Yatak odalarında aydınlatma nasıl seçilmeli? Kelvin renk sıcaklığı nedir?

Kaliteli bir uykunun olmazsa olmazı iyi ve ölçülü bir aydınlatma seçimi yapabilmekten geçiyor. Güne dinamik bir şekilde başlayamıyor ve sürekli yorgun hissediyorsanız asıl problem yatak odasında tercih edilen yanlış aydınlatma olabilir. Peki, yatak odalarında hangi renk ışık kullanılmalı? Kelvin renk sıcaklığı nedir? Yatak odalarında hangi renk aydınlatmalar kullanılmalı? İşte yanıtlar...

Yoğun bir günün ardından eve geldiğimizde dinlenmenin tadına varmak isteriz. Hem bedenimizi hem de ruhumuzu dinlendirmek için kaliteli bir uyku uyumak oldukça önemlidir. Sağlıklı bir yaşamın sırrı olan iyi bir gece uykusu için birçok unsura dikkat etmek gerekiyor. Bunların başında yatak seçimi, gürültünün az olması ve iyi seçilmiş bir aydınlatma yer alıyor. Doğru bir şekilde aydınlatılmış bir odada uyumak, uyku döngümüzün optimize edilmesine yardımcı olabilir. Gelin, yatak odalarında tercih edilmesi gereken aydınlatma şekillerine birlikte göz atalım.

Yatak odası dekorasyonu nasıl yapılır? Yatak odası dekorasyonunda farklı dekorasyon önerileriİLİŞKİLİ HABERYatak odası dekorasyonu nasıl yapılır? Yatak odası dekorasyonunda farklı dekorasyon önerileri

AYDINLATMA UYKUYU NASIL ETKİLER?

Sirkadiyen ritim olarak isimlendirilen uyku ve uyanma döngüsü, vücudumuzun sağlığı için en önemli faktörlerden birini oluşturmaktadır. Bu döngü yanlış türde seçilen ışığı çok fazla emdiğiniz zaman bozulabilmektedir. Sabah saatlerinde güneşin yaydığı parlak mavi ve beyaz ışık bizi uyanık tutmaya yarar. Bunun sebebi bu tür ışıklar uykuya dalmak için salgılanan melatonin hormonunu bastırmak istemesidir. 

Yatak odası dekorasyonu

Yatak odası dekorasyonu

Akşam saatleri geldiğinde melatonin seviyesi yükselmeye başlar. Ancak siz uyku sırasında yapay ışık kullanmaya devam ederseniz uyku saatinizde bozulmaları gözlemleyebilirsiniz. Bundan dolayı ev dekorasyonunda önemli bir yer edinen aydınlatmaların seçiminde uyku sürecinizi de düşünerek hareket etmelisiniz. 

Yatak odası dekorasyonu aydınlatma

Yatak odası dekorasyonu aydınlatma

YATAK ODALARINDA HANGİ RENK IŞIK KULLANILMALI? KELVİN RENK SICAKLIĞI NEDİR?

Güneş ışığı mavi renkli bir ışık yaydığı için gündüz saatlerinde kullanıma uygundur. Ancak akşam saatlerinde yatak odalarında mavi renk ışık yayan aydınlatmalar kullanmak doğru bir seçim olmayacaktır. Akşam saatlerinde daha loş, sıcak ışıklar kullanarak uykunuzun daha kaliteli olmasını sağlayabilirsiniz.

Aydınlatma dekorasyonu

Aydınlatma dekorasyonu

Aynı zamanda yatak odalarının dekorasyonunda sıcak ışıklar ortamı daha yumuşak ve samimi gösterecektir. Bunun için ampul seçiminizi yaparken Kelvin değerini göz önünde bulundurmalısınız. Kelvin değeri yükseldikçe ampullerdeki mavi renk seviyesi artar. Yatak odalarında sıcak, loş ışıklar istediğimiz için 2700/3000K renk sıcaklıkları oldukça doğru bir seçim olacaktır. 

Kelvin renk sıcaklığı

Kelvin renk sıcaklığı

YATAK ODALARINDA HANGİ AYDINLATMALAR KULLANILMALI?

Kehribar rengi ampulleri kullanabileceğiniz yatak odalarının aydınlatmalarında aynı zamanda gerektiğinde kısılabilir renk değiştiren LED ampuller kullanabilirsiniz. Eğer akıllı aydınlatmalardan kullanıyorsanız da akşam saatlerinde yavaşlama sürecini otomatik hale getiren gece ayarını özelleştirebilirsiniz.

Aydınlatma türleri

Aydınlatma türleri

Kaliteli bir uyku için tavan aydınlatmaları ve başucu lambalarının yanı sıra gece lambalarına da şans verebilirsiniz. 

Aydınlatma çeşitleri

Aydınlatma çeşitleri

UNUTMAYIN GÜZEL BİR EV HUZURLU ADIMLARIN BAŞLANGICIDIR!

Clobesol krem nedir ve ne için kullanılır? Clobesol krem yan etkileri ve fiyatı 2023

İLİŞKİLİ HABER

Clobesol krem nedir ve ne için kullanılır? Clobesol krem yan etkileri ve fiyatı 2023
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0