Hamile kalmamak için en risksiz korunma yöntemi! Hamilelikten korunma yolları

Anne baba olmaya henüz kendinizi hazır hissetmiyorsanız, eşlerin uygulayabilecekleri bazı korunma yöntemleri vardır. Kadın Doğum ve Hastalıkları Uzmanı Dr Öğr.Üyesi Emine Zeynep Yılmaz, hamilelikten korunmak için en güvenilir ve risksiz korunma yollarından bahsetti.

Halk arasında konuşması ayıplanabilir konulardan biri olarak algılanabilen ama aslında kadın erkek demeden herkesin bilmesi gereken korunma yöntemleri, eksik ya da yanlış bilindiğinde toplum içerisinde bazı sosyolojik sıkıntılara yol açabiliyor. Plansız oluşan hamilelik sonucunda çiftlerden bazıları anne ve baba olacak olmanın verdiği heyecan ve mutluluğu yakınlarıyla paylaşmaya başlarken, bazıları daha öncesinde böyle bir durum planlamadıkları için şaşkınlığa uğrayabiliyor. Şaşkınlığa uğratmasının yanı sıra oldukça ciddi bir mesele de olan hamilelik durumu, yalnızca bebeğin değil anne ve babanın hayatı içerisinde de birincil konumda olacağı için istenilerek çocuk sahibi olmak oldukça önemlidir.

Hamilelikte korunmak gerekir mi? Hamileyken tekrar hamile kalınır mı?İLİŞKİLİ HABERHamilelikte korunmak gerekir mi? Hamileyken tekrar hamile kalınır mı?

Eşlerin çocuk yapmakta acele etmemeye yönelik aldıkları kararlar doğrultusunda alınması gereken bazı tedbirler vardır.

 Adet geciktirici hap hamileliği önler mi? Adet geciktirici ilaçlar zararlı mı?İLİŞKİLİ HABER Adet geciktirici hap hamileliği önler mi? Adet geciktirici ilaçlar zararlı mı?

HAMİLELİKTEN KORUNMA YÖNTEMLERİ! EN ETKİLİ KORUNMA...

Hamilelikten korunma yolları

Hamilelikten korunma yolları

TAKVİM YÖNTEMİ:

Geçmiş dönemlerden günümüze kadar ulaşan hamilelikten korunma yöntemlerinden biri olan takvimde yumurtlama regl döngülerinin tarihleri belirtilir. Her ay başında adet gören kadınların yumurtlama yani ovulasyon dönemlerinde eşleriyle yakın temas halinde olmaları hamilelik şansını arttırır. Dolayısıyla hamile kalmak istemiyorsanız o aralıkta eşinizle yakın fiziksel temas halinde olmamalısınız.

TÜP LİGASYONU (TÜP BAĞLAMA):

Hamile kalmamak için uygulanabilecek korunma yöntemlerinden birisi de cerrahi müdahale gerektiren tüp ligasyonudur. Tüp bağlatma olarak geçen bu yöntemde kadının neredeyse hamile kalma ihtimali sıfır denecek kadar azdır. Hamilelikten korunmak için tercih edilebilir en kalıcı yöntemdir!

FİTİL YÖNTEMİ:

Kadının vajina bölgesine koyulan fitil ile hamilelikten korunabilirsiniz. Eğer fitil yoksa, köpük veya tablet şeklinde olanlarda korunma yöntemi tercih edilebilir. Vajinaya koyulduğu zaman erkeğin sperm hücresi rahme girmeden ölür ve hamilelik riski kaybolur. Yakın temas halinden 1 saat önce uygulanmalıdır.

En iyi korunma yöntemi: Doğum kontrol hapı nedir, nasıl kullanılır?İLİŞKİLİ HABEREn iyi korunma yöntemi: Doğum kontrol hapı nedir, nasıl kullanılır?

hamilelikte korunma ilaç

hamilelikte korunma ilaç

ERTESİ GÜN HAPI:

Hamilelikten korunma yollarının tersine diğerlerinde olduğu gibi ilişki öncesinde uygulanmayıp daha sonrasında kullanılan ertesi gün hapı, korunması yöntemlerle gerçekleşen yakınmadan sonra olabilecek hamilelik riskini ortadan kaldırmaktadır.

DERİ ALTI İMPLANT:

Progesteron hormonun etkili olması ile tercih edilen deri altı implant, ortalama 4 cm kadar bir uzunluğa sahiptir. 3 yıl etkili olan deri altı implant yalnızca uzman doktorlar tarafından deri altını koyulur ve çıkartılır.

DOĞUM KONTROL HAPI:

Hamile kalmamak için adet kanamasının görüldüğü ilk gün alınması gereken doğum kontrol hapı, düzenli bir şekilde 21 gün arka arkaya alınır. 21. günün sonunda 1 hafta mola verilerek yeniden tüketilmeye başlanır. Doğum kontrol hapı bırakıldığı zaman hamilelik oluşma ihtimali eskisine döner.

NOT: Yukarıda bahsedilen korunma yöntemlerini mutlaka doktor kontrolünde uygulayın!

  • Kadınlar için korunma yöntemleri: 
  • Geçici korunma: Doğum kontrol hapları, hamilelik engelleyici iğneler, deri altı işlemler, kadın kondomu.
  • Kalıcı korunma: Tüp ligasyon (Tüp bağlatma)
  • Erkekler için korunma yöntemleri:
  • Geçici korunma: Kondom
  • Kalıcı korunma: Sperm kanallarının bağlanması (vazektomi)
Doğum kontrol hapının riskleri! Doğum kontrol hapını kimler kullanmamalı?

İLİŞKİLİ HABER

Doğum kontrol hapının riskleri! Doğum kontrol hapını kimler kullanmamalı?
SMA taraması nedir? SMA taraması kimler için zorunlu olacak? SMA taraması ücretsiz mi olacak

İLİŞKİLİ HABER

SMA taraması nedir? SMA taraması kimler için zorunlu olacak? SMA taraması ücretsiz mi olacak

BİR YORUM YAPIN 0