesidir. Peki mezgit balığı en kolay nasıl pişirilir, biliyor musunuz? İşte tam bir besin deposu olan mezgiti temizlenin ve pişirmenin incelikleri…

Mezgit, lezzeti ve kılçıksız yapısı nedeniyle “tavuk balığı” olarak da bilinen bir tür dip balığıdır. Karadeniz ve Marmara’da bolca avlanan mezgit, kış aylarında sık sık tezgahlarda karşımıza çıkar.  Küçük deniz canlılarıyla beslenen mezgitler, besinlerini denizin diplerinde, kumlu yerlerde ararlar. Türkiye’de hemen her denizde bulunmaktadır. Özellikle kış aylarında meydana gelen akıntılar sayesinde Marmara Denizi mezgit ile dolar taşar. İçeriğinde bol miktarda B vitamini bulunması nedeniyle yorgunluğa birebir olan mezgit balığı, kalp hastalıkları için iyi gelir. Bunun yanında diyabet hastaları için de sıkça önerilmektedir.

İçeriğinde yer alan iyot, tiroid hormonlarınızı düzenlemeye yardımcıdır. Tiroidlerde üretim ve sağlıklı çalışabilirlik açısından mezgit balığı oldukça önemlidir.

Çipura balığı nasıl pişer? En lezzetli çipura pişirmenin yöntemi! İLİŞKİLİ HABERÇipura balığı nasıl pişer? En lezzetli çipura pişirmenin yöntemi!

mezit balığı

mezit balığı

PEKİ MEZGİT NASIL PİŞİRİLİR?

Mezgit balığını sağlıklı bir şekilde pişirmek isterseniz kullanacağınız malzemeler içinde yağ olmamalıdır. Buğulama ya da ızgarada pişirmek tavada pişirmekten çok daha sağlıklıdır. Bununla beraber mezgiti pişirmenin bir diğer yöntemi de saçtır. Balıkları temizleyip tuzladıktan sonra orta boy ocak sacına yağlı kağıt serin.

Barbun balığı en kolay nasıl pişer? Barbun balığını pişirmenin püf noktalarıİLİŞKİLİ HABERBarbun balığı en kolay nasıl pişer? Barbun balığını pişirmenin püf noktaları

mezgit balığı kızartması

mezgit balığı kızartması

Üzerine tüm balıkları güzelce sıralayın. Sonra yine yağlı kağıt yardımıyla üzerini kapatın. Kenarlarını da güzelce içe doğru kıvırın. Yaklaşık 15 dakika içinde tüm balıklarınız pişmiş olacaktır. Yağ kullanmadan, lezzetli ve sağlıklı balık pişirmek bu kadar kolay. Üstelik sadece 15 dakikanızı alır.

MEZGİT TAVA TARİFİ:

MALZEMELER

1 kilo mezgit
2 su bardağı mısır unu
2 su bardağı buğday unu
3 adet yumurta sarısı
Kızartmak için sıvıyağ (isteğe göre 1-2 yemek kaşığı tereyağı)
Tuz, biber

fırında mezgit balığı

fırında mezgit balığı

Tekir balığı nasıl pişer? Fırında tekir nasıl pişirilir? En kolay tekir balığı pişirmeİLİŞKİLİ HABERTekir balığı nasıl pişer? Fırında tekir nasıl pişirilir? En kolay tekir balığı pişirme

YAPILIŞI

Balıklarınızı ayıklayın,(isteğe göre filosunu çıkartabilirsiniz). Balık nasıl ayıklanır fotoğraflı anlatımına buradan ulaşabilirsiniz.

Ayıkladığınız balıkları iyice yıkayın ve süzülmesi için süzgece alın. 2 ayrı tabağa buğday ve mısır ununu alın. Buğday ununun içine tuz koyarak iyice karıştırın.

Yumurta sarılarını bir kapta iyice çırpın. Balıkları önce buğday ununa sonra yumurtaya bulayın, en son mısır ununa bulayarak tereyağı katılmış kızgın yağda kızartın.

ızgarada mezgit balığı

ızgarada mezgit balığı

IZGARADA MEZGİT TARİFİ:

  • Izgarada mezgit pişirecekseniz, tuz, karabiber, zeytinyağı ve taze kekik yapraklarından bir marine sosu hazırlayın.
  • Balıklarınızı bu sosa yatırarak 15-20 dakika kadar lezzetlenmesi için bekletin. Ardından balıkların her iki tarafını da ızgarada 4-5 dakika civarında pişirin.
  • Balıklar pişince üzerine bir fırça yardımıyla erimiş tereyağı sürmek lezzetini daha da artıracaktır.

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 1

Erol Ç. 3 yıl önce

Ayda bir yiyemeyen var. para mı var ki haftada üç kez yiyelim

Toplam 3 beğeni