Yağ yakım nabız aralığı nasıl hesaplanır?

Kilo vermek isteyen kadınların en büyük uğraşı olan yağ yakımında uygulanan egzersizler ve diyetler olumlu sonucun en büyük göstergesidir. Diyette sıklıkla geçen yağ yakımının nabız aralığına göre tahmini hesaplama yöntemini araştırdık. Böylelikle sizde bilinçli yollarla zayıflayabilir formu koruyabilirsiniz. Peki yağ yakımı nabız aralığı nasıl hesaplanmalı? Nabız nasıl ölçülür? Yağ yakmak için nabız hesaplama...

Sağlıklı bir yaşam ve ince görünüm için spor yapmaya karar veren kadın ve erkeklerin uygulayacağı egzersiz hareketleri doğru ve düzenli yapıldığında muhakkak fayda sağlayacaktır. Bedenin tamamını değil de sadece rahatsız olunan bölgeyi çalıştırmaya yönelik yapılan hareketlerle gözle görülür bir incelme sağlanabilir. Ancak spor yapan kimselerin atlamaması gereken önemli bir nokta var ki o da sarf edilen eforun şiddetidir. Tek bir kişiye bağlı olmadan yani kişiden kişiye göre değişebilen egzersiz nabzında limitlerin yukarısına çıkmamak sağlık açısından önemlidir. Ne çok yukarı ne çok aşağı olmaması gereken egzersiz yoğunluğunda kişi spor sırasında az da olsa ter atabilmelidir. Gün içerisinde ne kadar yağ yaktığınızı anlayabilmek için de öncelikle nabız aralığını öğrenmek gerekir. Kalbin performansı ile orantılı hareket ederek yağda görülen yağ yakımı yaşa göre değişkenlik gösterir. Dolayısıyla da 20 yaşındaki birisi ile 50 yaşındaki birisinin yağ yakımı bir değildir.

NOT: KESİN BİLGİ İÇİN UZMAN ONAYI ALMALI VE ONA GÖRE HAREKET EDİLMELİDİR!

YAĞ YAKIM NABZI NEDİR? YAĞ YAKIM NABIZ ARALIĞI NASIL HESAPLANIR?

yağ yakım nabız aralığı hesaplama

yağ yakım nabız aralığı hesaplama

TIKLA OKU: YAĞ YAKAN DİYET HANGİSİ? 5 GÜNLÜK YAĞ YAKICI DİYET

Vücutta ne kadar yağ yakıldığının en önemli göstergesi olan nabız aralığında kalbin işleyişine göre yağda görülen yakım ortaya çıkmaktadır. Yaş seviyesine göre değişebilen yağ yakım hesaplamasında o esnada uygulanacak olan egzersiz türü de etkilidir. Bilinçli bir şekilde zayıflamak için önemli bir adımdır.

Yağ yakım hızını hesaplamada sabit bir teknik kullanılmasa da hesaplama çeşitlerinde farklı veriler değerlendirilebilir. Yağ yakımını hesaplamak isteyen kişinin spor sırasında maksimum nabzına göre %55 ila %70 arasında nabız değerlerine sahip olmalıdır.

23 yaşındaki bir kimsenin maksimum kalp vurum sayısını hesaplamak için 220’den bu kişinin yaşını çıkarmalıyız

220-23= 197 bpm

197 x % 60 (Egzersiz şiddeti) = 118 bpm (hedef kalp vurum sayısının alt sınırı)

197x % 70 (Egzersiz şiddeti ) = 137 bpm (hedef kalp vurum sayısının üst sınırı)

YAĞ YAKIM HIZINI HESAPLAMA NE İŞE YARAR?

Boya göre ideal vücut ölçüsü hesaplama yöntemi için TIKLAYIN

yağ yakım nabız aralığı

yağ yakım nabız aralığı

TIKLA OKU: HEMEN KİLO VERMEK İSTEYENLERE KALICI DİYET

Yağ yakma hızını en doğru haliyle belirleyebilmek için ortalama rakam için 18 dakika esas alınmalıdır. 20 dakika vücudu ısıttıktan sonra 18. dakikaya kadar nabız aralığını yakaladıktan sonra spor devam ettirilmelidir. 20 dakika spor uyguladıktan sonra 20 dakika boyunca spor yapıyorum demek doğru olmayacaktır. Çünkü 20 dakika ısınma, 18 dakikadan sonra vücutta yağ eritme başlayacaktır.

Dolayısıyla doğru bir nabız aralığı için 38 dk'dan sonra başlanır. 38 dakikadan önce sporu bırakmak, yağ yakmadan sporu bitirme ile sonuçlanır. Nadiren de olsa yağ yakımı 22. dakikaya kalan vücutlar da mevcuttur.

YAĞ YAKIMI HESAPLAMADA KARVONEN FORMÜLÜ NEDİR?

KARVONEN NASIL HESAPLANIR?

Yağ yakım nabız aralığı

Yağ yakım nabız aralığı

Yaş ve fitness hedefi ile doğru orantılı çalışan kalp atım hızının aralığını bulmaya yarayan karvonen tekniğinin öncesinde dinlenik nabız belli olmalıdır. Bu nabız saba uyanınca herhangi bir şekilde konuşulduğunda ama hareketsiz kalındığında ölçülen nabız sayısını içerir.

Örneğin:

Karvonen formülüne göre Hedef nabız = Dinlenik nabız + yaş (220 – dinlenik nabız – yaş) olarak hesaplanır. 

TIKLA OKU: PLANK HAREKETİ NE İŞE YARAR?

İDEAL YAĞ YAKIM ARALIĞI KAÇTIR?

Spor esnasında temponun en yüksekte olduğu egzersiz hareketlerini yapmaya yönelmelisiniz. Böylelikle kalp atış ritmi ile yağ yakımı doğru orantılı ilerleyecektir. Yaşınız 30 ise nabzınız 190 civarında olacak sporu tercih etmelisiniz. 100 olması veya 110 olması yağ yakımını yavaşlatacaktır.

yağ yakım hesaplama

yağ yakım hesaplama

Çocuklara kalem tutturma yöntemi! Çocuklara kalem tutma nasıl öğretilir? Kalem tutma yaşı...

İLİŞKİLİ HABER

Çocuklara kalem tutturma yöntemi! Çocuklara kalem tutma nasıl öğretilir? Kalem tutma yaşı...
Kirpik neden dökülür? Kirpik dökülmesine karşı serum tarifi

İLİŞKİLİ HABER

Kirpik neden dökülür? Kirpik dökülmesine karşı serum tarifi
Diş beyazlatma yöntemi nasıl yapılır? Diş beyazlatıldıktan sonra nerelere dikkat edilmeli?

İLİŞKİLİ HABER

Diş beyazlatma yöntemi nasıl yapılır? Diş beyazlatıldıktan sonra nerelere dikkat edilmeli?

BİR YORUM YAPIN 9

ucrun 3 yıl önce

motoru da fazla zorlamamak lazım, sonra dağılmasın...

ece 4 yıl önce

yazıyı tam anlamamışsınız sanırım çıkan sayının %60'ı ile %80'i arası diyor

Toplam 1 beğeni

DConnor 4 yıl önce

Daha bu sabah 7 Dikliginde 6.7km hizla yuruyus yaptim. 169.5 Nabzim vardi. Yasim 26.

Toplam 1 beğeni

mert 4 yıl önce

aşırı derecede hatta ölümcül olabilecek düzeyde yanlış bilgi. 220-yaş dediğimiz bizim antrenmanda yapabileceğimiz maksimum nabız formülüdür. Kardiyologlar söyler bunu. Örneğin 220-40 180 diyelim. 180in üzerine asla çıkılmamalı hatta 130 160 civarlarında dolaşmalısınız derler. bunun sebebi kalp sağlığıdır. Yağ yakma ile alakalı bir şey değildir. Hatta şöyle bilgi vereyim. Buradaki bahsedilen kadar yoğun idmanlarda ilk olarak glikojen depoları kullanılır. Yani alakası yok.

Toplam 7 beğeni

Erman 4 yıl önce

Zaten kanda laktat birikmesi yoğun olacağından kişinin nabzı oraya çıkamaz

Toplam 2 Beğeni

kuddusi 4 yıl önce

ölümcül derecede hatalı hesap yapılmıış, 40 yaşında biri 180 bpm de maximum yağ yakıyor demiş, 40 yaşında biri 180 bpm de 4. dk içinde yaşama veda eder.

Toplam 12 beğeni

Deniz 4 yıl önce

Bu hesaplamayı heryerde yayınlamışlar ! Ya ömürlerinde spor yapmamış bunlar yada biyonik insanlar biz bilmiyoruz .. Nabız 150 den sonra risk teşkil eder . 35 yaşındayım ağır kardio yapıyorum nabız 120 - 140 arasında seyrediyor ve oldukça zorlandığım anlar bu anlar ... Şaşırmışlar .. 20 yaşında genç 200 nabızla spor yapsın diyorlar !!!!

Toplam 3 Beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun