Depremde enkaz altından çıkanlar nasıl beslenmeli? Refeeding (Yeniden beslenme) sendromu nedir?

Kahramanmaraş ve çevre illerinde gerçekleşen deprem sonrası birçok kişi hayatını kaybetti. Enkaz altında kalanlar ise günler sonra çıkarıldı. Uzmanlar, yaşanan felaket sonrası enkazda günlerce yemek yemeden hayatta kalan insanların Refeeding (yeniden beslenme) sendromu yaşayabileceğine dikkat çekti. Peki depremde enkaz altından çıkanlar nasıl beslenmeli? İşte tüm cevaplar:

Geçtiğimiz günlerde yaşanan Kahramanmaraş depremi sonrası enkazdan kurtarılan ve uzun süre aç kalan kişilerde yeniden beslenme sendromu görülüp görülmeyeceği merak konusu oldu. Enkaz altında kurtarılmayı bekleyen onlarca kişi günlerce aç ve susuz kaldığında ilk olarak hemen sağlık muayenesinden geçiriliyor. Ancak, uzmanlar uzun süreli yetersiz beslenmenin sonrasında çıkan bu sendroma karşı dikkat edilmesi gerektiğini açıkladı. Peki vücudun bitkin düşmesinden sonra depremzedelerde görülen refeeding (yeniden beslenme) sendromu nedir? Yeniden beslenme sendromu nasıl atlatılır?

Refeeding (Yeniden beslenme) sendromu nedir

Refeeding (Yeniden beslenme) sendromu nedir

REFEEDING (YENİDEN BESLENME) SENDROMU NEDİR?

Yeniden beslenme sendromu uzun süre aç kalan kişilerde özellikle afetlerde uzun süre midenin boş kalması oluşan rahatsızlık olarak adlandırılıyor. Yetersiz beslenme sonucu oluşan bu sendrom yeniden yemek yemeğe başlandığı an ortaya çıkıyor. Ortaya çıkmasının sebebi ise insan vücudunda sindirimi sağlayan bazı elektrotların ve sıvıların çok hızlı bir şekilde değişmesidir. Kişinin yeniden beslenme sendromu geçirip geçirmediğini kanından fosfat değerleri baktırarak düşüklüğünü anlamak mümkün.

  • Nefes almada güçsüzlük
  • Yüksek kan basıncı
  • Kasılma nöbetleri
  • Kalpte ritim bozuklukları
  • Kalp yetersizliği
  • Koma
  • Yorgunluk
  • Güçsüzlük
  • Konfüzyon

PEKİ DEPREM SONRASI NASIL BESLENMELİ?

Enkaz altından çıkarılan kişilerin deprem durumunda yaşanacak olan psikolojik ve fizyolojik etkilerini en doğru şekilde atlatabilmesi için acil durumlarda beslenme hizmetleri iki aşamalı olarak organize edilmektedir. Kısa ve uzun dönem beslenmesi olarak ikiye ayrılan bu aşamalarda, olumsuz koşular gözetilerek beslenme dağıtımı yapılmalıdır. Kısa dönemde beslenme ilk birkaç haftayı kapsamaktadır. Bu aşamada ilk olarak sağlıklı su taşımak büyük önem taşımaktadır. Ilıman mevsimlerde günde 3 litre su tüketilmesi gerekirken, sıcak mevsimlerde ise bu durum 6 litreye kadar çıkmaktadır. Afet sonrasında gerçekleştirilecek kısa dönem beslenmesinde ilk etap olarak sıcak çay ya da çorba servis edilmelidir. Psikolojik açıdan da iyi hissettirecek bu gıdalar ilk zamanlar için sağlık açısından büyük önem taşımaktadır. İkinci günlerde ise katı gıdalara geçilebilir. Bunlar ekmek, peynir, zeytin ya da hazır gıdalar olan; bisküvi, makarna, kuru baklagiller gibi bozulması zor olan besinler tercih edilmelidir. 

deprem sonrası beslenme nasıl olmalı

deprem sonrası beslenme nasıl olmalı

ENKAZ SONRASINDA BU ADIMLARA DİKKAT!

- Sağlıklı su ve uygun mutfak ortamına sahip olana kadar taze meyve ve sebze tüketilmemelidir.
- Afet döneminden sonra geçirilen birkaç ay sonra yemek yiyenlerin kaydı alınmalı ve bu süreç içerisinde risk var mı diye kontrol edilmelidir.
İshal, tüberküloz ya da hepatit gibi sağlık sorunlarını ciddi etkileyecek hastalıkların önüne geçmek için doğru beslenme yapılmalıdır.
- Gebe ve emziren kadınların beslenme düzeni takip edilmeli ve günlük diyetlerine besin ilavesi yapılmalıdır.
- Sağlıklı bir yetişkin için günlük enerji ihtiyacı 2100 kaloridir. Bu kalorinin 450 g tahıldan, 25 g yağdan 50 g ise kuru baklagiller besinlerinden temin edilmelidir.
- Süt ve sür ürünleri gibi bozulması hızlı olan paketli gıdaların hızlı bir şekilde tüketilmesi gerekmektedir.
- Şüpheli, küflü, görüntüsü ve kokusu değişmiş gıdaların tüketilmesinden kaçınılmalıdır.

Karbon elyaf nedir? Karbon fiber depremden korur mu? Karbon fiber ne kadar?

İLİŞKİLİ HABER

Karbon elyaf nedir? Karbon fiber depremden korur mu? Karbon fiber ne kadar?
Airfryer İzmir köfte tarifi ve malzemeleri nelerdir? Airfryer'da İzmir köfte nasıl yapılır?

İLİŞKİLİ HABER

Airfryer İzmir köfte tarifi ve malzemeleri nelerdir? Airfryer'da İzmir köfte nasıl yapılır?
TRT oyuncuları deprem bölgesinde! Gönül Dağı'nın Selami'si çocuklarla maç yaptı

İLİŞKİLİ HABER

TRT oyuncuları deprem bölgesinde! Gönül Dağı'nın Selami'si çocuklarla maç yaptı
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0