Kuran-ı Kerim isimleri ve anlamları! Kerim isminin anlamı nedir?

Yüce kitabımız olan Kuran-ı Kerim, Allah (c.c) tarafından pek çok ayette zikredilmektedir. Kuran-ı Kerim isimleri ve anlamlarına baktığımızda çeşitli şekillerde görebileceğimiz ama aslında Kuran'dan bahseden kelimeler yazımızda. Kuran-ı Kerim ne anlama gelir? Kerim isminin anlamı...

Kelime olarak baktığımızda Arapça bir sözcük olan ''Kuran'' bir araya getirmek, toplamak, birbirine katmak ve ilave etmek anlamlarını taşımaktadır. Kuran ''kıraat (okumak)'' ile aynı kökten gelir ve harflerin bir araya getirilmesi ile gerçekleşir. Benzer olarak küme anlamına gelen ''kuran''  قُرْآنً "toplanma" demektir. İslamiyetin son kutsal kitabı olan yüce kitabımız Kuran-ı Kerim'de Peygamber Efendimiz (SAV)in başına ilk inen ayetler şöyledir: "Yaratan Rabbinin adıyla oku. O insanı bir kan pıhtısından yarattı. Oku! Rabbin, kalemle öğreten, insana bilmediğini bildiren en büyük kerem sahibidir" (el-Alâk, 96/1-5). Son kitabımız olan Kuran'ın Kerim'in özel adı olan Kuran, Allah (c.c) tarafından 88 ayette zikredilmektedir. İslam hukukuna baktığımızda Kuran için daha çok 'kitap' ismi tekrarlanır. Çoğu ayette "el-Kitâb" sözcüğünün Kur'ân-ı Kerîm anlamında kullanıldığına rastlanılır. 

KURAN-I KERİMİN ÖZELLİKLERİ NELER?

Kuranı Kerim isimleri ve anlamı

Kuranı Kerim isimleri ve anlamı

- Peygamber Efendimiz (SAV)'e Peygamberlik verildiği 610 yılından 632 yani ölümüne kadar parçalar halinde indirilmiştir.

- İslam aleminin yasa boğulduğu Peygamberimiz (SAV)'in ölümü sonrasında ayetlerin kaybolmasının önüne geçmek için ilk halife Hz. Ebu Bekir, vahiy katiplerinden Zeyd bin Sabit başkanlığında kurul oluşturdu. Bu kurulda mushaf (bir araya getirilmiş sayfalar) gerçekleşti.

- 114 sure ve 6666 ayetten oluşmaktadır.

SON İLAHİ KİTAP KURAN-I KERİM'İN İSİMLERİ

Kuran-ı Kerim isimleri ve anlamları

Kuran-ı Kerim isimleri ve anlamları

Allah (c.c) Kuran-ı Kerim için çeşitli ayetlerde başka isimlerde zikretmiştir. Bazıları şı şekildedir: el-Furkân (el-Furkân, 25/1), ez-Zikr (el-Hicr, 15/9), en-Nûr (en-Nisâ, 4/174), er-Rûh (eş-Şûrâ, 42/52), el-Hudâ (el-Bakara, 2/2), eş-Şifâ (el-İsrâ, 17/82), el-Mecîd (el-Burûc, 85/21-22), el-Mesânî (ez-Zümer, 39/23), Ümmü'l-Kitab (ez-Zuhruf, 43/1-4)

KERİM NE DEMEK? KERİM İSMİNİN ANLAMI

Birden fazla mana taşımakla beraber dinimizce önem verilen isimlerden biri olan Kerim yardım ve ikramı sonsuz olan, affeden, fazilet sahibi, eli açık, cömert anlamları vardır. Günümüzde tek isim olarak kullanıldığı gibi yanında ikinci isimle kullananlarda vardır.

KERİM İSMİ KURANDA GEÇİYOR MU?

Kuran-ı Kerimdeki Neml Suresi 27, Tevbe Suresi 9, İsra Suresi 17 de ''Kerim'' ismi geçmektedir.

Kuran sureleri sıralaması listesi! Ezberlenebilecek kısa kuran sureleri

İLİŞKİLİ HABER

Kuran sureleri sıralaması listesi! Ezberlenebilecek kısa kuran sureleri

BİR YORUM YAPIN 7

Kerim 1 yıl önce

Bilmiyom

Halil 1 yıl önce

Durdane

ecrin 2 yıl önce

ne yazım ki

Toplam 3 beğeni

Nesrihan 2 yıl önce

Malesef soruma tam cevab değil

Toplam 13 beğeni

Aleyna 3 yıl önce

Çok beğendim ve çok güzel bilgiler

Toplam 14 beğeni

durusu 2 yıl önce

benim iiiçin içinde aradığım bilgi yokkkkkkkkk

Toplam 0 Beğeni

Nesrihan 2 yıl önce

Hayır bence tam cevab içinde yyookk

Toplam 2 Beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun