Bayramda sağlıklı beslenmenin altın kuralları! Uzmanı tek tek sıraladı...

Beslenme düzenimizin tamamen değiştiği Ramazan ayının bitmesiyle beraber Diyetisyen Sevim Bircan Çetin, Ramazan Bayramında beslenme tüyoları ve nelere dikkat etmemiz gerektiği hakkında bilgi verdi.

Ramazan ayının bitmesiyle birlikte beslenmemizde dikkatli olmadığımız takdirde önemli sağlık problemleriyle karşı karşıya kalabiliriz. 

ÖĞÜN ATLAMAK BÜYÜK RİSK OLUŞTURUYOR

Bayram sabahı ağır öğünler yerine hafif bir kahvaltıyla güne başlamalısınız.
Yumurta, avokado, peynir, zeytin, tam buğdaylı ekmek, bol yeşillik ve mevsimine uygun söğüş sebzelerden oluşan bir kahvaltı tercih edebilirsiniz.

Öğün atlamamalı 2-3 ana öğün yapmalı ve aralarda sağlıklı ara öğün eklemelisiniz.

PORSİYON MİKTARLARI MİDE SAĞLIĞIMIZI ETKİLİYOR

Çetin, Ramazan ayı süresince arınmış sindirim sistemi ve metabolizmaya bir anda yüklenirsek; mide şikayetleri, kan şekeri ve sindirim problemlerine neden olabiliriz. Bu durumları yaşamamak için porsiyon miktarlarına dikkat etmeli ve midenizde fazla yük oluşturmamalısınız.

Besinleri iyi çiğnemeli yavaş yavaş, az ve sık sık tüketmelisiniz.

SIVI TÜKETİMİNİ İHMAL ETMEMELİSİNİZ

Diyetisyen Sevim Bircan Çetin, Havaların ısınmasıyla sıvı ihtiyacımız artmaktadır bu nedenle su tüketiminizi arttırmalısınız. Günlük en az 2,5-3 lt su tüketmelisiniz. Bayram ziyaretleri sırasında çay- kahve tüketimine dikkat etmeli ve aşırıya kaçmamalısınız. Aksi takdirde tansiyon, çarpıntı, sindirim şikayetleri, kalp ve ritim bozukluklarına neden olabilirsiniz. Şekerli, gazlı ve asitli içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, mineralli su, bitki çayı, ev yapımı ayran ve limonata tercih edebilirsiniz.

BAYRAMDA PORSİYON KONTROLÜNÜZÜ SAĞLAYABİLMELİSİNİZ

Çetin, bayramın vazgeçilmezi çikolata ve şeker miktarına dikkat etmelisiniz. İkram edilen tatlıları porsiyon kontrollü şekilde tüketmelisiniz ve yeri geldiğinde nazikçe reddetmeli hayır diyebilmelisiniz. Hamur işlerinden, ağır ve şerbetli tatlılardan olabildiğince uzak durmalı yerine sütlü veya meyveli tatlılar, şekersiz ya da az şekerli komposto/ hoşaf, sade dondurma, taze/kuru meyveler tercih etmelisiniz.

Israrla tatlı tüketmek istiyorsanız ve herhangi bir kronik rahatsızlığınız yoksa porsiyon miktarına dikkat ederek tüketebilirsiniz.

Bazı tatlıların ortalama kalori değerleri;

1 dilim baklava : 180 kalori
1 ince dilim güllaç :140 kalori
1 adet tulumba :85 kalori
1 adet şekerpare:135 kalori

Tatlı yedikten sonra kan şekerinizi dengelemek için bol miktarda su tüketmelisiniz.

FİZİKSEL AKTİVİTE İÇİN KENDİNİZE ZAMAN AYIRMALISINIZ

Hareketsiz kalmamaya özen göstermelisiniz günlük 30 dakika hafif tempolu bir yürüyüş yapabilirsiniz, bayram ziyaretlerinize yürüyerek gidebilir asansör yerine merdiven kullanabilirsiniz.

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0