Namazda işaret parmağını kaldırmanın hükmü! Tahiyyatta şehadet parmağı neden kaldırılır?

Namazda oturuş esnasında Tahiyyat duasını okurken 'La ilahe' kısmında işaret parmağını kaldırıp ''İllallah'' kısmında indirmek sünnet davranışlardan biridir. Doğru yerde kaldırıp indirme konusunda zorlanmayan kimselerin yapması önerilen bu davranış ile ilgili merak edilenler haberin detaylarında. Peki mezheplere göre namazda şehadet parmağını kaldırmanın hükmü...

Özellikle de camide cemaatle namaz kılarken ilk ve son oturuşta Tahiyyat duasını okurken bazı kimselerin şehadet parmağını yukarı kaldırıp indirdiğini görürüz. Namazda şehadet parmağını kaldırmanın sünnet mi yoksa farz mı olduğu ise en çok merak edilen ve araştırılan konulardan biridir. Mezheplere göre değişebilen şehadet parmağını kaldırmanın dinimize göre hükümlerini sizler için araştırmaya çalıştık. Peki namazda şehadet parmağı nerede kaldırılır? Tahiyyat duasını okurken parmak sallamanın hükmü:

NAMAZDA İŞARET PARMAĞI NEDEN KALDIRILIR?

namazda işaret parmağını kaldırmak

namazda işaret parmağını kaldırmak

5 vakit namaz içerisinde Tahiyyat duasını okurken duanın şehadet kısmında işaret parmağı yukarı doğru kaldırılır. ''La ilahe'' derken sağ elin işaret parmağı ile orta parmağın halka şeklinde kaldırılıp ''İllallah'' denileceği zaman indirilmesinin sünnet davranışlar arasında olduğu bilinmektedir. Fakat bunu doğru bir şekilde yapmak çok önemlidir. Dikkatli bir şekilde yapılmadan yanlış yerde yapılırsa günaha girileceğinden dolayı bazı alimler bu hareketi zamanında yapmakta zorlanan kimseler için terk edilebilirliğini tavsiye etmektedir.

Maliki mezhebine göre, teşehhüdün başından sonuna kadar, şahadet parmağını sağa-sola yavaşça hareket ettirmek sünnettir. (bk. V. Zuhayli, el-Fıkhu’l-islami, 1/716)

HADİS-İ ŞERİF: Vail b. Hucr’un, Efendimiz (SAV)'in namaz kılma şeklini anlatırken şöyle bahsediyor;

“Sonra oturup sol ayağını yere yatırdı ve sol elinin avuç kısmını uyluğu üzerine ve sol dizi üzerine koydu ve sağ dirseğini sağ uyluğunun hizasına getirdi. Sonra parmaklarından ikisini yumarak halka şeklinde yaptı, sonra parmağını kaldırdı ve bu parmağını hareket ettirdiğini gördüm, dua ediyordu.” (Beyhaki)

Hanefi mezhebine göre, “lâ ilâhe” derken sağ elin baş parmağı ile orta parmağın halka yapılıp şahadet parmağının kaldırılması ve “illallah” derken indirilmesi sünnettir.

HADİS-İ ŞERİF: “Namazda oturduğu zaman sağ elini sağ uyluğunun üzerine koyar, bütün parmaklarını yumar ve işaret parmağı ile işaret ederdi. Sol elini de sol uyluğu üzerine koyardı, karşılığını verdi.” (Müslim)

Şâfi mezhebine göre “illallah” denince işaret parmağı yukarı kaldırılır ve ilk teşehhüdde ayağa kalkıncaya, son teşehhüdde selam verinceye kadar öylece bırakılır.

Ettahiyyatü duası okunuşu ve fazileti! Ettehiyyatü nasıl okunur? Tahiyyat duası nerede okunur?

İLİŞKİLİ HABER

Ettahiyyatü duası okunuşu ve fazileti! Ettehiyyatü nasıl okunur? Tahiyyat duası nerede okunur?

BİR YORUM YAPIN 1

Safa 3 yıl önce

Bunu yapmayan cehennme gider mi? Peki kıldığı namazın anlamının farkında olmayan. mUhtemelki cehennemle tanışabilir. Gereksiz işlerle uğraşmayın. Zaten parmak curcunasu yaşanıyor, bilmeden herkes bişey yapıyor. Bakın bunları öğretmekten Farzları öğrenmeye ve öğretmeye sıra gelmiyor ve tam öğrendik derken pisi pisine ölüp gidiyoruz. Haramlarla farzların gereğini yapabilsek ne mutlu.

Toplam 9 beğeni