Diyet listeleri koronavirüs riskini artıyor mu? İşte yanıtı:

Covid-19 Pandemisi ile #Evdekal çağrısına uyan Türkiye, evinde sakin bir hayat yaşamaya çekildi. Kendimizi koronavirüsten koruyalım derken mutfak ve buzdolabımızla aramızda olan sosyal mesafeyi bir hayli azalttık. Sevgili diyetisyenimiz Sena Karahan birçok kişi tarafından merak edilen "Diyet listeleri koronavirüs riskini artıyor mu?" sorusunu Yasemin.com okurları için yanıtladı.

Covid-19 salgınıyla mücadelede bir buçuk yılı geride bırakırken hastalık-beslenme ilişkisine dair kapsamlı çalışmalar da sonuçlanmaya başladı. Sağlık çalışanları üzerinde yapılan bir çalışmaya göre bitkisel bazlı beslenme, hastalığın orta ve şiddetli seyretme riskini %73 azaltıyor. Beslenme şeklinin hastalığa yakalanma ya da hastalıktan korunma üzerine etkisi henüz kanıtlanmadı yani herhangi bir diyet biçimi hastalığa yakalanma riskini ortadan kaldırmıyor ancak hastalığın şiddetini azaltabiliyor.

BİTKİSEL BAZLI BESLENENLER VE PESKETARYENLER DAHA RAHAT ATLATIYOR

Çalışmada dikkat çeken bir diğer sonuç; düşük karbonhidratlı ve yüksek proteinli diyetler, bitkisel bazlı diyetlere oranlara hastalığın şiddetli seyrini 3 katın üzerinde arttırabiliyor. Yine çalışmaya dahil edilen bir diğer grup olan pesketaryenlerin, hastalığı %59 oranla daha az şiddetli geçirdiği  gözlemleniyor.

 

BİTKİSEL BAZLI BESLENME VE PESKETARYEN BESLENME NEDİR?

Bitki bazlı diyet, hayvansal kaynakların kullanılmadığı ya da kısıtlı kullanıldığı beslenme biçimi olarak tanımlanabilir. Veganlık ve vejeteryanlıktan ayıran temel fark, hayvansal kaynakların sınırlı da olsa tüketile bilirliği gibi görünse de bitkisel bazlı diyet bununla kalmaz ve beraberinde işlenmiş ve paketli gıdaların tüketimini de yasaklar. 

Pesketaryen beslenmede ise balık ve deniz ürünleri haricinde hiçbir kırmızı et ve beyaz et tüketilmez. Sebze ve meyveler, baklagiller, tahıllar, yemişler ve sağlıklı yağlar başroldedir.

PEKİ BESLENMEMİZDE NASIL DEĞİŞİKLİKLER YAPABİLİRİZ?

  •  Daha fazla baklagiller, sebze ve meyveler, yağlı tohumlar, çiğ kuruyemişler, sağlıklı yağlar, balık ve deniz ürünleri,
  • Daha az kırmızı et, tavuk, şarküteri ürünleri, hayvansal yağlar, sakatatlar, rafine şeker ve tatlandırıcılar ve bunları içeren içecekler

DİYETLERİN İSİMLERİNE TAKILMAYIN…

Diyetleri keskin hatlarla şekillendirmek, belirli isimler takmak maalesef metodu ve amacı uygun olsa da bireyleri diyeti uygulamaktan alıkoyabiliyor, kafa karıştırıcı olabiliyor. Daha fazla sebze meyve tüketmek, baklagillere, kuruyemişlere diyette öncelik vermek için pesketaryen olmanıza gerek yok. 



Bitki bazlı beslenme, pesketaryenlik, vegan diyet… Karşınıza sürekli farklı isimlerle yeni bir diyet türü çıkıyor ve doğruyu bulmakta zorlanıyor olabilirsiniz. Bu konuda uzmanların da kendi içlerinde ayrışması endişeyi arttırabiliyor. Salgının başlarında veri dayanağı olmamasına rağmen kelle paçaya rağbet artarken bugün yapılan bir çalışmada bitkisel ağırlıklı beslenmenin daha sağlıklı olduğu görülebiliyor. Demem o ki beslenme konusunda popüler ve gelir geçer söylemlere kapılmamakta fayda var. 

Dyt. Sena Karahan sosyal medyadan gelen soruları yanıtlıyor

İLİŞKİLİ HABER

Dyt. Sena Karahan sosyal medyadan gelen soruları yanıtlıyor
Diyette birbirini dengeleyen ikililer

İLİŞKİLİ HABER

Diyette birbirini dengeleyen ikililer
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0