Kaylule uykusu nedir ve kaylule vakti ne zaman? Öğle uykusunun bilimsel faydaları

Gündelik yaşantınız içerisinde yoğun tempoda çalışan biriyseniz ara ara vereceğiniz molalar, vücudunuzun dinlenmesini sağlayacağı için performansınızın gücünü arttıracaktır. Tam da bu anlamda hem bedeninizi dinlendirecek hem de sünnet olan davranışlardan olan kaylule uykusunu yerine getirebilirsiniz. Kaylule nedir, kaylule uykusu nasıl yapılır?

Müslüman kimselerin gün içerisinde daha dinç ve enerjik olarak ibadet edebilmeleri için Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)'in bir dinlenme metodu olarak bizlere önerdiği kaylule uykusu, fazileti yüksek olan nafile ibadetlerden biridir. Kaylule uykusu olarak nitelendirilen bu ibadet, öğle namazı vaktinin girmesiyle 20 dakika- 60 dakika arasında gerçekleştirilen bir uykudur. Kaylule uykusuna çoğu zaman öğle namazını kılmadan önce yapılabildiği gibi öğle namazı sonrasına da bırakılabilmektedir. Öyle ki Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV), nafile ibadet olan kaylule uykusunun vakti ile ilgili bir hadis-i şerifinde şöyle buyurmaktadır: "Öğlenleyin kaylule yapınız. Muhakkak şeytanlar öğle vaktinde kaylule yapmazlar." (Müslim). Peygamber Efendimiz (SAV)'in zaman zaman yaptığı bu ibadet ile ilgili merak edilenleri gelin birlikte inceleyelim...

Evde öğle namazı nasıl kılınır? 10 rekatlık öğle namazının faziletleriİLİŞKİLİ HABEREvde öğle namazı nasıl kılınır? 10 rekatlık öğle namazının faziletleri

KAYLULE UYKUSU NEDİR? KAYLULE UYKUSUNA NE ZAMAN YATILIR?

kaylule uykusu nedir?

kaylule uykusu nedir?

Gün ortasındayken güneş tam tepedeyken yapılan kaylule uykusu, bir tür şekerleme olup vücudumuzun da dinlenmesini sağlayan en önemli ibadetlerdendir. Dinlenmiş ve zinde olan bir beden ibadetlerini yerine getirirken daha kolay ve rahat hareket edebileceği için her Müslümanın hayatında en az 2-3 kere yapması önerilen bir ibadettir.

Peygamber Efendimiz (SAV), bununla alakalı olarak da: “Gündüzün orucuna sahur yemeği ile, gecenin ibadetine de öğle uykusu ile yardımcı olunuz!” (Hâkim, I, 588) buyurmuş ve kaylule uykusunun gece ibadetine yardımcı olduğunu bizlere göstermektedir.

KAYLULE UYKUSUNUN FİZİKSEL VE BİLİMSEL FAYDALARI NELER?

Peygamber Efendimiz (SAV)'in önerdiği kaylule uykusunun birçok açıdan bizlere faydası vardır. Bunlar gerek bedensel gerek de zihinsel anlamda sağladıkları faydalardır. Sünnet yani nafile ibadetler arasında olan kaylule uykusunun faydaları bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. İşte kaylule uykusunun bilimsel faydaları...

1) Erken yaşlanmayı önler.

 Güzellik uykusu dediğimiz bu şekerleme, büyüme hormonlarını salgılayarak ölü hücrelerin yenilenmesini sağlar.  

2) Gün içinde yaptığımız bu istirahat performansımızı artırır. 

Yapılan araştırmalara göre, yapılan bir saatlik şekerleme fiziksel ve zihinsel aktivitelerin performansını artırır. 

3) Vücut uyku halinde kendini onarır. 

Her gün yaşadığımız stres ve bünyemizde biriken toksinler sonucu oluşan zararı onaran proteinler üretilir. 

Hafıza güçlendirme

Hafıza güçlendirme

4) Hafızamızı güçlendirir. 

Yine yapılan araştırmalara göre şekerleme sırasında geçici hafızanın içindeki bilgiler, kalıcı hafızaya dönüştürülür ve geçici hafıza boşaltılır. Böylelikle beyinde edinilen bilgiler kolay kolay akıldan çıkmaz.

5) Kolay kilo vermemize yardımcı olur. 

Uykusuzluk iştahımızdan sorumlu olan hormonları bozar. Bu hormonların dengesi bozulduğunda ise daha çok yemeye başlarız. Kaylule uykusu gibi kısa şekerlemeler de bu hormonları dengede tutar.  

Yatınca baş neden döner?Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo'ya ne iyi gelir? BPPV nasıl geçer

İLİŞKİLİ HABER

Yatınca baş neden döner?Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo'ya ne iyi gelir? BPPV nasıl geçer

BİR YORUM YAPIN 0