Salep içmek kilo aldırır mı? Ender Saraç'tan ev yapımı salep tarifi

Kış mevsiminde bayıla bayıla içtiğimiz ve artık milli içeceğimiz haline gelen salebin yapımı oldukça basittir. İçerisinde bazı maddelerden dolayı kilo aldırmaya müsait olan salebi Prof. Dr. Ender Saraç'ın hazırladığı diyet salep ile keyfini doyasıya yaşayabilirsiniz. Kalorisiz salebin tarifi için haberimizi okuyabilirsiniz! Salep kilo aldırır mı, evde diyet salep nasıl yapılır?

Sonbaharın bitmesinin ardından birdenbire havaların buz kestiği soğuk kış günlerinde içimizi sımsıcak tutacak olan sıcak çikolata ve salep gibi yapımı basit içecekler gönlümüze taht kuran karışımların en başında geliyor. Özellikle de tarihi çok eskilere dayanan ama kış aylarında her zamankinden daha fazla rağbet gören ev yapımı salepler, ağızda bıraktığı enfes tat sayesinde diğer hiçbir içeceğe şans bırakmıyor. Lapa lapa yağan karın altında evinizde cam kenarında karın tane tane yere düşüşünü izlerken keyfinizi ikiye katlayacak olan nefis bir salebi evinizde hazırlamak üstelik çok kolay! Hem içinizi ısıtmaya yarayacak hem de kilo vermenizi kolaylaştıracak diyete özel tariflerle salep bağımlısı bile olabilirsiniz. Herkesin bildiği sıradan salep tariflerine alternatif olarak evde çok kolay bir şekilde hazırlayabileceğiniz zayıflatıcı salep ile dilediğiniz görünüme sahip olabilirsiniz. Bunun için Prof. Dr. Ender Saraç'tan kilo verdiren salep tarifine göz atabilirsiniz! Peki salep hangi bitkiden yapılıyor? Diyette salep nasıl içilir? Salebin kilo verdirici etkisi nasıldır?

SALEBİN İÇİNDE NE VAR? SALEP HANGİ BİTKİDEN YAPILIR?

salep hangi bitkiden yapılır

salep hangi bitkiden yapılır

Orkideler familyasına ait olup çeşitlerinin bulunduğu toprak altı yumrularından oluşan tozdan yaptığımız salep özünde otsu bir bitkidir. Kök tarafında 2 adet yumrusu olan ve bu yumruları nişastaya benzer bileşikler bulunduran bitkinin çiçek hali salkım ya da başak görünümündedir. Çam çiçeği, salep orkidesi ya da yalnızca orkide gibi isimlerle nitelendirilir. Su ve sütle beraber tüketildiğinde şiştiği için dondurma ham maddesi olarak kullanılabilmektedir.

Toprağın alt tarafındaki yumrular toplandıktan sonra haşlanılır ve gölgede kurutulup un ufak tozlaştırılır. Ardından kişinin damak zevki ve isteğine göre tarçınla karışıp sütle beraber uzunca bir sürede kaynatılır ve hazır hale getirilir.

TIKLA OKU: BOZA BEBEKTE GAZ YAPAR MI? BOZANIN MUCİZEVİ FAYDALARI

SALEP NASIL ELDE EDİLİR? SALEP BİTKİSİ NE ZAMAN TOPLANIR?

 

salep tozu

salep tozu

Kışın evimizde sıcacık iken içmeye bayıldığımız salebin toz olarak meydana getirilmesi oldukça meşakkatlidir. Köklerinin zarar görmeyeceği şekilde topraktan çıkarılan yabani orkidenin yumruları Mayıs ve Haziran aylarında toplanıp yıkandıktan sonra suyla ya da sütle açılarak kaynatılır.

Ardından ipe dizilip gölgede kurutularak değirmende tozlaştırılır. Bir kilo miktarında salep tozu elde etmek için 1000-4000 yumru lazımdır.

BOZA VE SALEBİN SAĞLIK AÇISINDAN İNANILMAZ FAYDALARI...

KIŞIN FAVORİ İÇECEĞİ SALEBİN KALORİSİ VE BESİN DEĞERLERİ

salebin kalorisi ve besin değerleri

salebin kalorisi ve besin değerleri

Salebin içerisindeki besin değerleri er ne kadar türüne, markasına ve yapısına göre farklılık gösterse de evde yapılana göre hazır ambalajlı şekilde satılan saleplerin kalorisinin daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. 200 ml. kadar bir hazır salep ortalama 300 kcal'e denk gelir iken orta büyüklükteki salep 180 kcal, Türk kahvesi fincanında ise 165'tir.

Eğer formunuzu koruyarak, kilo kontrolünüzü bozmadan salep tüketimine devam etmek istiyorsanız küçük bir fincan boyutu sizin için en ideali olacaktır.

Dışarıda satılan hazır saleplerin içerisinde şeker olacağı için ev yapımı sıfır şekerli salepler daha uygundur. Kalsiyum, protein, soyum ve karbonhidrat bakımından değerli olan salepte 72 gr civarında karbonhidrat, 366 mg sodyum, 800 mg civarında kalsiyum, 1,5 gr yağ, 15 mg kolesterol, 7’şer gr kadar A ve C vitaminleri bulunuyor. Toz salep besin değeri de neredeyse aynıdır.

salebin besin değerleri

salebin besin değerleri

DİYETTE HANGİ SALEP NASIL İÇİLMELİ?

diyette salep içilir mi? salep kilo aldırır mı?

diyette salep içilir mi? salep kilo aldırır mı?

Diyetinizi bozmak istemiyor ve sağlıklı yollarla ince görünmek istiyorsanız hazır saleplerden uzak durmalısınız. İçerisinde nişasta ve şeker olan bu gibi içecekler yüksek miktarda bir kaloriye sahip olduğu için kilo alımına müsait olabilmektedir. Diyet formülündeki salep tarifleri zayıflamak amaçlı tüketilmek isteniyorsa üzerine mutlaka ve mutlaka tarçın ilave edilmelidir.

Kan şekerini dengede tutarak daha uzun sürede acıkmanızı sağlayacak olan salep içerisindeki glikomannan maddesi bağırsaklardaki suyu emerek diyetteki kabızlığın da önüne geçecektir.

EVDE DİYET SALEP NASIL YAPILIR? KİLO ALDIRMAYAN SALEP YAPIMI

Toz salep paketinin 4'de birine, 100 ml. kadar laktozsuz diyet süte de 1 çay kaşığı miktarında tarçın eklemek işinizi görecektir. Tencerenin içine light sütün tümünü döküp sütü ısıtmaya başladıktan sonra salebi yavaş yavaş içine ilave edin.

Toz salebi hızlıca koyup  devamlı karıştırmanız halinde salebiniz ortaya çıkmaya başlayacaktır. Bir müddet sonra karıştırmayı bırakıp biraz kıvamlı katılaşmasını sağlayarak tarçın ekleyebilirsiniz.

SALEP NASIL YAPILIR? EV YAPIMI GERÇEK SALEP TARİFİ

Ev yapımı salep tarifi

Ev yapımı salep tarifi

Malzemeler:

Yarım çay kaşığı salep

1 çay kaşığı toz tarçın

1 çay kaşığı toz zencefil

1 çay kaşığı bal ya da hurma şurubu (İsteğe bağlı)

1 su bardağı süt

Hazırlanışı:

Türk kahvesi pişirir gibi kısık ateşte süt ve salebi karıştırın. Kaynamakta olan süt kıvamını aldıktan sonra zencefil ve tarçını ilave edip güzelce karıştırın. Bir taşım kaynattıktan sonra ocağın altını kapatın.

Salebin ağzınıza tatlı gelmesini istemiyorsanız 1 çay kaşığı bal ya da hurma şurubu ilave edin.

Afiyet olsun...

EVDE KOLAY VE PRATİK SALEP TARİFİ...

SALEBİN ZAYIFLATICI ETKİSİ NASIL ARTTIRILIR?

Her gün içeceğiniz 2 fincan kahve yaklaşık 13 kcal'dır. Diyetteki insanların günlük tüketmesi gereken kalori miktarı 1500 olması gerektiği için bu durumda salep hem az kalorili hem de besleyicidir. Salebin zayıflatıcı etkisini arttırmak için de düzenli egzersiz hareketlerine devam edebilirsiniz.

SALEP ÇEŞİTLERİ KAÇ KALORİ?

1 su bardağı (200 ml) salep 188 kcal
1 fincan (200 ml) salep 188 kcal
1 kahve fincanı (150 ml) salep 141 kcal
250 ml salep 235 kcal .
1 paket (17 gr) toz salep 65 kcal .
1 fincan sütlü salep 188 kcal.

Bozanın emziren annelere faydaları! Boza bebekte gaz yapar mı? Bozanın süt arttırıcı...

İLİŞKİLİ HABER

Bozanın emziren annelere faydaları! Boza bebekte gaz yapar mı? Bozanın süt arttırıcı...

BİR YORUM YAPIN 1

mmed 4 yıl önce

Gerçek salep mi kaldı