Yüce kitabımız olan Kuran-ı Kerim, Allah (c.c) tarafından pek çok ayette zikredilmektedir. Kuran-ı Kerim isimleri ve anlamlarına baktığımızda çeşitli şekillerde görebileceğimiz ama aslında Kuran'dan bahseden kelimeler yazımızda. Kuran-ı Kerim ne anlama gelir? Kerim isminin anlamı...
Kelime olarak baktığımızda Arapça bir sözcük olan ''Kuran'' bir araya getirmek, toplamak, birbirine katmak ve ilave etmek anlamlarını taşımaktadır. Kuran ''kıraat (okumak)'' ile aynı kökten gelir ve harflerin bir araya getirilmesi ile gerçekleşir. Benzer olarak küme anlamına gelen ''kuran'' قُرْآنً "toplanma" demektir. İslamiyetin son kutsal kitabı olan yüce kitabımız Kuran-ı Kerim'de Peygamber Efendimiz (SAV)in başına ilk inen ayetler şöyledir: "Yaratan Rabbinin adıyla oku. O insanı bir kan pıhtısından yarattı. Oku! Rabbin, kalemle öğreten, insana bilmediğini bildiren en büyük kerem sahibidir" (el-Alâk, 96/1-5). Son kitabımız olan Kuran'ın Kerim'in özel adı olan Kuran, Allah (c.c) tarafından 88 ayette zikredilmektedir. İslam hukukuna baktığımızda Kuran için daha çok 'kitap' ismi tekrarlanır. Çoğu ayette "el-Kitâb" sözcüğünün Kur'ân-ı Kerîm anlamında kullanıldığına rastlanılır.
KURAN-I KERİMİN ÖZELLİKLERİ NELER?
- Peygamber Efendimiz (SAV)'e Peygamberlik verildiği 610 yılından 632 yani ölümüne kadar parçalar halinde indirilmiştir.
- İslam aleminin yasa boğulduğu Peygamberimiz (SAV)'in ölümü sonrasında ayetlerin kaybolmasının önüne geçmek için ilk halife Hz. Ebu Bekir, vahiy katiplerinden Zeyd bin Sabit başkanlığında kurul oluşturdu. Bu kurulda mushaf (bir araya getirilmiş sayfalar) gerçekleşti.
- 114 sure ve 6666 ayetten oluşmaktadır.
SON İLAHİ KİTAP KURAN-I KERİM'İN İSİMLERİ
Allah (c.c) Kuran-ı Kerim için çeşitli ayetlerde başka isimlerde zikretmiştir. Bazıları şı şekildedir: el-Furkân (el-Furkân, 25/1), ez-Zikr (el-Hicr, 15/9), en-Nûr (en-Nisâ, 4/174), er-Rûh (eş-Şûrâ, 42/52), el-Hudâ (el-Bakara, 2/2), eş-Şifâ (el-İsrâ, 17/82), el-Mecîd (el-Burûc, 85/21-22), el-Mesânî (ez-Zümer, 39/23), Ümmü'l-Kitab (ez-Zuhruf, 43/1-4)
KERİM NE DEMEK? KERİM İSMİNİN ANLAMI
Birden fazla mana taşımakla beraber dinimizce önem verilen isimlerden biri olan Kerim yardım ve ikramı sonsuz olan, affeden, fazilet sahibi, eli açık, cömert anlamları vardır. Günümüzde tek isim olarak kullanıldığı gibi yanında ikinci isimle kullananlarda vardır.
KERİM İSMİ KURANDA GEÇİYOR MU?
Kuran-ı Kerimdeki Neml Suresi 27, Tevbe Suresi 9, İsra Suresi 17 de ''Kerim'' ismi geçmektedir.
Kerim 1 yıl önce
Bilmiyom
Halil 2 yıl önce
Durdane
ecrin 2 yıl önce
ne yazım ki
Nesrihan 3 yıl önce
Malesef soruma tam cevab değil
Aleyna 3 yıl önce
Çok beğendim ve çok güzel bilgiler
durusu 2 yıl önce
benim iiiçin içinde aradığım bilgi yokkkkkkkkk
Nesrihan 3 yıl önce
Hayır bence tam cevab içinde yyookk