Hicri yılbaşı ne zaman? Diyanet İşleri Hicri Yılbaşı 2023...

Müslüman alemi için en kutsal aylardan Muharrem ayı Hicri yılbaşıyla başlar. Hicri takvimde göre 1 muharrem olarak kabul edilen bu tarihte yeni bir yıl başlar ve Müslümanlar Muharrem ayında oruç tutar, aşure dağıtır. Peki Muharrem ayında hangi ibadetler yapılır? 12 günlük tutulan matem orucu nedir? sizler için araştırdık. İşte cevabı...

Hicri Yılbaşı, Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (SAV) Mekke'den Medine'ye hicreti, İslam aleminde hicri takvimin başlangıcı olarak kabul ediliyor. Buna göre, hicri takvimin ilk ayı olarak kabul edilen muharrem ayının ilk günü bu gece olacak. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın dini günler takviminde yer alan bilgilere göre Hicri Yılbaşı'nın gelmesiyle beraber Muharrem ayı da başlıyor. Tarihte yeni sayfa açan hicret, Müslümanlar için dönüm noktası olmuş Hz. Ömer'in (as) halifeliği döneminde gerçekleşen hicretle beraber Hz. Ali'nin (as) önerisiyle hicri takvimin başlangıcı belirlenmiştir. Müslümanlar için bir milat olan hicret; Allah'a (c.c) ve O'nun Kutlu Elçisi Rahmet Peygamberine (SAV) gönülden bağlılığın bir ifadesidir. Şüphesiz hakka, hakikate, ilme, irfana ve medeniyete yapılan yolculuktur. Hicri takvime göre hangi yıldayız, hicri yılın ilk ayında, Muharrem ayında, hangi oruç tutulur, sorularının cevaplarını haberimizde bulabilirsiniz.

hicri yılbaşı nedir

hicri yılbaşı nedir

HİCRİ TAKVİME GÖRE KAÇ YILINDAYIZ?

Hicri takvime göre kaç yılındayız

Hicri takvime göre kaç yılındayız

2023 yılında 19 Temmuz tarihine denk gelen Hicri ayların birincisi olan Muharrem ayının ilk günü, haram aylar arasında yer alıyor. 4 haram ayın ilki olan Muharrem ayına bu yıl kapsamında bir sonraki yıla (Miladi 2024) 19 Temmuz 2023 Çarşamba günü giriliyor. Bugün aynı zamanda Hicri yılın ilk günü dolayısıyla yılbaşı olacak. Müslümanlar için yeni yıl başlangıcı olarak kabul edilen Hicri yılbaşıyla bu yıl 1445 yılına girildi.

Muharrem ayı yapılacak ibadetler! Muharrem ayı tesbih zikirleri ve dualarıİLİŞKİLİ HABERMuharrem ayı yapılacak ibadetler! Muharrem ayı tesbih zikirleri ve duaları

MUHARREM AYI ORUCU NEDİR?

Muharrem ayı orucu olarak da bilinen oruç, Kerbela olaylarında şehitlerin çektikleri zorluklar için tutulur. Muharrem ayının dokuzuncu, onuncu ve on birinci günü tutulan oruçlar daha faziletlidir. Ancak diğer günlerde de oruç tutulmasında herhangi bir sakınca yoktur. Hz. Muhammed (SAV), Aşure orucunu da tavsiye etmiş, kezâ Receb, Zilkade, Zilhicce ve Muharrem aylarında üç gün oruç tutulmasını öğütlemiştir.

En kolay irmikli yaz tatlısı tarifi! İrmikle yapılan enfes tatlı tarifi

İLİŞKİLİ HABER

En kolay irmikli yaz tatlısı tarifi! İrmikle yapılan enfes tatlı tarifi
Karpuz nasıl seçilir? İyi karpuz nasıl anlaşılır? Kelek karpuz nasıl anlaşılır

İLİŞKİLİ HABER

Karpuz nasıl seçilir? İyi karpuz nasıl anlaşılır? Kelek karpuz nasıl anlaşılır
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0