Günlük tuz ihtiyacı ne kadar olmalı? Günde ne kadar tuz alınmalı Günlük tuz ihtiyacı hesaplama

Diyet listelerinin baş düşmanı olarak sayılan tuz yemeklere verdiği lezzetle en vazgeçilemeyecek olan tatların başında geliyor. Tuz her ne kadar zararlı olarak bilinse de insan vücuduna yararları da bulunmaktadır. Tuzu, fazla tüketerek çeşitli hastalıklara davetiye çıkarmadan ölçülü tüketilmesi gereken bir gıdadır. Peki, bir insan ne günde ne kadar tuz almalı, diyetteyken tuz miktarı nasıl ayarlanmalı?

Son zamanlarda yapılan bilimsel araştırmalara göre ülkemizde tuz tüketimi olması gerekenden 3 kat daha fazla olduğunu ortaya çıkardı. Görünen o ki insanların tuz tüketimi arttıkça hastalıklara davetiye çıkarmaya devam ediyorlar. Uzmanlara göre bir insanın günlük tuz alımı olduğundan fazla olması vücutta bulunan organlar için çok tehlikelidir. Ayrıca, diyet yaparken en çok kötülenen maddelerden olan tuzu başka yiyeceklerden karşılamak daha doğrudur. Peki tuz ihtiyacı nasıl hesaplanır? İşte cevaplar:

Diyet sufle tarifi! En kolay sufle nasıl yapılır? Çikolatalı Fit sufle tarifi İLİŞKİLİ HABERDiyet sufle tarifi! En kolay sufle nasıl yapılır? Çikolatalı Fit sufle tarifi

GÜNLÜK TUZ İHTİYACI NE KADAR OLMALI?

İnsan vücudunun günlük tuz ihtiyacı 5 gram olarak bilinmektedir. Türkiye'de yapılan araştırmalara göre insanların günlük aldığı tuz miktarı 18 gram olarak açıklanmıştır. Bu yüzden sağlık bakanlığınca yürütülen çalışmada restoranlarda tuz tüketimini azaltmak için bir takım çalışmalar yürütülmektedir. 

Son dönemde Dünya sağlık örgütü tarafından açıklanan tuz tüketim miktarı ise en fazla bir buçuk çay kaşığı olarak belirlenmiştir.

günlük tuz alımı ne kadar olmalı

günlük tuz alımı ne kadar olmalı

DİYETTEYKEN TUZ TÜKETİMİ NE KADAR OLMALI?

- Diyetisyenlere göre diyet yapan kişilerin daha sağlıklı bir beslenme için mutlaka tuz alımına dikkat edilmesi gerektiğini savunuyor. Diyet listelerinde insanın günlük alması gereken tuz miktarı en fazla 2,5 gram hatta bazı listelerde en fazla 1,5 gram olarak geçmektedir.

- Eğer tuz kısıtlaması uzun süre devamlı bir şekilde uygulanıyorsa iyot eksikliğine ve böylelikle tiroidlerin bozulmasına sebep olmaktadır.

- Sağlıklı bir yaşam sürmek için diyet yapsanız da yapmasınız da günlük alacağınız tuz miktarı en fazla 1 buçuk çay kaşığı olmalıdır. 

- Düşük tuz tüketiminin zararlı olması yüksek tuz tüketiminin zararsız olduğu anlamına gelmiyor. Aşırı tuz tüketiminden kaçının.

- Egzersiz yapıyorsanız, aşırı sıcak bir yerdeyseniz yada çok fazla terliyorsanız kaybettiğiniz tuzu hesaplamanız ve ona göre almanız gerekiyor. 

- Tuz seçerken mutlaka iyot içeren besinleri tercih edebilirsiniz. 

- Tuzun zararlı etkilerini azaltmak için diyet yaparken potasyum miktarını arttırabilirsiniz. 

günlük tuz alımı ne kadar olmalı

günlük tuz alımı ne kadar olmalı

TUZ YERİNE EKLEYEBİLECEĞİNİZ BAHARATLAR

Yemeklerin lezzetini arttırmak ve tuz yerine geçebilecek bazı baharatlar bulunuyor. Bunlar; 

  • Maydanoz
  • Nane
  • Kekik, 
  • Dereotu, 
  • Fesleğen
  • Rezene gibi tatları kullanarak yemekleri lezzetlendirebilir ve tuz alımını azaltabilirsiniz. 

EN FAZLA TUZ İÇEREN BESİNLER

Hazır ürünlerde özellikle;

  • Cips,
  • Hazır çorba,
  • Bisküvi,
  • Sosis,
  • Turşu,
  • Zeytin,
  • Kuruyemiş
  • Salça, hardal ketçap, soya sosu, hazır olan salata sosları
  • Kuru meyveler
  • Konserve gıdalarında çok fazla miktarda yüksek sodyum bulunmaktadır. 
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 17

İbrahim 1 ay önce

kesınlıkle Tuz yemek gerekıyor..Tuz hücrelerın yakıtıdır..Tuz mubarektır..Koyun vede Keçiler tuzsuz yapamazlar..Büyük başlarda dahıldır..Tuz bınlerce senede meydana gelır..İyotsuz Tutsuz insan yaşayamaz..Dırençlı olamaz..Beyaz Kaya tuzu çok faydalıdır..Yumurtada çok faydalıdır.Zamanında Doktorlar yasaklamıştı..Köy yumurtası bulup hergün veya gün aşırı iki tane yenmelıdır..Hakıkı tereyağıda çok faydalıdır..Dana etının çok yenmesı kalbe zarardır..Yılalrca Doktorlar vatandaşlara yanlış bilgi verdıler..Yetşkınlere Balda çok faydalıdır..nımettır Allahın mucısesıdir..

Neslihan 2 yıl önce

Karatay hocamız kaya tuzunu öneriyor ve içinde bolca nineral olduğunu söylüyor.. hangi tuzu ne kadar oranda kullanmamız gerektiğini bilmek gerekiyor.esas tuzun eksikliği bir çok hastalığın sebebi

Toplam 1 beğeni

TuzsuzDeli bekir 2 yıl önce

Bu tuz işinin aile, nüfus planlamasıyla alakasına bakmak lazım.

Toplam 2 beğeni

Karadenizli 2 yıl önce

valla bu bilim adamlarına saygım sonsuz ama bunların tuz ile ilgili dedikleri doğru olsaydı ben çoktan bilinmez hastalıklara yakalanmalıydım. Çok tuz tüketiyorum, yaş 60 ı geçmiş şükür hiç bir proplem yok. Birazda insanın kendi vücut yapısı ile ilgili olmalı bu hastalıklar.

Toplam 2 beğeni

Hüseyin 2 yıl önce

Arkadaşlar tuz insan sağlığı için çok faydalıdır. Bu kadar insan nasıl tansiyon hastası yapıldı merak ediyorsanız ince tuza bakın iyot oranı çok yüksek. Normal kaya tuzu tükeyin hiçbirşey olmaz brn birçok tansiyon hastama normal kaya tuzu öneriyorum gerçekten toparlanıyorlar. Tuzsuz vücud çöker unutmayın

Toplam 2 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun