Mevlana şekeri nedir ve mevlana şekeri nasıl yapılır? Mevlana şekeri tarifi

Konya’da etli ekmekten sonra en çok bilinen lezzetlerinden biri olan Mevlana şekeri ABD'ye bile satılıyor... Konya’nın yöresel yiyecekleri arasında yer alan ve ‘Mevlana’ adı altında satılan akide şekeri, günde 100 ton üretiliyor ve yaklaşık 400 kişiye istihdam sağlıyor. Peki Mevlana şekeri nedir ve mevlana şekeri nasıl yapılır? Mevlana şekeri tarifi yazımızda...

Mevlana şekeri Konya’nın en önemli sembollerinden biri. Ülkemiz için de oldukça değerli. Yumuşak dokusu, çekici görüntüsü ile yöresel lezzet, artık dünyaya ihraç edilliyor. Asıl adı peynir şekeri olan Mevlana şekeri herkesin merak ettiği bir konu haline geldi. Tüm şekerlerde olduğu gibi Mevlana şekerinde de işleme toz şeker ve su ile başlanıyor, bakır kazana atılan ikilide, püf nokta ise suyun şekerin üzerini kapatmasıdır. Aksi halde istenilen kıvam yakalanamaz ve sevilen tada ulaşılamaz, Su ve şeker 100 derece ısıda sık sık karıştırılarak belli bir kıvama getiriliyor, sıcaklığın içine limon tuzunun da eklenmesi ile karıştırma işi son buluyor. 

Limon tuzunun şekerdeki görevinin ise şekerin mayalanmasını sağlamak olduğu biliniyor. Karışım şartlara bağlı kalınarak aşağı yukarı 140 dereceye kadar ısıtılıyor, 140 dereceye ulaşan şeker artık soğuma işlemine geçirilmeye hazırlanıyor, soğuk saç bir levha üzerinde soğuma işlemi yapılıyor, fakat yapılması gereken son bir işlem ise levhanın mısırözü yağı ile yağlanması işlemidir. Levha yağlanmaz ise şeker levhaya yapışır, kısa bir aşama olan soğumada 10 dakika kalan şeker, ağartma işlemi için özel makinesinin içerisine alınıyor. Yeterince ağartılan şeker, makinelerle kesilmeye alınıyor ve paketlenerek satılıyor. 

Evde elma şekeri nasıl yapılır? Elma şekeri yapmanın püf noktalarıİLİŞKİLİ HABEREvde elma şekeri nasıl yapılır? Elma şekeri yapmanın püf noktaları

Konya Pastacılar Odası Başkanı Kadir Kağnıcıoğlu, mevlana şekeriyle ilgili bilinmeyenleri anlattı. Mevlana şekerinin Konya’nın önemli simgelerinden bir olduğunu ifade eden Kağnıcıoğlu şunları söyledi:

'Konya denince akla gelen 3 şey var. Birincisi Mevlana, ikincisi etli ekmek, üçüncüsü ise Mevlana şekeridir. Mevlana şekerini Konya'da üreten 70 kadar küçük ve orta ölçekli şirket var. Bunların günlük üretimi yaklaşık 70 ton civarındadır. Büyük ölçekli firmaları içine kattığımızda bu rakam günlük 100 tona ulaşıyor.

Squid Game şekeri nedir ve nasıl yapılır? Squid Game şekeri kırılmadan...İLİŞKİLİ HABERSquid Game şekeri nedir ve nasıl yapılır? Squid Game şekeri kırılmadan...

ABD'YE DE İHRAÇ EDİLİYOR

1960 yılından bu yana üretiliyor. İlk zamanlarda peynir şekeri olarak adlandırılırdı. Turistik yerlerde satılmaya başlamasından sonra ismi Mevlana şekeri olarak Türkiye çapında isim yapmış bir şeker haline geldi. Yurt dışına da ihracatı var. Çoğunlukla Nijerya, Rusya ve Arap ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri'ne ihracat ediliyor.

Üretiminde hiçbir katkı maddesi olmadan yalnızca şeker, limon tuzu ve su katılarak üretiliyor. Başka hiçbir katkı maddesi yoktur. Herkesin güvenle tüketebileceği bir şekerdir."

MEVLANA ŞEKERİ TARİFİ:

MALZEMELER

Mısırözü yağı
Su
Şeker
Limon tuzu

YAPILIŞI

Tüm şekerlerde olduğu gibi Mevlana şekerinde de işleme toz şeker ve su ile başlanıyor, bakır kazana atılan ikilide, püf nokta ise suyun şekerin üzerini kapatmasıdır.

Aksi halde istenilen kıvam yakalanamaz ve sevilen tada ulaşılamaz, Su ve şeker 100 derece ısıda sık sık karıştırılarak belli bir kıvama getiriliyor, sıcaklığın içine limon tuzunun da eklenmesi ile karıştırma işi son buluyor.

Limon tuzunun şekerdeki görevinin ise şekerin mayalanmasını sağlamak olduğu biliniyor.

Karışım şartlara bağlı kalınarak aşağı yukarı 140 dereceye kadar ısıtılıyor, 140 dereceye ulaşan şeker artık soğuma işlemine geçirilmeye hazırlanıyor, soğuk saç bir levha üzerinde soğuma işlemi yapılıyor, fakat yapılması gereken son bir işlem ise levhanın mısırözü yağı ile yağlanması işlemidir.

Levha yağlanmaz ise şeker levhaya yapışır, kısa bir aşama olan soğumada 10 dakika kalan şeker, ağartma işlemi için özel makinesinin içerisine alınıyor.

Yeterince ağartılan şeker, makinelerle kesilmeye alınıyor ve paketlenerek satılıyor.

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0