Seferi olma şartları neler? Yolculuk namazı nasıl kılınmalı?

Peygamber Efendimiz (SAV)'in yolculuk halinde namazlarını nasıl kıldığını ve seferi olarak adlandırılan namazda nelere dikkat etmek gerektiğini sizler için araştırdık. Peki seferi nasıl olunur? Yolcu iken namazlar iki rekat mı yoksa 4 rekat mı kılınmalı? İşte seferi namazı ile ilgili ayet ve hadis-i şerifler...

''Zorlukla beraber kolaylık vardır. Evet, zorlukla beraber kolaylık vardır." (İnşirah, 94/5-6) ayetinden anlaşılacağı gibi Allah (c.c), 'Rahim' olan sıfatı ile kullarına her zaman merhametiyle yaklaşmıştır. Örneğin insanlar için meşakkat gerektiren bir durum olan yolculuk sırasında Allah (c.c), kullarının zorlanmaması için onlara bazı ruhsatlar tanımıştır. (Sabah ve akşam namazları hariç namazların iki rekatlik kılınması gibi)

Seferi ne zaman olunabileceği hakkında iki görüş mevcuttur. Bunlardan ilki; kişinin ikamet ettiği yerden 90 kilometre uzağa gitmesi ikincisi ise; normal bir yürüme hızı ile üç günlük yolculuk yapılması onun seferi sayıldığının göstergesidir.

Cemaatle namaz nasıl kılınır? Namaza geç kalındığında rekat tamamlamaİLİŞKİLİ HABERCemaatle namaz nasıl kılınır? Namaza geç kalındığında rekat tamamlama

yolculuk namazı nasıl kılınır?

yolculuk namazı nasıl kılınır?

Hanefi mezhebine göre dört rekatlık olan namazların iki rekat kılınması gerekir. Ancak, namazın tamamının kılınması da geçerli sayılır. Şafii mezhebine göre seferi olunca bile namazı dört rekat (tam haliyle) kılmak gerekir.

-SEFERİ (YOLCU) NAMAZINDAN BAHSEDEN AYET VE HADİSLER-

KURAN-I KERİM AYETİ: Nisa suresi, 4/101

"Eğer kâfirlerin size fitne vermesinden korkarsanız, yeryüzünde sefere çıktığınız zaman namazları kısaltarak kılmanızda bir sakınca yoktur."

seferi olmanın şartları

seferi olmanın şartları

HADİS-İ ŞERİF: (Müslim, Misafir, 4; Tirmizi, Tahare, 4, 20; Nesâi, Taksir, I)

Ashab-ı Kiram'dan Ya'la b. Ümeyye (radıyallahu anh) Hz. Ömer'e şöyle demiştir:

"Biz neden namazları kısaltarak kılıyoruz? Halbuki güven içindeyiz." Hz. Ömer de şöyle cevap vermişti:

"Ben de aynı durumu Hz. Peygamber (SAV)'e sormuştum; şöyle buyurmuştu:

'Bu, Allah'ın size verdiği bir bağıştır, Allah'ın sadakasını kabul edin.'

seferi ayetleri ve hadisleri

seferi ayetleri ve hadisleri

HADİS-İ ŞERİF: (İbn Mâce, İkâme, 75)

"Hz. Peygamber (SAV)'e yolda arkadaşlık ettim. O, yolculuklarında iki rekattan fazla kılmazdı. Hz. Ebu Bekir, Hz. Ömer ve Hz. Osman da böyle yaparlardı." 

HADİS-İ ŞERİF: (Müslim, Müsâfirîn, 5, 6; Ebû Davud Sefer, 18; Nesâî, Havf 4; İbn Mace İkame, 75).

"Allah Teâla namazı, Peygamberimizin dili ile hazarda dört rekat, seferde iki rekat olarak farz kılmıştır." 

BİR YORUM YAPIN 0