Kilo verememenin nedenleri

Kilo vermek istiyor ancak ne kadar uğraşsanız da veremiyor musunuz? Sürekli yaptığınız diyetler bir işe yaramıyor mu? Kilo verememenizin altında tehlikeli bir hastalık yatıyor olabilir. İşte kilo vermeye engel olan hastalıklar...

Uzun süredir diyet yapmanıza rağmen kilonuzda bir değişiklik göremiyorsanız; sebebi beslenmede yaptığınız hatalar değil, hastalık olabilir. Çünkü uzmanlar, bazı hastalıkların kilo vermeyi önleyebileceğini ve hatta kilo aldırabileceğini söylüyor. Eğer kilo verememenizin altında yatan sebep bir hastalıksa doktor tedavisi ve diyetisyenin kontrolünde hazırlanmış tıbbi beslenme programı ile daha hızlı kilo verebilirsiniz.

İşte kilo vermeyi önleyen hastalıklar:

Hipotiroidi

Tiroit, boynun ön kısmında bulunan ve metabolizmayı doğrudan etkileyen hormonları salgılayan bir bezdir. Hipotiroidi hastalığı ise, tiroit bezinin düzgün çalışmamasından kaynaklanır. Yeterli miktarda tiroit hormonu üretilmediği için metabolizma yavaşlar ve kilo vermek zorlaşır. 

Cushing sendromu

Kortizol; yağ, protein ve karbonhidratların enerjiye dönüşmesini sağlayan ve adrenal bezleri tarafından üretilen önemli bir hormondur. Cushing sendromu da, kandaki kortizol hormonunun yükselmesiyle oluşan bir hastalıktır. Vücutta çok fazla kortizol olması, yüzde, sırt bölgesinde ve omuzlarda aşırı kiloya sebep olur ve kilo vermeyi zorlaştırır.

İnsülin direnci

İnsülin direnci, vücuttaki şekeri kontrol etmek için salgılanan insülinin, etki göstermesindeki zorluk olarak tanımlanır. İnsülin direnci olan hastalarda, vücut normalden daha fazla ünsülin salgılar. Bu durum da obezite ve diyabete sebep olur. Çünkü vücuttaki yağ oranının artması insülin direncine bağlıdır.

Polikistik over sendromu

Polikistik over sendromu, doğurganlık çağındaki kadınlarda sık görülen bir hastalıktır. Adet döngüsünde düzensizlik veya uzamış periyodlar, tüylenmede artış, akne ve obezite bu sendromda sıklıkla görülen problemlerdir. Ayrıca insülin direncine de etki eden bu hastalık, kişinin kilo vermesini engeller.

Kansızlık

Vücudumuzun her hücresinde kullanılan demir mineralinin eksikliği kansızlığa neden olur. Özellikle kadınlarda daha sık görülen bu hastalık, metabolizma hızını karşılayacak enerjinin toplanamamasına ve kilo artışına neden olur.

Hormonel bozukluklar

Hormonlar; büyüme, gelişme ve üreme gibi olayların kontrolü dışında metabolizmayı da etkileyerek kilo alımını veya kaybını kontrol eder. Bu yüzden hormonlarla ilgili çıkan bir sorunda metabolizma da etkilenir ve kilo vermek güçleşir.

Ödeme karşı en etkili çözümler

İLİŞKİLİ HABER

Ödeme karşı en etkili çözümler
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0