Nilay Keçeci'den Kurban Bayramı'nda beslenme önerileri!

Önümüzde uzun bir bayram tatili bizleri bekliyor. Yemekleri, tatlıları fazla kaçırıp bayramı artı 2-3 kilo ile bitirmek istemiyorsanız ne yediğinize ve ne kadar yediğinize dikkat etmeniz gerekiyor. Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı, Kurban Bayramı’nda kilo almamak hatta bayram sonrası hafiflemek ve forma girmek için önerilerde bulundu.

Yaklaşan Kurban Bayramı, insanların aklında yeni sorular oluşmasına neden oldu. Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci, Kurban Bayramı’nda nasıl sağlıklı beslenilebileceği konusunda tavsiyelerde bulundu. İşte, Diyetisyen Hatice Kübra Ekti’den Kurban Bayramı’nda doğru beslenme önerileri...

Nilay KeçeciİLİŞKİLİ HABERNilay Keçeci'den yaz detoksu! 3 günde 4 kilo verdiren summer detoks tarifi

BAYRAMDA BU BESLENME HATALARINI YAPMAYIN!

Bayramla birlikte öğün sayıları ve haliyle alınan kalori miktarı artar. Bu kalori yükselmesi de kilo kontrolünde büyük bir risk oluşturur. Bu nedenle bayramda ziyaretleriniz olacaksa öncelikle sabah kahvaltınızı kontrollü yapmanız gerek. Güne tatil diye pasta, börek, poğaçalarla başlamayın. Yumurta, yeşillik, zeytin, peynir gibi hafif bir kahvaltı ile güne başlamak size enerji olarak yeterli olacaktır. Kan şekerini ve metabolizma hızını düşürmemek adına ara öğünleri atlamayın. Bu ziyaretlerde fazla yemek yemenizi de engelleyecektir. Bayramda 1 kutu ayran ya da bir avuç kuruyemiş güzel bir ara öğün olur. İkram edilen her şeyi yemek zorunda değilsiniz. Çok ziyaretiniz olacaksa her yerde bir tane yemek seçebilir ve porsiyonunu küçük tutabilirsiniz. Bayram ikramlarını ana öğün değil tadımlık olarak düşünün.

ETİN ÜZERİNE KİMYON YANINA PANCAR TURŞUSU 

Kurban eti belirli bir süre buzdolabında beklemelidir. Eti kestiğiniz gibi aynı gün tüketmemeye çalışın. Eğer et donmuşsa çözdürmek için mikro dalgayı kullanmayın, oda sıcaklığında çözülmesini bekleyin. Etin yanına pilav, makarna, ekmek yerine salata tercih edin. Bu ikili, salatanın içindeki E vitamini ile etin içindeki demirin bağlanmasını kolaylaştırır. Salatanın üzerine mutlaka zeytinyağı dökün. Etin üzerine de baharat kullanın. Pul biber, kimyon, sumak ete hem lezzet katar hem de gaz problemini engeller ve etin bağırsakta yaratabileceği kötü etkileri yok eder. Yine etin yanına pancar, lahana, salatalık turşuları gibi prebiyotik kaynağı besinleri tüketebilirsiniz. Turşu da bağırsak mikrobiyatası için oldukça faydalıdır. Kırmızı et sindirilmesi uzun süren bir besin olduğu için bu yan seçimler sindiriminizi rahatlatacaktır.

Nilay Keçeci

Nilay Keçeci

BAYRAM HATALARI YAĞA DÖNÜŞMEDEN YAKILMALI

Bayramı bir de yaz tatili ile birleştirecekseniz ve formunuzu korumak istiyorsanız bu dört gün boyunca beslenme konusunda oldukça dikkatli olmalısınız. Eğer bayramda yemekleri fazla kaçırdıysanız bunun telafisini hemen yapmalısınız. Kısacası alınan kalorileri yağa dönüşmeden hemen vermeye çalışmalısınız. Bu dört günde kan şekeri dengesi bozulursa vücutta yağlanma başlayabilir. Peki, yağları hemen yakmak için ne yapmalı? Yediğiniz yemeklerin yağ ve tuz oranını düşük, baharat oranı yüksek tercih edebilirsiniz. Su tüketimine her zamankinden önem vermelisiniz. “Kurban bayramı et tüketmeyecek miyiz?” diyenlerdenseniz, eti sadece bir öğünde küçük bir porsiyon olarak tüketin.

Dengeli su tüketimi metabolizmanın doğru çalışması, vücuttaki toksinleri ve ödemi atmak için çok önemlidir. Bu yüzden günde 2-3 litre su tüketimini ihmal etmeyin. Tatlı bir şey tüketecekseniz yanına mutlaka şekersiz ve kalorisiz bir içecek tercih edin. Bayram sıcak günlere denk geleceği için soda, ayran, şekersiz limonata güzel bir seçim olabilir. Yemeyi fazla kaçırdığınızda telafi sağlayabilmek için en etkili ve en basit şey yürüyüş yapmaktır. Yemekten bir saat sonra yapacağınız yürüyüşlerle fazla kaçan yemekleri telafi edebilirsiniz.

Nilay Keçeci

Nilay Keçeci

GECE ATIŞTIRMALARINDAN UZAK DURUN

Bayram ziyaretleri, tatlılar, börekler derken zaten günlük kalori alımınız artacaktır. Bu nedenle özellikle gece yemelerinden uzak durmak gerekir. Gece atıştırmaları kulağa hoş bir kelime gibi gelse de kilo alımının hızlanmasına sebep olacak önemli bir faktördür. Üstelik mide ve sindirim problemleri de yaratabilir. Bayram ziyaretlerinin yanında bir de gece atıştırmaları yapmak vücutta yağ depolanmasının artmasına yol açar. Çünkü vücut bu saatlerde zaten dinlenmeye geçer, bu kalorileri yakamaz ve tüm bu tükettikleriniz yağa dönüşür. Uyumadan 2 saat önce yemek yemeyi bitirmelisiniz.

BAYRAMDA YAKTIĞIN KALORİYE DE DİKKAT ET

Bayramı fazla kilo alma7dan geçirmek ve bayram sonrası hafiflemek istiyorsanız bu dört gün sadece aldığınız kaloriye değil hareketinizle yaktığınız kaloriye de dikkat etmelisiniz.

Evet tatildesiniz; ama egzersiz yapmayı yine de unutmayın. Bayramın her günü en az 30-40 dakikalık yürüyüşler yapın. Ziyaretlerinize yürüyerek gitmeyi deneyebilirsiniz ya da arabanızı uzağa park ederek daha fazla hareket etmeyi seçebilirsiniz. Misafirliğe gittiğiniz yerlerde inerken ya da çıkarken asansör kullanmayın. Yapabiliyorsanız her gün antrenman programınızı uygulamaya devam edin. Bayram diye spor rutininize ara vermeyin. Güzel bir program ile kasları çalıştırmak harcanan enerji miktarını da arttırmayı sağlar.

Kurban nasıl seçilir? İyi bir kurban alırken nelere dikkat edilmesi gerekir? Kurban fiyatları

İLİŞKİLİ HABER

Kurban nasıl seçilir? İyi bir kurban alırken nelere dikkat edilmesi gerekir? Kurban fiyatları
Karpuzla yapılacak tarifler neler? Karpuzla yapılan 5 farklı tarif

İLİŞKİLİ HABER

Karpuzla yapılacak tarifler neler? Karpuzla yapılan 5 farklı tarif
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0