Safer ayının önemi! Safer ayı bela ve musibet ayı mı? Safer ayı duası ve ibadetleri

Bela ve musibet ayı olarak inanıldığı için en çok korku duyulan aylardan biri olan Safer Ayı, bugün itibariyle başlasa da dinimizce de kesinlikle bu ayın diğer aylardan bir farkı yoktur. Boş yere korku duyulan Safer ayında yapılması faziletli olan bazı ibadetler gerçekleştirilebilir. Peki Safer ayı duası nedir, Safer ayında hangi önemli olaylar gerçekleşti?

Hicri takvimde yılın ikinci ayı olan Safer ayı ile ilgili toplumumuz içerisinde bela ve musibetlerin art arda geldiği uğursuz bir ay olduğu bilinmektedir. Ancak kulaktan dolma bilgilerle hareket edilerek günümüze kadar ulaşan bu bilginin dinimizce bir doğruluğu yoktur. Bu inanışın temeli Cahiliye Dönemindeki insanlara ait olan bir hurafeden ibarettir. Safer ayının diğer aylardan herhangi bir farkı olmadığını buyuran Peygamber Efendimiz (SAV) bu anlayışı reddetmiş ve “Safer ayında uğursuzluk yoktur” buyurmuştur (Buhari, Tıb, 19). Yapılması her zaman helal olan bir ibadet olan umreyi, Cahiliye Dönemi Arapları Safer ayında haram olarak görmektedir.

Lugat anlamında “boş kalmak, boşluk; sararmak, sarılık” gibi manası olan Safer ayının bu şekilde adlandırılmasının nedeni, evlerin eşyalarından ve varlıklarından boşaltılmasındandır.  

2023 SAFER AYI NE ZAMAN, SAFER AYININ ÖNEMİ NEDİR? SAFER AYINDA NE OLDU? SAFER AYINDA GERÇEKLEŞEN OLAYLAR

Safer ayı duası nedir? Safer ayında hangi dua okunur?

Safer ayı duası nedir? Safer ayında hangi dua okunur?

Diyanet takvimine göre Muharrem ayından sonra gelen ikinci ay olan safer ayı bu sene 17 Ağustos 2023 tarihinde başlayacak. 15 Eylül tarihinde ise sonlanacak ve 16 Eylülde sıradaki ay olan R.Evvel ayı başlayacak.

İslam tarihine baktığımızda birçok önemli olayın gerçekleştiği Safer Ayında Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV), yakın dostu Hz. Ebubekir (r.a) ile beraber Sevr mağarasına sığınmış, Veddân Gazvesi, Recî‘ ve Bi’rimaûne faciaları, Hayber seferi gerçekleşmiş ve Hz. Zeyneb (r.a) vefat etmiştir. 

SAFER AYI DUASI NEDİR? SAFER AYINDA HANGİ İBADETLER YAPILIR?

Safer ayına özel kesinlikle okunması gereken bir dua ya da ibadet şekli yoktur. Ancak Efendimiz (SAV)'in günlük hayatında uyguladığı ibadetler ve dualar bu ayda da yapılabilir.

SAFER AYINDA OKUNABİLECEK DUA! SAFER AYI DUASI...

Safer ayı duası nedir? Safer ayında hangi dua okunur?

Safer ayı duası nedir? Safer ayında hangi dua okunur?

SAFER AYI DUASININ ANLAMI:

“Ey Allâh! Kulun, Nebîn ve Rasûlün olan Ümmî Peygamber olan Efendimiz Muhammed’e ve Ehl-i Beyt’ine ve sahâbesine salât eyle, bereketler yağdır ve selam eyle.

Ey Allâh! Muhakkak ki ben bu ayın ve bu günün şerrinden ve senin bu ayda yarattığın her bir belâ ve musîbetten Sana sığınırım.

Ey Ezelî! Ey Bâkî! Ey Kadîm! Ey Mevcûd! Ey Sâbit! Ey Hakk! Ey (varlığının) başlangıcı olmayan! Ey sonu olmayan! Ey her şeyi yoktan yaratan! Ey her şeyi tekrar diriltecek olan! Ey celal ve ikram sahibi! Ey ulu Arş’ın sahibi! Sen dilediğini yaparsın!

Ey Allâh! Hiç uyumayan kudret gözünle beni, canım, malım, birliktelikleriyle beni imtihana tâbi tuttuğun çocuklarım, dînim ve dünyam hakkında muhafaza eyle. İyi ve hayırlı kullarının hürmetine bu duamı kabul eyle! Rahmetinle muamele eyle!

Ey yüce! Ey günahları bağışlayan! Ey (kullarına karşı) cömert (olan)! Ey günahları örten! Ey acıyanların en merhametlisi rahmetinle muamele eyle!

“Ey kuvvetleri güçlü ve azâbı şiddetli olan Allâh!

Ey Kendisi çok güçlü olan! Ey ululuk sahibi! Ey iyilik sahibi! Ey büyük! Ey yüce Allâh! İzzetinle bütün yaratıklarını zelîl kıldın. Bana kâfî gel, mahlukātına karşı bana kâfî gel!

Ey güzellik veren! Ey yaptığını güzel yapan! Ey güzelleştiren! Ey fazl-u kerem sahibi! Ey in‛am eden! Ey ikram eden! Ey Kendisinden başka hiçbir ilah bulunmayan! Ey acıyanların en merhametlisi!

Safer ayı ne zaman başlıyor?

Safer ayı ne zaman başlıyor?

Ey gökleri ve yeri yaratma lütfunda bulunan Latîf. Kazâ ve kaderinde bize lütufta bulun. Belandan bize âfiyet ver. Senin yardımın olmadan hiçbir güç ve kuvvet yoktur. Ey acıyanların en merhametlisi! Rahmetinle kabul buyur.

Allâh bize yeter. O ne güzel vekildir. O pek yüce ve çok büyük Allâh’ın yardımı olma­dan hiçbir güç ve kuvvet yoktur. Ey Allâh! Hasen ile kardeşinin, dedesi ile babasının, annesi ile oğullarının sırrı hakkı için; bugünün şerrine ve bugünde inecek olan belaların şerrine karşı bana kâfi gel! Ey mühim sıkıntılara kâfi gelen ve ey belâları kaldıran!

Onlara karşı muhakkak Allâh sana kâfi gelecektir, O hakkıyla işiten ve hakkıyla bilendir!

Allâh Te‘âlâ, Efendimiz Muhammed’e, Ehl-i Beyti’ne ve Ashâbının tümüne salât eylesin!

Ey Allâh! Safer ayında bize bereket ver. Mutluluk ve galibiyetle bitirmemizi nasîb et. Âmîn!

BİR YORUM YAPIN 2

izmirli 2 yıl önce

bugün benim arabam kaza yaptı. arkadaşımı aradım o da kaza yapmış :) ve bugun diğer günlerden cuma ve başka sıkıntılı şeylerde oldu. bu duayı ettim. ALLAH kabul etsin.

K.murat METIYEW 3 yıl önce

cok etkilendim mükemmel

Toplam 1 beğeni