Kilo 12 çeşit kanseri tetikliyor!

Kilomuzdaki her 5 kg artışın Vücut Kitle İndeksi’nde (VKİ) 5 birim artışa neden olduğunu belirten uzmanlar, bu artışın çeşitli kanser türlerine davetiye çıkardığını söyledi.

Vücut yağ oranının fazlalığı ile çoğunluğu sindirim ve hormonal sistemi ilgilendiren 12 çeşit kanser arasında ilişki bulunduğunu belirten Dr. Defne Kaya,söyledi. Doç.Dr. Defne Kaya, bu kanser türlerini şöyle sıraladı:

Pankreas, böbrek, yumurtalık, safra yolu, özefagus, kolon ve rektum (kalın bağırsağın makata yakın olan ilk 12 cm olan bölümü), mide, kemik iliği (multiple myelom: fazla hayvansal yağ tüketenlerde ve obezlerde daha sık görülür), akciğer, meme ve rahim kanseri.

Vücut kitle indeksini (VKİ) hesaplayın

Kaya, ilk olarak vücut kitle endeksinin hesaplanması gerektiğini, VKİ'nin normal sınırlarda olup olmadığını kontrol edinilmesini, ideal VKİ'nin 19-24 yaş için 19-24; 25-34 yaş için 20-25; 35-44 yaş için 21-26; 45-54 yaş için 22-27 ve 65 yaş üzerinde 24-29 aralığında olması gerektiğini belirtti.

Bel çevresindeki yağlanma risk oluşturuyor

Dr. Defne Kaya, bel çevresindeki yağlanmanın önemli sağlık sorunlarına yol açabileceğini, yağın nerede biriktiğini bilmenin önemli olduğunu, karın çevresindeki yağ birikiminin, vücudun diğer bölgelerindeki (kalça,basen) yağ birikiminden daha fazla sağlık risklerine neden olduğunu belirtti. Kaya, bel çevresinin özellikle erkeklerde 94 cm, kadınlarda 80 cm’i geçmemesi gerektiğini vurguladı.

VKİ’deki 5 birim artış kanser riskini artırıyor

Defne Kaya, bel çevresindeki her 10 cm genişleme ve kilomuzdaki her 5 kg artışın VKİ’de de 5 birim artışa neden olduğunu, VKİ’deki her 5 birim artışın şu sonuçları doğurabileceğini ifade etti. İşte o sonuçlar: 

Kolon kanserine (erkeklerde) (%9 risk artışı)
Rektum kanserine (erkeklerde)
Özefagus kanserine
Pankreas kanserine
Böbrek kanserine
Rahim kanserine (menapoz öncesi kadınlarda) 
Kemik iliği kanseri (multiple myeloma) 

Kaya, vücut yağ oranında ve kiloda artışın bel/kalça oranındaki 0.1’lik artışın, menapoza giren ve hormon replasman tedavisi görmeyen kadınlarda, meme kanseri görülme riskini %11, rahim kanseri görülme riskini %21 artırdığını söyledi.

Defne Kaya, vücudun sağlığa kavuşması için hem kalbi hem de kasları çalıştıracak bir program uygulamak gerektiğini, kalp atım hızını artırmanın tek başına yeterli olmadığını, mutlaka kasları kuvvetlendirme antrenmanına ekleyerek yağ yakımının hızlanacağını söyledi .

BİR YORUM YAPIN 0