Anne sütü alan bebeklerde kabızlık neden olur? Kabız bebeklerde bitkisel çözümler

Bebeklik döneminde sıklıkla karşılaşılan sağlık problemlerinden birisi de kabızlıktır. Bağırsakların normalden daha yavaş çalışması ve tüketilen besinlerin sindirilememesiyle ortaya çıkan kabızlık, doğru yöntemlerle uygulanabilecek bazı bitkisel yöntemlerle hafifletilebilir. Bebeklerde kabızlık belirtileri! Kabız bebeğe ne yapılmalı, Bebeklerde kabızlık nasıl anlaşılır? Bebeklerde kabızlığa bitkisel çareler

Günümüzde yetişkin kimseler arasında yaygın olarak görülebilen sağlık problemlerinden birisi de kabızlık sorunudur. Biz yetişkinlerde bile oldukça sıkıntılı bir durum olan kabızlık, ne yazık ki cildi daha hassas yapıda olan bebeklik ve çocukluk döneminde de görülebiliyor. Genelde sindirim sorunlarına bağlı olarak gelişen kabızlığın bebeklik döneminde ortaya çıkmasının bir veya birden fazla sebebi olabiliyor. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, özellikle de ilk 4 aydan sonra görülen kabızlık problemlerine karşı 1 çay kaşığı miktarındaki keçiboynuzu pekmezinin sabah ve akşam verilmesinin kabızlığı önleme konusunda oldukça etkili olduğunu öne sürüyor.

Özellikle de yeni doğan döneminde görülen kabızlık probleminde boşaltım sistemi gerektiği kadar gelişmediği için düzensiz kaka yapımı görülebilir. Burada dikkat edilmesi gereken asıl nokta, annenin bebeğinin gün içerisinde ne kadar sıklıkta kaka yaptığı ve kaka rengine göre bazı tespitlerin ortaya çıkabileceğini bilmesidir. 

Bebeklerde isilik nasıl geçer? İsilik olan bebeklerde doğal çözümler ve isilik nedenleriİLİŞKİLİ HABERBebeklerde isilik nasıl geçer? İsilik olan bebeklerde doğal çözümler ve isilik nedenleri

BEBEKLERDE KABIZLIK NEDEN OLUR? KABIZLIK NEDENLERİ

Kabızlığın ortaya çıkmasındaki en büyük sebep hiç kuşkusuz ki vücudun günlük alması gereken sıvı miktarının aşağı değerlerinde yer alması ile direkt bağlantılıdır. Belirli bir dönemlerinden sonra gün içerisinde yeteri kadar su tüketmeyen bebeklerde annelerin fark ettiği en büyük değişkenlik, kaka yaparken zorlanmaları ya da çok az dışkı çıkartabilmeleridir. Kusma, ishal ve huzursuz davranışlar bebeklere kabızlığı ele veren ilk işaretlerdir. Yine de katı gıdaya başlayanlara göre daha az yaşanılan anne sütü ile beslenen bebeklerde kabızlık daha seyrek görülür.

Bunun en temel sebebi ise ek gıda sürecinde bebeğin yeni yeni tatlara alışıyor olması ve beraberinde vücudun birçok farklı besini sindirmeye yeni yeni adapte olması ile ilgilidir. Bebeklerde kabızlık nedenlerini en temel haliyle sıralayacak olursak bunlar da şu şekildedir:

- Bağırsakta oluşan yapısal rahatsızlıklar,
- Genetiksel bağırsak yavaşlığı durumu,
- Çok fazla süt tüketen bebeklerde,
- Anne sütü alan bebeklerde hareket eksikliği ya da annenin yediği şeyler,
- Bebeğin devamlı katı yiyeceklerle beslenmesi gibi etkenler kabızlığa neden olabilir.

BEBEK KABIZ OLURSA NE YAPILMALI? 

Bebeklerde kabızlık nasıl geçer

Bebeklerde kabızlık nasıl geçer

Beslenmesine bağlı olarak değişen kaka sayısı miktarında azalma olan bebekler kabızlık sorunuyla karşı karşıya olabilir. Eğer bebeğinizde kabızlık belirtilerine rastlamış ve kabız olduğundan şüpheleniyorsanız doktorunuza sorarak bebeklerde kabızlığa iyi gelecek bu yöntemleri uygulayabilirsiniz. Kabız olan bir bebeği rahatlatmak için bir çay kaşığı miktarında zeytinyağı içirebilir ya da mamasını yedirdikten sonra armudu güzelce rendeleyip 1 yaşından büyük bebeğinize verebilirsiniz.

Elmanın suyunu çıkartıp bebeğe vermenin de kabızlığı rahatlatacağına yönelik görüşler vardır. Elmanın içerisindeki zengin lifler bağırsakları hareketlendirecektir. Kabızlığın geçmesi için doktor onayı alarak kabızlık fitili kullanabilirsiniz. Kabızlığın geçmesi için bebeklere fitil şeklinde verilen bazı ilaçlar anüsten uygulanır. Eğer bebekte ciddi bir ateşlenme varsa ve şurup içmeyi kabul etmiyorsa fitil verilebilir. Anüs kaslarının uyarılmasında etkili olan fitiller uygulanmadan önce bölge ya kremle ya da zeytinyağı ile yumuşatılır. Dik bir şekilde anüs kanalından itilen fitil bebeklerde kendiliğinden içeri girer.

BEBEKLERDE KABIZLIĞA KARŞI BİTKİSEL ÇÖZÜMLER

1- ANNE SÜTÜ

Kabızlığı geçiren en ideal ve sağlıklı yöntemlerden birisi de, bebeğin anne sütü ile beslenmesidir. Sert olan dışkının yumuşamasını sağlayan anne sütü, bağırsakları canlandırarak bebeklerdeki kabızlığın önüne geçecektir. Bu nedenle bebeğinizin anne sütü ile beslenmesini sağlayarak kabızlığa karşı önlemini alabilirsiniz.

2- ZEYTİNYAĞI

Temiz bir kulak çubuğunu zeytin yağına batırıp, kabız olan bölgeye çubukla ileri-geri ve dairesel hareketler yaparak zeytin yağının kabızlık önleyici etkisinden yararlanabilirsiniz. Fakat bu durum yeni doğan bebekler için tehlikeli olabileceğinden dolayı muhakkak uzman onayı alarak uygulanması önerilir.

3- MASAJ UYGULAMASI

Bebeği sırt üstü pozisyonda yatırıp göbek deliğinin olduğu yere, saat yönünde masaj uygulamak ağlayan bebeğinizin sakinleşmesini ve rahatlamasını sağlayacaktır.  Ardından aynı işlemi zıt yönde uygularsanız etkisini kısa zamanda görebilirsiniz. Tıpkı kabızlıkta olduğu gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak görülebilen kolik yani gaz sancısını da giderebilirsiniz. Fizyoterapist ve Ebe Ferda Saraçoğlu'ndan kabız bebeklere iyi gelen masaj uygulaması...

4-  BİSİKLET EGZERSİZİ

Sırtı yere yatacak şekilde duran bebeğin dizlerini hafifçe kıvırtıp, bisiklet pedalı çevirir gibi hareketler uygulamak bebeğinizi sakinleştirecektir. Rahatsızlığından dolayı ağlama nöbetine giren bebeğinizi hem susturabilir hem de rahatsızlığını giderebilirsiniz.

5- ILIK DUŞ ALDIRMA

Dışkı kanalının gevşemesine yardımcı olacak ılık duş yöntemi ile epey ölçüde bebeğinizin rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin uyku problemleri varsa gece uyutmadan önce aldıracağınız ılık duş ile mayışmasını, böylelikle de daha kolay bir uykuya geçiş evresi sağlayabilirsiniz.

6- SU TÜKETİMİ

Su tüketiminin ek gıdaya geçiş dönemindeki bebeklere yavaş yavaş verilebileceğini belirten uzmanlar, bunun katı besinlerdeki sıvı ihtiyacını karşılayacağına dikkat çekmiştir. Buradan yola çıkarak sıvı tüketerek bebeklerde kabızlık sorununun önüne geçebilirsiniz..

Bebek bezi nasıl bağlanır? Bebek bezi sızdırması neden olur? Bebek bezinde sızdırma nasıl önlenir?

İLİŞKİLİ HABER

Bebek bezi nasıl bağlanır? Bebek bezi sızdırması neden olur? Bebek bezinde sızdırma nasıl önlenir?
Doğum günü kutlamak günah mı? Pasta üfleme ya da mum yakmak caiz mi?

İLİŞKİLİ HABER

Doğum günü kutlamak günah mı? Pasta üfleme ya da mum yakmak caiz mi?

BİR YORUM YAPIN 2

berivan 4 yıl önce

tamam

Ciddi mi? 4 yıl önce

Kabız olan bölgeye dairesel hareketlerle ileri geri zeytinyağı uugulayacakmışız

Toplam 1 beğeni