3 ihlas 1 Fatiha'nın fazileti nedir? İhlas suresi ile hatim sevabı! İhlas hatmi yapılışı

Kuran-ı Kerim'i açtığımızda karşımıza çıkan ilk sure olan Fatiha Suresinin Arapça ve Türkçe okunuşunu sizlere derledik. Peygamberimiz (SAV)'in eşsiz dua olarak gördüğü Fatiha'nın bilinmeyen sırları ve faziletleri haberimizin detaylarında! Fatiha Suresi meali nedir, Fatiha Suresi Türkçe ve Arapça okunuşu nasıl? Fatiha Suresinin faziletleri ve önemi ile ilgili merak edilenler...

Allah (c.c)'un ebedi saadeti kazanmamız için bizlere göndermiş olduğu Kuran-ı Kerim'de yer alan ilk sure Fatiha Suresidir. Bir çoğumuza daha çocukluk döneminde ilk olarak öğretilen bu sure, faziletleri ve hikmetleri bakımından oldukça önemlidir. Toplamda 7 ayetten oluşan Fatiha Suresi, Efendimiz (SAV)'in Peygamberlik zamanlarındaki Mekke döneminde inmiş ve adını 'Başlangıç' manasına gelen 'Fatihadan' almıştır. Ayetlerin tek seferde nazil olduğu Fatiha Suresi için ayrıca Ümmü’1-Kitab” (Kitab’ın özü) “es-Seb’ul-Mesânî” (Tekrarlanan yedi âyet) , “el-Esâs”,“el-Vâfiye”, “el-Kâfiye”, “el-Kenz”, “eş-Şifâ”, “eş-Şükr” ve “es-Salât” olarak da ifade edilebilmektedir. Kuran-ı Kerim'de sure olarak geçen Fatiha'yı okuduğumuz yerler ise şöyle:

  • Her gün kıldığımız 40 rekat namazda, 40 defa fatiha suresini okuruz.
     
  • Dua ederken ya da bitirdikten sonra Allah (c.c)'un rızasını kazanmak için fatiha suresini okuruz.
     
  • Hasta bir kimsenin şifa bulması için okuruz.
     
  • Vefat eden bir kişinin arkasından okuduğumuz Fatiha suresini ruhlarına hediye edip sevap kazandırmak niyeti ile okuruz.
     
  • Taziyelerde edilen dualardandır.

Kuran okumaya başlamadan önce okunacak dua! Her harf için sevap kazandıran duaİLİŞKİLİ HABERKuran okumaya başlamadan önce okunacak dua! Her harf için sevap kazandıran dua

3 İHLAS 1 FATİHA OKUMANIN SEVABI NEDİR? İHLAS HATMİ

Fatiha suresinin önemi ve faziletleri

Fatiha suresinin önemi ve faziletleri

Ebû Saîd el-Hudrî (r.a) rivayetlerine göre Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV), ihlas suresinin sevabının Kuran-ı Kerim'in üçte birine denk geldiğini şu hadisinde bizlere göstermektedir: “Canımı gücü ve kuvvetiyle elinde tutan Allah’a yemin ederim ki, bu sûre Kur’an’ın üçte birine denktir.” (Buhârî, Fezâilü’l-Kur’ân) Dinimizin kolaylık dini olduğunu en basitinden bu örnekte bile görebiliriz; Mümin bir kişi her gün Kuran-ı Kerim'in üçte birini okumaya güç getiremeyeceği için dinimiz 3 ihlas bir fatiha ile bizlere böyle bir kolaylık sağlamaktadır.

Biz kullarına merhamet gösteren Allah (c.c) bir haseneyi en az on misliyle yazmayı (En'am, 6/160) ya da Kadir Gecesi'nde yapılan salih amelleri otuz bin yazmayı kendisine sünnet olarak gören Cenab-ı Hak, 3 ihlas ile hatim sevabı vermeyi de kendisine sünnet yapmıştır. 

SEVGİSİ CENNETE SOKAN SURE: İHLAS SURESİ İLE HATİM SEVABI 

Enes (r.a) rivayetlerine göre, bir adam: –Ben şu “kul hüvellahü ahad” sûresini seviyorum, dedi. Peygamberimiz SAV:

“Şüphesiz ki onun sevgisi seni cennete sokar” buyurdular. (Buhârî, Ezân 106.)

İHLAS VE FATİHA SURESİNİN OKUNUŞU VE ANLAMI

Fatiha Suresi Arapçası ve Anlamı

Fatiha Suresi Arapçası ve Anlamı

FATİHA SURESİNİN FAZİLETİ! FATİHA SURESİ İLE İLGİLİ HADİSLER

Nazil olma sırasında beşinci olan ancak Kuran-ı Kerim'i açtığımızda karşımıza çıkan ilk sure olan Fatiha Suresi, Ümmü'l Kitap (Kuran'ın Anası) olarak da ifade edilmektedir. Namazda okumadığımız takdirde namazı eda etmiş olmayacağımız konusunda biz müminleri uyaran Efendimiz (SAV), “Fâtihatu’l-Kitâb’ı (Fâtiha Suresini) okumayan bir kimsenin namazı olmaz.” (Buhari, (756); Müslim (394)…) buyurmaktadır. Ayrıca sevgili Peygamber Efendimiz (SAV) kendisine öğretilen eşsiz surelerden biri olarak gördüğü Fatiha ile ilgili hadis-i şerifte şu ifadeye yer vermektedir: 

“Sana Kur’andaki en büyük sureyi öğreteyim mi? Bu Seb’ul-Mesani, namazda tekrar edilen yedi ayettir ve bana verilen eşsiz bir suredir.” (Buhari, Fezailu’l-Kur’an, 9).

Fatiha Suresinin faziletleri

Fatiha Suresinin faziletleri

Ebu Saîd İbnu’l-Muallâ (r.a) rivayetine göre: “Ben Mescid-i Nebevî’de namaz kılıyordum. Peygamberimiz (SAV) beni çağırdı. Fakat namazda olduğum için mübarek çağrısına yanıt veremedim. Namaz bittikten sonra yanına giderek:

“Ey Allah’ın Resûlü, namaz kılıyordum. Bu sebeple cevap veremedim” diye özür diledim. Bana:“Allah, Kitab’ında: ‘Ey iman edenler, Allah ve Resûlü sizi çağırdıkları zaman hemen cevap verin’ buyurmuyor mu?” (Enfal Sûresi: 24) buyurdu ve  elimi tutup şöyle devam etti:“Sen mescidden çıkmazdan önce, sana Kur’ân-ı Kerim’in en büyük sûresini öğreteyim mi?”. Mescitten çıkacağı sırada ben:“Ya Resulallah! Bana en büyük sûreyi öğretecektiniz” dedim. Efendimiz (SAV) bana:

“O sure ‘Elhamdülillâhi Rabbi’l-âlemin’dir ki, bu, namazlarda tekrar tekrar okunan yedi âyetten ibarettir” buyurdu. (Buhârî, Tefsir 1; Nesâî, İftitâh 26; Ebû Dâvud, Vitr 15.)

HADİS-İ ŞERİF: “Zikrin en üstünü ‘lâ ilâhe illallah’, duanın en yücesi ‘elhamdülillâh’tır” (Tirmîzî, “Duâ”, 9)

Besmelenin faziletleri! (Bismillah) Besmele neden çekilir?

İLİŞKİLİ HABER

Besmelenin faziletleri! (Bismillah) Besmele neden çekilir?
Bayram namazı nasıl kılınır? Bayram namazı kaç rekat, nasıl niyet edilir? Kurban Bayramı namazı

İLİŞKİLİ HABER

Bayram namazı nasıl kılınır? Bayram namazı kaç rekat, nasıl niyet edilir? Kurban Bayramı namazı

BİR YORUM YAPIN 8

Rbber konuklu 3 yıl önce

Allah'ım işala ben sınavda yüz alırım❤️❤️

Toplam 1 beğeni

bnv nmhnjk 3 yıl önce

ödevim için çok işime yaradı çok sağolun

Toplam 5 beğeni

rıdvan 3 yıl önce

teşekkürler allah elerinizi dara düşürmesin

Toplam 7 beğeni

Ibrahim El Türkoglu 3 yıl önce

Muhtesem Dua.

Toplam 9 beğeni

Salih 4 yıl önce

Oflu baba peygamber efendimizin fatiha suresindeki fazileti ve (surenin) faydalarını yazıda okuduk.şimdi ne alaka amerikadaki imamın ne söyledigi kainatın gelmiş ve gelecek en büyük imamı peygamber efendimizdir

Toplam 9 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun