Günde ne kadar su içmeliyiz? Suyun insan vücudu için önemi

Su içmenin sağlıklı yaşam için vazgeçilmez olduğunu biliyoruz. Peki suyun vücudumuzdaki fonksiyonları nelerdir? Ne kadar su içmeliyiz? Dyt. Sena Karahan su içmenin insan vücuduna olumlu etkilerini ve günde ne kadar su içmeliyiz konusunda bir köşe yazısı hazırladı.

Beslenmeden günlerce hayatta kalabilecekken susuz ancak birkaç gün yaşayabiliriz. Fizyolojik fonksiyonların yerine getirilmesi, hücre ve doku yapılarının korunması, vücut ısısının düzenlenmesi, besinlerin emilimi, sindirimi, taşınması ve metabolizma artıklarının dışarı atılması su ile gerçekleşiyor. İnsan bedeninde kemik, deri, bağ dokuları ve lipidler dışındaki tüm ögeler su içinde çözelti olarak bulunuyor. Bu sebeple vücudun fonksiyonlarını sağlıklı şekilde yerine getirebilmesi için su ihtiyacının karşılanması hayati önem taşıyor. Yeterli su içilmediğinde gün içerisinde halsizlik, dikkat eksikliği, baş ağrısı, kabızlık gibi sıkıntılar yaşanabiliyorken uzun süreli yetersizlikte kas krampları, böbrek fonksiyon bozuklukları gibi ciddi sorunlar meydana gelebiliyor. Bu nedenle düzenli ve yeterli miktarda su içmeyi alışkanlık haline getirmek oldukça önemli.

GÜNDE NE KADAR SU İÇMELİYİZ?

İklim, fiziksel aktivite durumu, çalışma koşulları, hastalıklar, beslenme şekli ve vücudun hormon dengesine göre su ihtiyacı değişmektedir. Gün içerisindeki aktiviteniz ne kadar fazla, bulunduğunuz ortam sıcaklığı ne kadar yüksekse su ihtiyacınız o oranda artıyor.

Beslenme şekline bağlı olarak su tüketiminin değişiklik göstermesinin nedeni ise su ihtiyacımızı yalnızca su içerek karşılamıyor olmamız.

1- Sıvı oranı yüksek gıdaları ne miktarda tüketiyorsunuz?

 

Meyve ve sebzeler su miktarı yüksek besinlerdir. Yine çorbalar, sulu yemekler, su çekme özelliği olan tahıllar ve baklagiller, meşrubatlar ve diğer içecekler ile bir miktar sıvı kazanımı olmaktadır.

 

 

2-Beslenmenizde karbonhidrat, protein, yağ gruplarından hangisini daha çok tüketiyorsunuz?

Vücudumuzun su kaynaklarından bir diğeri metabolik sudur. Yediğimiz besinlerin parçalanması sonucu ortaya bir miktar su açığa çıkar. En fazla su, yağların parçalanması ile oluşur, bu sırayı karbonhidratlar sonra proteinler takip eder. Yani beslenmenizde proteine göre karbonhidrat ve yağların yüksek olması metabolik su miktarını arttırır.

Şunu belirtmekte fayda var ki;  bu bahsettiğim kaynakların hiçbirisi ne işlev olarak içtiğimiz saf suyun yerini tutuyor ne de ihtiyacımız olan su miktarını karşılamaya yetiyor.  Gün içerisinde solunum, buharlaşma, terleme ve idrar yoluyla yaşanan su kaybını yerine koyabilmek ve su ihtiyacını karşılayabilmek için;

- Günde  8-10 bardak su için ve bunu gün içerisine yayarak tüketin.

- Taze meyve ve sebze tüketiminizi arttırın. Her gün 2 porsiyon meyve ve 3 porsiyon sebze tüketmeye gayret edin.

- Kendinizi takip edin, idrar renginiz koyu ve miktarı az ise su tüketiminizi arttırın.

Ne kadar içersem kardır düşüncesiyle aşırı ve bilinçsizce su tüketiminden kaçının. Suyun dahi fazla miktarlarda tüketiminin sağlık sorunlarına neden olabileceğini unutmayın.

Diyetisyen Sena Karahan merak edilen soruları yanıtladı

İLİŞKİLİ HABER

Diyetisyen Sena Karahan merak edilen soruları yanıtladı
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 1

zafer gülten 3 yıl önce

5 lt lik su olmuş 4-5 tl,oda orta karar markalıdan.tanınmış markalar 6-8 arası.artık millet ne kadar içeceğine değil,parasıyla ne kadar su alabileceğine bakıyor. yada terkos suyunu kaynatıp ,dinlendirip içiyor.

Toplam 3 beğeni