Tasavvufta 7 sayısının sırrı ve hikmetleri! Kuran-ı Kerim'de 7 rakamı...

Kainata baktığımızda içinde 7 rakamının gizli olduğu nice sır ve hikmetlerin en çok merak edilen konulardan biri olduğu görülmektedir. Peki Kuranda 7 sayısının önemine ilişkin geçen örnekler neler? Tasavvufta 7 sayısının hikmetleri...

Gündelik yaşantımız içerisinde birçoğumuz 7 sayısı ile ilgili birçok şey duymuşuzdur. Hatta öyle ki çoğu kimsenin şans getirdiğini düşündüğü sayı da 7dir. Bu anlamda bakıldığında din ve felsefe açısından ayrıca önemli olduğu düşünülen 7 sayısının hikmetleri ve sırları da en çok merak edilip araştırılan konulardan biri olmuştur. 7 sayısının hikmetlerinin örnekleri bazı kaynaklarda genel başlıklar halinde geçse de daha  daha birçok özel spesifik / bulunduğu yerlerde kendini gösteren sırları da vardır. Dinimize göre 7 sayısının önemine ilişkin örneklere baktığımızda Kuran-ı Kerim'in başlangıç suresi olan Fatiha'nın toplamda 7 ayetten oluştuğu, ''Başlamak'' kelimesinin de kök harflerinin “B-D-E”nin ebced değerinin 7 olması ve Kuran'ı Kerim'in Miladî 7. asırda inmesi buna örnek sayılabilir. Daha bunun gibi daha nice hikmetleri ve sırları olduğu düşünülen 7 sayısının belirgin en önemli örneği; Allah (c.c)'un 7 sıfat-ı subutiyesine işaret eden bir sayı olmasıdır. Bilindiği gibi Allah’ın ilim, kudret, kelam, sem’ (işitme) Basar (görme), hayat, irade isimli toplamda 7 subûtî sıfatı vardır. Bu sıfatlar gerek dünya gerek de insanlık aleminin nizam ve düzenine bakar. Peki 7 sayısının önemine ilişkin örneklere daha nerelerde rastlayabiliriz? 7 sayısının hikmetlerinin örnekleri...

KURAN-I KERİM'DE 7 SAYISI VE 7 SAYISININ ÖNEMİ:

Kuranda 7 sayısı

Kuranda 7 sayısı

Allah (c.c)'un kelamı olan yüce kitabımız Kuran-ı Kerim'de bazı sayılara dikkat çekilmiştir, bunlardan biri de 7 sayısıdır. Bizler de bu konudan birtakım manalar çıkarmak yerine, daha çok Kuran’ın sistematiği üzerine odaklanabiliriz. Bu anlamda baktığımızda, 1 haftanın 7 gün olması gibi secde konusunun 7 rakamı ile ilişkili olduğunu görmekteyiz, secdede 7 uzvumuz yerle temastadır. (2 ayak ucu + 2 diz + 2 avuç içi + 1 alın).

5/Hicr-87: Andolsun, sana çiftlerden yediyi ve büyük Kur’an’ı verdik.

23/Muminun 86: De ki: “Yedi göğün Rabbi ve büyük Arş’ın Rabbi kimdir?”

71/Nuh 15: Görmüyor musunuz; Allah, yedi göğü birbirleriyle bir uyum (mutabakat) içinde yaratmıştır?”

12/Yusuf 43: Hükümdar:” Ben (rüyamda) 7 besili inek görüyorum, onları 7 zayıf inek yiyor; bir de 7 yeşil başak ve diğerleri ise kupkuru. Ey önde gelen (kahin bilginler,) eğer rüya yorumluyorsanız benim bu rüyamı çözüverin” dedi.

2/Bakara 29: Sizin için yerde olanların tümünü yaratan O’dur. Sonra göğe yönelip (istiva edip) de onları yedi gök olarak düzenleyen O’dur. Ve O, her şeyi bilendir.

65/Talak 12: Allah, yedi göğü ve yerden de onların benzerini yarattı. Emir, bunların arasında durmadan iner; sizin gerçekten Allah’ın her şeye güç yetirdiğini ve gerçekten Allah’ın ilmiyle her şeyi kuşattığını bilmeniz, öğrenmeniz için.

67/Mülk 3: O, biri diğeriyle ‘tam bir uyum’ (mutabakat) içinde yedi gök yaratmış olandır. Rahman (olan Allah)ın yaratmasında hiçbir ‘çelişki ve uygunsuzluk’ (tefavüt) göremezsin. İşte gözü(nü) çevirip gezdir; herhangi bir çatlaklık (bozukluk ve çarpıklık) görüyor musun?

78/Nebe 12: Sizin üstünüze sapasağlam yedi gök bina ettik.

7 SAYISININ SIRLARINA İLİŞKİN ÖRNEKLER...

Kuranda 7 rakamı

Kuranda 7 rakamı

Sezaryen doğumda bebeğe ulaşmak için 7 kat kesim yapılmaktadır.
Gül 7 verendir.
Müzikte 7 nota vardır.
7 temel renk vardır.
Dünyada 7 kıta vardır.
Gökkuşağı, 7 renktir.
Kuran-ı Kerim’in ilk suresi Fâtihâ, 7 âyettir.
Dinimiz İslam’da 7 mertebe vardır.
Topkapı Sarayı’nın 7 büyük kapısı vardır.
7 tane baş melek vardır.
Mitolojide 7 esas tanrının var olduğu düşünülür.
Tibet’te 7 Buda vardır.
İnsan yüzünde 7 kapı vardır.
Müslümanlıkta 7 kat cennetten bahsedilir.
Eshab-ı Kehf olayı, Yedi Uyurlar olarak bilinir.
Büyük ayı takım yıldızlı 7 yıldızlıdır.
Roma rakamı sisteminde 7 harf vardır.
İstanbul, Roma ve Kudüs’te 7 tepe vardır.
Dünyanın 7 harikası vardır.
Cuma namazının yedi farzı vardır.
Yahudilerde kutsal şamdan 7 mumludur.
Osmanlı kurulduktan sonra yedinci asırda yıkılmıştır.
Kızılderililere göre mevsimler 7 tanedir.
Ailede soy yedi göbeğe kadar çıkarılır.
Bir uğur böceği genellikle yedi lekeye sahiptir.
Memelilerin boyunlarının çoğunda yedi kemik bulunur.
Periyodik cetvel tablosundaki satır sayısı yedidir.
Dijital cihazlar yedi segmentli bir ekran kullanır.
Çıplak gözle görülebilen gök cisimlerinin sayısı yedidir.
Kefene yedi arşın bez de denir.
Mevlana’nın yedi öğüdü vardır.

BİR YORUM YAPIN 2

Hfh 1 yıl önce

Ama neden

Toplam 1 beğeni

İBRAHİM 2 yıl önce

Benim ismimi unutmuşsunuz! İbrahim isminin hem arapça hem türkçe yazılışında 7 harf vardır. Ve ebced değerinin toplamının toplamı 7'dir

Toplam 11 beğeni