Tövbe namazı nasıl kılınır? Tövbe namazı kılınışı

Nafile namazlar arasında geçen tövbe namazı ile Allah'tan bağışlanmak için dualar edebilirsiniz. Günah işledikten hemen sonra peşine bolca istiğfar çekip nafile namaz olarak tövbe namazını kılabilirsiniz. Günahlardan kurtulmak için Kuran-ı Kerim ve hadis-i şeriflerin yönü doğrultusunda yaşamaya çalışabiliriz. Geçmişi bırakıp şimdiye dönmek için fırsat olan tövbe namazı kaç rekat, tövbe namazı nasıl kılınır?

Bazen nefsimizden dolayı bilerek bazen de bilmeden Allah’a karşı işlediğimiz günahlardan sonra öncelikli olarak yapmamız gereken şey samimi bir tövbedir. Ahir zaman olarak nitelendirebileceğimiz günahların çoğaldığı şu zamanlarda; büyük ya da küçük illa ki günahlar işleyebiliyoruz. Bu konu ile ilgili Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV), hadis-i şerifinde şöyle buyurdu: "İnsanoğlunun her biri hatakârdır. Ancak hatakârların en hayırlısı tövbekâr olanlarıdır." (Tirmizi). Evet Rabbimiz (c.c)'un merhameti çok büyüktür ancak bu gerçekle birlikte şeytanın bizi Allah (c.c)’un merhametiyle kandırmasına izin vermemeliyiz. Günah işlediğimiz anda O’na yönelmeli ve günahlarımızdan arınmak için bol bol istiğfarda bulunmalıyız. 

Tövbe duası nasıl okunur? En etkili tevbe istiğfar duaları! Günahların affına tövbe duasıİLİŞKİLİ HABERTövbe duası nasıl okunur? En etkili tevbe istiğfar duaları! Günahların affına tövbe duası

NEDEN TÖVBE ETMELİYİZ? ALLAH KİMLERİN TÖVBESİNİ KABUL EDER?

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) bir gün müezzini Bilal’i yanına çağırır ve ona: "Bilâl! Hangi ameli yaparak benden önce cennete girdin? Dün gece cennette, senin ayakkabılarının tıkırtısını önümde duydum" diye sordu. Bilâl (ra) de:- Yâ Rasûlallâh! Ne zaman bir günah işlesem arkasından hemen kalkıp iki rek'at namaz kılarım, abdestim bozulduğunda da vakit geçirmeden hemen abdest alırım. (Her abdest aldığımda da Allâh'ın üzerimde iki rek'ât namaz hakkı olduğunu düşünürüm ve kılarım) dedi. Bunun üzerine Rasûl-i Ekrem (SAV)- "İşte bunun sayesinde" buyurdular. (İbn Huzeyme) Bizlerde eğer gaflete düşüp bir hata işlersek hemen tövbe etmeliyiz. Allah (c.c) kullarını çok sever, ve bizleri affetmek için önümüze fırsatlar sunuyor. 

Allah (c.c) bazı özel gün, ay ve gecelerde kullarının dua için açtığı ellerini geri çevirmez ve muhakkak karşılık vermektedir. Bu durum ya sadece dünyada, ya ahirette ya da günahların affı için karşılık bulmaktadır. Dua edilmediği takdirde hiçbir önemin olmadığını belli ederek duanın ne kadar kıymetli olduğunu gösteren ayet-i kerimelerde Allah, kul hakkı haricinde kendisine şirk koşanları kesinlikle affetmeyeceğini buyurmaktadır. Bunun haricinde işlenen günahların ve yanlış davranışların bir daha yapılmaması kaydı ile affolunabileceğine işaretler vardır. Peygamber Efendimiz (SAV) bile Allah (c.c)'un en sevgilisi olmasına rağmen peygamberliğine güvenmeyip günde 70 defa istiğfarda bulunurmuş. Buna bağlı olarak da bizlerin de (en az) 70 defa tevbe istiğfar edebilmemiz gerekir. 

TÖVBE İLE İLGİLİ HADİS VE AYETLER! EN GÜZEL NASIL TÖVBE EDİLİR?

Tövbe ile ilgili ayet ve hadisler! Tövbe nasıl edilir? Tövbe namazı

Tövbe ile ilgili ayet ve hadisler! Tövbe nasıl edilir? Tövbe namazı

Şeytan bu dünyada bizle oynamaya ve ahirette Allah (c.c)’ın güzel nimetlerinden Müslümanları alıkoymaya yemin etmiştir. Sadece Allah (c.c)’a gönülden bağlı kulların ayağını kaydıramayacak olan şeytan vesveleriyle insanların bazen yanlışlıklara sürüklüyor. Öyle ki ayet-i kerimede, "Şeytan seni bir kötülüğe sevketme girişiminde bulunursa, hemen Allah'a sığın." (Fussilet (41), 36).Rabbimiz (c.c) bir günah işleyip onun için tövbe edersek ve bu hatayı bir daha hiç işlememeye çalışırsak Müslümanları affedeceğini buyuruyor. “Onlar (müttakî mü’minler), bir kötülük yaptıklarında ya da kendilerine zulmettiklerinde, Allah’ı hatırlayıp günahlarından dolayı hemen tevbe-istiğfar ederler. Zaten günahları Allah’tan başka kim bağışlayabilir ki! Bir de onlar, işledikleri kötülüklerde bile bile ısrar etmezler.” (Âl-i İmrân 3/135)”

Tövbe etmenin elbette yolları var. Resul-i Ekrem (SAV) bize tövbe etmenin de en güzel yolunu öğretmiştir. Yaptığımız hatadan pişman olursak hemen tövbe etmemiz gerektiğini söylemiştir. Bunun en güzel yolunun namaz kılarak olduğunu belirten Efendimiz (SAV), “Bir kul herhangi bir günah işlediğinde, kalkar, güzelce abdest alıp iki rekât namaz kılar ve Allah’a istiğfar ederse, Cenâb-ı Hak muhakkak o kulunu mağfiret eder.'' buyurur.” (Tirmizi) 

TÖVBE NAMAZI NASIL KILINIR? TÖVBE NAMAZI KAÇ REKAT?

Tövbe namazı nasıl kılınır?

Tövbe namazı nasıl kılınır?

Niyet edilir:  ''Niyet ettim Allah’ın senin rızan içi iki rekat Tövbe namazı kılmaya'' denir.

1. REKAT:

  • Allahuekber deyip İftitah tekbiri alırız
  • Sübhaneke okuruz
  • Euzu Besmele çekip Fatiha-ı Şerif okuruz
  • Zammı sure okuruz
  • Allahuekber deyip Rüku’a eğiliriz
  • Üç defa Sübhane rabbiyel azim dedikten sonra 
  • Semiallahu Limen Hamide deyip doğruluruz
  • Ayağa kalkınca Rabbena ve lekel hamd deriz
  • Allahuekber ekber deyip secdeye eğiliriz
  • Üç defa sübhane rabbiyel ala dedikten sonra Allahuekber deyip otururuz
  • Bir kere daha Allahuekber deyip tekrar secdeye gideriz
  • Allahuekber deyip ayağa kalkarız

2. REKAT

  • Fatiha okuruz
  • Zammı sure okruz
  • Allahuekber deyip rüküya eğiliriz
  • Sonra doğrulu secdeye eğiliriz
  • İki defa secde yaptıktan sonra otururuz
  • Ettehiyyatu. Salli- Barik dualarını, Rabbena dualarını okuruz
  • Önce sağ sonra sol omzumuza dönerek Esselamu Aleyküm ve Rahmetullah deriz.
  • Allah (c.c) merhameti çok büyüktür. Bizde O (c.c)’un yolundan vazgeçmedikçe, bize olan sevgi ve hoşgörüsünden ümidi kesmedikçe ve günahımızda ısrar etmedikçe umarız ki Rabbimiz (c.c) bizleri affeder. Son nefesimizi verene kadar O (c.c)’un affına sığınalım ve Rabbimiz (c.c) yolundan ayrılmayalım.

BİR YORUM YAPIN 14

Zekâi ayhan 1 ay önce

Bunlar dünya ve ahiretimiz için çok önemli bilgiler hayatımıza alırsak

gökhan 3 ay önce

ben bu güne kadar hiç doru dürüst namaz kılmadım şuan da sabah namazını ve tövbe namazını öğrenmeye çalışıyorum şuan gece 3 inşallah sabah saat 7 ye kadar öğrenir ve duaları ezberlerim.

Ahmet 1 yıl önce

Tövbe namazı için yatsı namazından sonra ki gece saatlerinde mi kılınır? Ve uyuyup kalkmak mı gerekir tekrardan yoksa uyumadan da tövbe namazı kılınır mı?

Ela 1 yıl önce

Sağ olun Allah razı olsun

Toplam 1 beğeni

Ümit 2 yıl önce

S.a 5000 mah batatarya kapasiteli telefonlar varmı a101 de

Toplam 2 beğeni

Hakan 2 yıl önce

Böyle güzel bir konu için böyle bir soru sormak oluyor mu sence Ümit bey.

Toplam 0 Beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun