SMA taraması nedir? SMA taraması kimler için zorunlu olacak? SMA taraması ücretsiz mi olacak

SMA hastalığı son günlerde pahalı olması ile en çok gündeme gelen hastalıklardan biri haline geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca SMA Bilim Kurulu Toplantısının ardından basın açıklaması yaptı. Bakan Koca SMA taramasının zorunlu olacağının bilgisini verdi. Peki SMA taraması nedir, SMA taraması kimler için zorunlu olacak, SMA taraması ücretsiz mi olacak? İşte SMA testi ile ilgili tüm merak edilenler

SMA hastalığı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarıyla tekrar gündeme geldi. Ülkemizde son yıllarda büyük bir artış yaşanan SMA hastalığını önlemek adına bazı yeni kararlar alındı. Koca'nın Bilim kurulu Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada SMA tarama testinin zorunlu olacağını açıkladı.  Evlilik öncesi ve hamilelikte yapılacak olan Spinal Musküler Atrofi testiyle ilgili, SMA taraması nedir, nasıl yapılır soruları internette merak konusu oldu. İşte SMA hastalığı ve tarama testine dair bazı detaylar...

SMA testi nedir

SMA testi nedir

SMA TESTİ NEDİR?

SMA testi nadir olarak görülen bir merkezi sinir sistemini ve iskelet kas sistemini etkileyen kalıtsal bir nöron hastalığı olarak adlandırılır. Halk arasında gevşek bebek sendromu olarak da bilinir. MA (spinal müsküler atrofi), omurilikteki motor sinir hücrelerini etkileyerek yürüme, yemek yeme ve nefes alma gibi bütün temel kabiliyetlerin yok olmasına neden olur. Vücutta kas kaybı ve zayıflığa neden olmaktadır. Bebeklerin hayatlarını kaybetmesine neden olmaktadır. 

SMA TESTİ NEZAMAN BAŞLAYACAK?

Bakan Koca, "Bugün nihai anlamda bir tedavisi olmayan ve kalıtım yoluyla ortaya çıkan SMA, önlem alınması mümkün bir hastalıktır. Bu amaçla, evlilik öncesinde tüm çiftlere ve yeni doğan bebeklere SMA taraması yapılması programını hayata geçiriyoruz. Evlilik öncesinde SMA taraması zorunlu hale getirilmektedir. Tarama sonucunda, genetik yapıları SMA hastası bebek dünyaya getirme riski içeren çiftler, eğer arzu ederlerse tüp bebek yöntemiyle bu riskten uzak bir şekilde çocuk sahibi olabilirler. Bedeli devletimizce karşılanmaktadır. Ayrıca yeni doğan bebekler için, hastalıklar açısından yapılan genetik taramalara SMA hastalığı dahil edilmiş durumdadır. Böylece, tedavinin etkili olduğu erken dönemde yakalama şansı ortaya çıkacaktır. Çalışma, ay sonuna dek uygulamaya konuyor” dedi.

SMA tarama testinin ay sonuna kadar uygulamaya geçeceği belirtilse de henüz testlerin nerede nasıl yapılacağına ilişkin bilgi paylaşılmadı.

SMA testi ne zaman başlayacak

SMA testi ne zaman başlayacak

SMA TESTİ KİMLERE YAPILIR?

SMA testi taraması evlenmek isteyen çiftlere evlenmeden önce yapılması zorunlu hale getirilecek.

SMA TESTİ ÜCRETLİ Mİ ÜCRETSİZ Mİ?

Genetik yapıları SMA hastası bebek dünyaya getirme riski içeren çiftler, eğer arzu ederlerse tüp bebek yöntemiyle bu riskten uzak bir şekilde çocuk sahibi olabilirler. Bedeli devlet tarafından karşılanacak.

SMA testi kimlere yapılır

SMA testi kimlere yapılır

İŞTE BAKAN KOCA'DAN SMA AÇIKLAMASI

Değerli vatandaşlarım, Bugün yapılan SMA Bilim Kurulu toplantısının sonuçlarını beş madde halinde sizlere arz etmek istiyorum:
 

  1. Spinal Musküler Atrofi hastalığının farklı tipleri için hastalığı modifiye eden tedavi seçenekleri mevcuttur. Ülkemizde SMA için karşılanmamış bir tedavi ihtiyacı bulunmamaktadır. 2017 yılından itibaren SMA Tip1, 2019'dan itibaren ise SMA Tip-2 ve Tip-3 hastalarda tedavi uygulanmaktadır. Nursinersen, risdiplam ve gen replasman tedavisi seçeneklerinin tamamı SMA Tip-1 hastalarında hastalığın ilk üç ayı içinde kullanıldığında benzer etkinlik gösterdiği bilimsel olarak ve gerçek hayat verileri ile ortaya konmuştur. Bu tedavilerin erken dönemde bir birlerine üstünlükleri gösterilmemiştir.
  2. Sözünü ettiğim Nursinersen etkin maddeli ilacımız, tedavi rehberinde tanımlı tüm hastalarımız için kullanılmaya devam edecektir.
  3. Bu ilacı kullanan hastalar için "tedavi almaya uygunluk" kriterlerinde hastaları zorlayan bazı kriterler kaldırılmıştır. Tedaviye erişim için standart kontrollere devam edilmesi son derece önemlidir.
  4. Yapılacak yeni doğan taraması ile tespit edilen hastalar için uygun tedaviye derhal, en erken dönemde başlanacaktır.
  5. Yeni doğan tarama programı ile birlikte tüm tedavi seçeneklerine erişim konusunda alt yapı çalışmaları son derece özverili şekilde sürdürülmektedir. En kısa sürede sağlık sistemine entegre edilecektir.

evlilik öncesi SMA tesi taraması nasıl yapılır

evlilik öncesi SMA tesi taraması nasıl yapılır

Hamile kalmamak için en risksiz korunma yöntemi! Hamilelikten korunma yolları

İLİŞKİLİ HABER

Hamile kalmamak için en risksiz korunma yöntemi! Hamilelikten korunma yolları
Erkan Petekkaya ameliyat oldu! İşte son sağlık durumu

İLİŞKİLİ HABER

Erkan Petekkaya ameliyat oldu! İşte son sağlık durumu
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 1

zonglesma 2 yıl önce

Nursinersen(Sprinza) ilacı etkili değil, aileler zonglesma ilacının ülkemizde yapılmasını beklemektedir. SMA Tedavisinde %90 üzerinde etkili olan zonglesma ilacı için çalışma yapılmasını istiyoruz. Bu bebeklerimizin sesini duyurun artık