Doğum günü kutlamak günah mı? Pasta üfleme ya da mum yakmak caiz mi?

Günümüzde pasta üfleme ve hediyeleşmeye yönelik yapılan doğum günü kutlamalarının dinen caiz olup olmadığı en çok araştırılan konulardan birisidir. Diğer kültürlere benzemek açısından riskli görülen doğum günü kutlamalarında dinen caiz olan kutlama şekli var mıdır? Doğum günü kutlamada mum yakmak...

Gündelik yaşantımız içerisinde sevdiklerimizin doğum gününü kutlamak, çoğu kimse için bir nevi adet haline gelse de dini açıdan caiz olup olmadığı ile ilgili tereddüt yaşayanların pek yanaşmadığı bir durumdur. Doğum günü kutlamaları ilk etapta çocuk ve gençler için düşünülen ancak daha sonra yetişkinleri de kapsayan bir “yaş günü kutlaması”, “yıldönümü (sene-i devriye) anma ve kutlaması” adetine dönmüştür. Doğum günü kutlamalarının caiz olup olmadığı konusunda ele alınması gereken temel husus; bir kimsenin doğumunu yani yeni yaşa basacak olmanın mutluluğunu meşru ölçüler çerçevesinde paylaşmak dine uygun görülebiliyor iken yılbaşı gibi eğlence kutlamalarının farklı kültürlere benzememek açısından kutlanması caiz değildir, yasaktır.

Yılbaşı kutlamak günah mı, Noel kutlaması nereden geliyor? Yılbaşı çekilişi haram mı?İLİŞKİLİ HABERYılbaşı kutlamak günah mı, Noel kutlaması nereden geliyor? Yılbaşı çekilişi haram mı?

DİNE GÖRE DOĞUM GÜNÜ NASIL KUTLANABİLİR? MUM YAKMAK CAİZ Mİ?

doğum günü kutlamak günah mı

doğum günü kutlamak günah mı

Dini kaynaklardan elde edilen bilgilere göre; doğum günü kutlamalarında kutlamanın nasıl gerçekleştirildiği önemlidir. Sevdiklerimizin özel gününü kutlarken evde etli yemek vermek ya da dışarıda yemeğe çıkmak gibi küçük aktiviteler ayarlanabilir. Ancak diğer kültürleri taklit ederek pasta almak ya da pastanın üzerine mum koyup üfletme gibi davranışlar dinimizce uygun görülmeyen davranışlar arasındadır.

Mum yakma veyahut pasta kesme gibi davranışlarla doğum günü kutlamak kişiyi şirk'e sokmasa da diğer kültürlere benzeyeceğimizden hoş değildir. Yahudi ya da Hıristiyanlara benzemeyi Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV) “Kim kendini bir kavme benzetirse, o da onlardandır.” [Ebu Davud, Libas] buyurmuştur. 

Öyle ki Peygamber Efendimiz (SAV)'in ibadet şekillerine baktığımızda dahi Yahudi ve Hıristiyanlara aykırı davrandığı görülmektedir. (Cuma günleri tek başına oruç tutma vs) Bizler de bu bilinçle hareket etmeli ve ona göre davranışlar sergilemeliyiz.

DOĞUM GÜNÜ KUTLAMASI TAVSİYELERİ:

1- Doğum günü olan kişinin adına hayırda bulunmak (Onun adına sadaka çıkarmak ya da bağış yapmak)

2- Fakirlere etli yemek ikramı verilebilir.

3- Sevebileceği tarzda hediyeler verilebilir.

ÇOCUKLARA DOĞUM GÜNÜ YAPILMALI MI?

Günümüz şartları altında evde, okulda ya da cafelerde rastladığımız doğum günü kutlamaları her çocuk için çok cazip ve eğlenceli görünen bir şeydir. Bu gibi durumlarda kendi doğum günü kutlamasına heves edip pasta üfleme ya da hediyeleşme davranışları her çocuğun istinasız hoşuna gitmektedir.

Bu gibi durumlarda muhafazakar ailelerin yaklaşması gereken davranış şekli; doğum gününde pasta üflemeyi hedef alan değil de kendi dinimize göre önem verdiğimiz günlerde bir çeşit kutlamalar sergilemektir. 

Örnek verecek olursak doğum gününde pasta üfleme değil de kandillerde arkadaşlarını davet ederek ufak yemek verme ya da sünnet olan hediyeleşme davranışını bu gibi özel günlerde kullanarak özel günlerimize hürmet gösterebiliriz. Kandillerde olabileceği gibi on bir ayın sultanı Ramazanın gelişinde de olabilir.

Peygamberimizin sünnetini çocuklara sevdiren sporlarİLİŞKİLİ HABERPeygamberimizin sünnetini çocuklara sevdiren sporlar

Anne sütü alan bebeklerde kabızlık neden olur? Kabız bebeklerde bitkisel çözümler

İLİŞKİLİ HABER

Anne sütü alan bebeklerde kabızlık neden olur? Kabız bebeklerde bitkisel çözümler
İslamda temizliğin önemi nedir? Temizlik ile ilgili ayet ve hadisler

İLİŞKİLİ HABER

İslamda temizliğin önemi nedir? Temizlik ile ilgili ayet ve hadisler

BİR YORUM YAPIN 8

Fatma 5 ay önce

Doğru

Fatma ceren bar 1 yıl önce

Neden yasak

ismail 2 yıl önce

mum üflemek günah olsada doğduğunun adına sevinç,kutlamak,eylenmek , ben bu gün doğdum deyip sevinmek normal bence diye düşünüyorum. bunun üzerine benim doğum günüm 2022 salı

Toplam 7 beğeni

İsmail 2 yıl önce

Adaşım İslam Dininde her sorunun mutlaka bir cevabı vardır.Kaynağı ise Kuran,Sünnet,Uçma ve Kuşatır. Ama Bence diye bir şey yoktur

Toplam 0 Beğeni

Tamer 2 yıl önce

Dinler kurulduğunda sanki doğum günü pastasımı vardı. Nerede yazıyor yasak olduğu bir bilseydik :) canınız nasıl istiyorsa öyle kutlayın.

Toplam 6 beğeni

Habil 2 yıl önce

Kardeş Yahudiler ve Hristiyanlar doğum günü kutlaması yapıyor lar biz onlara benzememek için kutlamamaliyiz

Toplam 0 Beğeni

Gariban napsın 2 yıl önce

Millet yapıyor bizde yapalım adeti üzere... Hediye sektörü köşelik olurken Bu kadar rakamlarda milli servetten gidiyor.. Sigara gibi görüyorum içmesi hoş Sonu zarar ve hüsran...

Toplam 4 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun