Nafile ve farz oruca en geç ne zaman niyet  edilir? Kaza orucuna niyet

Ramazan orucunun dışındaki nafile oruçlarını mübarek kandil günlerinde tutarak faziletli ibadetler gerçekleştirebilirsiniz. Ertesi gün oruç tutmayı kalben içinizden geçirdiyseniz ancak sahura da uyanamamışsanız, sabah uyandığınızda öğle vaktine kadar niyet edebilirsiniz. Peki oruca niyet nasıl edilir? Oruca en geç niyet etme zamanı nedir?

İslam'ın beş şartından biri olan oruç, Allah katında mertebesi en yüksek ibadetler arasında yerini alır. Kuran-ı Kerim'de zikredilen, ''Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı.'' (Bakara Sûresi / 183. Ayet) ayetinden anlaşılacağı üzere aklı başında olan her sağlıklı Müslümanın geçersiz mazeretlerde bulunmayıp oruçlarını tutması gerekir. Kur'an-ı Kerim'in indirildiği mübarek Ramazan-ı Şerif'te 30 gün aralıksız oruç tutulur. Yaşanılan birtakım sağlık problemleri ya da kadınların özel muayyen günleri gibi durumların haricinde kesinlikle bırakılmaması gereken oruç için Ebû Saîd el-Hudrî (r.a.) rivayetine göre Peygamberimiz (SAV) şöyle buyurdu: "Allah rızası için bir gün oruç tutan kimseyi Allah Teâlâ, bu bir günlük oruç sebebiyle cehennem ateşinden yetmiş yıl uzak tutar." (Buhârî, Müslim) Mazeretinden dolayı kazaya bırakılan orucun borcunu ecel gelmeden ödeyebilmek için kazasını olabildiğince erken tutulmasında fayda var. Oruç ibadeti ile ilgili cevabının en çok araştırıldığı sorulardan birisi de oruca nasıl ve en geç ne zaman niyet edildiğidir. Peki sabah kalktığında oruca niyet edilir mi, oruca ne zaman niyet edilir? İşte cevabı...

Kaza oruç borcu olan kişi nafile oruç tutabilir mi? Oruç borcu varken kandil orucu tutmak...İLİŞKİLİ HABERKaza oruç borcu olan kişi nafile oruç tutabilir mi? Oruç borcu varken kandil orucu tutmak...

ORUCA NE ZAMAN NİYET EDİLİR? SABAH NİYET EDİLEN ORUÇ KABUL OLUR MU? ORUCA ÖĞLEN NİYET ETMEK...

Oruca ne zaman niyet edilir?

Oruca ne zaman niyet edilir?

Her amelde niyet önemli olduğu gibi oruç ibadetinde de niyet şartı vardır. Asıl niyet insanın dilinde değil kalbindedir. Dolayısıyla ertesi gün oruç tutacağını bilmek ve kalben içinden geçirmek niyettir. Dil ile ikrar etmek ise şart olmamakla beraber sünnet davranışlardandır.

Diyanet'in resmi sitesinde yayınlanan bilgilere göre;

''Kaza, kefaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmelidir. Bu tür oruçlara niyet edilirken ''falanca kaza, kefaret veya adak orucuna'' diye belirtilmelidir. Şafi mezhebine göre, nafile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. İmsak vaktine kadar niyet edilmezse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir. (Şirazi- El Mühezzeb, 331-332) “Nafile oruç” tutan kişiler, eğer imsak vaktinden sonra orucu bozacak herhangi bir şey yapmamışlarsa öğle namazı vaktinden 5-10 dakika öncesine kadar oruca niyet edebilirler.

oruca en geç ne zaman niyet edilir

oruca en geç ne zaman niyet edilir

Mü’minlerin annesi Âişe (r.a) rivayetine göre olay şöyle geçmektedir:

“Resûlullah bir gün yanıma geldi ve ‘yanımızda yiyecek bir şey var mı?’ Dedi. Ben de yok dedim. O da ‘O halde ben oruçluyum’ buyurdular. (Buhârî, Müslim)

KUŞLUK VAKTİ ORUCU! NAFİLE ORUÇ NİYETİ NE ZAMAN YAPILIR?

Gün ortası ve öğle zamanını ifade eden kavramlardan biri olan zeval vaktinden önce orucu bozacak şeylerde bulunmayıp bu sürenin sonuna kadar geçen zamanda niyet getirilebilir. Ancak güneş doğduktan sonra orucu bozacak iş yapılıp yine de oruca niyet edilirse bu durum caiz değildir. (Şerh-i Tahavi.)

KAZA ORUCUNA NASIL NİYET EDİLİR? 

Ramazan ayı orucu birikmiş olan bir kimse tutmakla yükümlü olduğu orucu geçerli bir mazeretten dolayı tutamadıysa tutacakları her kaza orucuna, “Üzerimde borç olan ilk orucun kazasına…” diye niyet edilmesi uygun olur. 

Oruca nasıl niyet edilir?

Oruca nasıl niyet edilir?

BİR YORUM YAPIN 0