Bebeklerde saç dökülmesine ne iyi gelir? Bebeklerde saç dökülmesi nedenleri ve doğal çözümleri

Kel olarak ya da seyrek saçlı dünyaya gelen bebekler için anne ve babaları saçlarının bir daha uzamayacağından dolayı endişe edebilir. Aslında gelişimlerinin normal bir parçası olan saç dökülmesi, korkulacak bir durum değildir. Bebeklerde saç dökülmesi neye iyi gelir, saç dökülmesini önlemek için ne yapılmalı?

Hamilelik dönemindeyken bebeğinizin şekli ve şemali hakkında birçok şeyi merak edebilirsiniz. Bunlar saçı, göz rengi, yüzü, mimikleri, eli ve ayakları hatta gülüşünü bile bir an önce görmek için sabırsızlanıyor olabilirsiniz. Bebeğinize kavuşmak için geçmek bilmeyen 9 ayın sonunda ise bebeğinizi kucağınızda aldığınızda yaşayacağınız duyguları anlatmak imkansızdır. Bambaşka bir hissiyata bürüneceğiniz o anda hayalinizde canlandırdığınızın dışında gelen bebeğiniz sizi biraz şaşırtabilir. Çeşitli etkenlere bağlı olarak anne ve babadan alınan fiziksel değişikliklerde genelde genetik rolün etkisi büyüktür.

Örneğin; bazı yeni doğan bebekler adeta dünyaya bir saç olarak gelir iken bazılarının kafasında tek tük sayılı saç teli vardır. Burada bilinmesi gereken önemli bir detay ise yetişkinlikte ve çocuklukta meydana gelebilen saç dökülmesi, seyrekte olsa bebeklik döneminde rastlanabileceğidir. 

BEBEKLERDE SAÇ DÖKÜLMESİ NEDEN OLUR? SAÇI AZ OLAN BEBEKLER...

Doğum esnasında görülmese bile zamanla bebeğin saç derisinde görülen parça parça dökülmeler, dışarıdan bakıldığı zaman komik bir görünüme neden olsa da aslında normal bir durumdur. Bebeklerdeki saç dökülmeleri genellikle şakak kısmında ya da ensede yuvarlak halka şeklinde ortaya çıkıyor.

Normal saç dökülmelerinin dışında kel gibi yamalıklar görülüyorsa bu durumu tetikleyen etkenlerden birisi de bebeğin uyurken sürekli aynı pozisyonda yatması ve dolayısıyla da bu duruşundan dolayı aynı yerlerde dökülmelerin görülmesi ile ilgilidir.

Olan saçlarda döküldüğü zaman anne ve babalar, çareyi saçların gürleşmesi için halk arasında doğru olduğu sanılan ancak yanlış olan saç kazıtma da arıyor. Hiçbir bilimsel açıklaması olmayan saç kazıtma meselesi, bebeğin saçlarını tahriş etmekten başka bir işe yaramıyor. Bu nedenle bebeklerin saçlarının çok çıkması için kazıtma işlemi yapılmasının bir faydasının olmadığı gerçeği ortaya çıkıyor. Hormonların etkisinin dışında bebeklerde saç dökülmesi nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

- Uykuya yatış pozisyonu

- Tinea Capitis (Mantar enfeksiyonu)

- Ateşlenme ve stres durumu

- Vitamin eksikliğine bağlı yanlış beslenme

- Endokrin problemleri

Bebeklerin saçları nasıl hızlı uzar? Bebeklerde saç uzatma yöntemleriİLİŞKİLİ HABERBebeklerin saçları nasıl hızlı uzar? Bebeklerde saç uzatma yöntemleri

bebeklerde saç dökülmesi ve kellik

bebeklerde saç dökülmesi ve kellik

BEBEKLERDE SAÇ DÖKÜLMESİ NE ZAMAN OLUR?

Yeni doğan bebeklerde saç dökülmesi bir diğer haliyle telogen effluvium olarak nitelendirilir. Saç dökülmelerindeki en temel nedenin doğum sonrasındaki hormon düzeylerinin düşüşe geçmesi ile bağdaştırılabilir. Anne karnında hormonları yüksek olan bebeklerde, dünyaya geldikten sonra hormon düşüşü nedeniyle saç uzaması dinlenmeye geçer.

Dinlenme süresinde saçlar dökülür iken biraz zaman geçtikten sonra bebeğin yeniden büyüme evresi hızlanır. Bu büyüme evresinde daha hızlı ve gür çıkan saçlar, bebeklerde sağlıklı saç gelişiminin bir parçası olacaktır. Genellikle ilk altı ayda bebeklerde saç dökülmesi görülmektedir.

HANGİ BEBEKLERİN SAÇLARI DAHA ÇOK DÖKÜLÜR?

Yeni doğan döneminde bebeklerin saçlarının dökülme oranı biraz daha gelişmiş bebeklere göre daha fazladır. Nedeni ise oturma ve emekleme dönemindeki bebeğin hareketli olması ve sürekli yata pozisyonda olmaması ile ilgilidir. Yeni doğan bebek kucakta, araba koltuğunda ya da yastıkta yatırıldığı zaman devamlı aynı pozisyonda yattığı için yama şeklinde belli bölgelerde dökülmeler görülür.

BEBEKLERİN SAÇLARI NASIL GÜRLEŞTİRİLİR?

  • - Banyo yaptıktan sonra bebeğinizin saç derisine badem yağı ile nazikçe masaj uygulayın. Bu yöntemin bilimsel bir kanıtı olmasa da tecrübelerle sabitlenmiştir.
  • - Aloeveranın içindeki jeli kaşıkla karıştırıp su ile birleştirin. Banyo sonrasında bu karışım ile bebeğinizin saçını yıkayın. Böylelikle uzama ve gürleştirme yönünde olumlu ilerlemeler olacaktır.
Anne sütünü azaltan ilaçlar hangileri? Süt kesilmesi neden olur? Anne sütü azaltan besinler...

İLİŞKİLİ HABER

Anne sütünü azaltan ilaçlar hangileri? Süt kesilmesi neden olur? Anne sütü azaltan besinler...
Hamilelikte böbrek taşı ve kum dökme! Hamilelikte böbrek ağrısına ne iyi gelir?

İLİŞKİLİ HABER

Hamilelikte böbrek taşı ve kum dökme! Hamilelikte böbrek ağrısına ne iyi gelir?
İslam ahlakında çocuk terbiyesi nasıl verilmeli? Peygamberimizin çocuklarla ilişkisi

İLİŞKİLİ HABER

İslam ahlakında çocuk terbiyesi nasıl verilmeli? Peygamberimizin çocuklarla ilişkisi

BİR YORUM YAPIN 5

fatmagül 3 yıl önce

zigavus bebek şampuanlarını kullanıyorum bebeğime bitkisel ve eczanede olduğu için gönül rahatlığıyla kullanıyorum çok memnunum bir sorun yaşamadım

Burjcu 2 yıl önce

3 yaşındaki kızıma da kullanabilir miyim gürleşmiyo ve dökülme var

yeşim 3 yıl önce

bebeklerde saç dökülmesinin normal olduğunu söylemişti bize de doktorumuz bende zigavus bebek şampuanını kullanıyorum çok memnunum kaldım tavsiye ederim

meryem 4 yıl önce

bende spariş ettim yardımcı oldugun için saol

selma 4 yıl önce

zigavusun tamamıyle bitkisel bebek şampuanları var tavsiye ederim