İstihare nasıl yapılır? İstihare hangi dualarla yapılır? Evlilik için istihare...

Evlenilecek kişinin ya da bir işe başlamadan önce onun hayırlı olup olmadığını öğrenmek için başvurulan istihareyle ilgili tüm merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki istihare nasıl yapılır? İstihare hangi dualarla yapılır? Muhsin Bay'ın sunumuyla Kanal 7 ekranlarında izleyiciyle buluşan Cuma Sohbetleri programında eski Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Nurettin Nursaçan yanıtladı. İşte evlilik için istihare...

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

"Hayırlı olanı isteme" anlamına gelen istihare, terim olarak "Bir iş veya davranışta Allah katında hayırlı olanı kılınan nâfile bir namaz ve dua ile talep etme" manasında kullanılır. Hayr kelimesi ve çeşitli türevleri Kur'an'da sıkça kullanılırken aynı kökten türeyen istihâre yer almaz. Ancak insanın şer zannettiği bir şeyin hayır olabileceğini (en-Nûr 24/11), bir şey hayırlı olduğu halde ondan hoşlanmayabileceğini, şer olduğu halde sevebileceğini (el-Bakara 2/216), Allah'ın her türlü noksanlıktan münezzeh olup dilediğini yaratarak seçtiğini (el-Kasas 28/68), her türlü hayrın O'nun elinde olduğunu, her şeye gücünün yettiğini (Âl-i İmrân 3/26), bir işe girişirken başkalarına danışmak ve karar verince de Allah'a güvenip dayanmak gerektiğini, böyle yapanlara Allah'ın yeteceğini (Âl-i İmrân 3/159; et-Talâk 65/3) ifade eden âyetler İslâm'da istihâreyi işaret eder. Bu sebeple gündelik hayatımız içerisinde bazı işlerimizin hayırla sonuçlanıp sonuçlanmayacağını öğrenmek için yaptığımız istiharede Allah'tan yardım bekleriz. Kendisi ya da başkası için istihare yapmak isteyen kimse, kalbini tamamıyla bu duruma yöneltip 2 rekat namaz kılıp ardından Peygamber Efendimiz (SAV)'in öğrettiği duayı okumalıdır. İstihare namazından sonra kişi kendini ferah hissederse bu o işin hayırlı olacağına, sıkıntı ve keder hissedilirse, olumsuz olacağına yorulur. Bu haberimizde evlilik veya bir işe başlamak için gece ya da gündüz kılınabilen istihare namazı hakkında tüm ayrıntılara yer verdik. İstihareyle ilgili tüm merak edilenleri Kanal 7 ekranlarında yayınlanan Cuma Sohbetler'inde eski Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Nurettin Nursaçan yanıtladı.

İSTİHARE HANGİ DUALARLA YAPILIR?

Eski Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Nurettin Nursaçan, istiharenin hangi dualarla yapıldığını açıkladı.

"Allâhumme inni estehiruke bi ilmike ve estakdiruke bi kudretike ve es'eluke min fadlike'l-azim. Fe inneke takdiru ve lâ akdiru ve ta'lemu ve lâ a'lemu ve ente allâmu'l guyûb. Allâhumme inkunte ta'lemu enne hâza'l-emre hayrun li fi dini ve meâşi ve âkıbeti emri ve âcili emri ve âcilihi. Fekdurhu li ve yessirhu li summe bârik li fihi. Ve in kunte ta'lemu enne hâza'l-emre şerrun li fi dini ve maâşi ve âkıbeti emri ve âcili emri ve âcilihi f'asrifhu anni va'srifni anhu ve'kdur li el-Hayra haysu kâne. Summe ardihi bih." (Buharî, Teheccüd, 25, Deavât, 49, Tevhid, 10; Tirmizi, Vitr, 18; İbn Mace, Akâme, 188; Ahmet b. Hanbel, III/344).

İstihare duasının anlamı:

Ey Allahım, ilmine güvenerek senden hakkımda hayırlısını istiyorum, gücüme güç katmanı istiyorum. Sınırsız lütfundan bana ihsan etmeni istiyorum. Ben bilmiyorum, ama sen biliyorsun, ben güç yetiremem ama sen güç yetirirsin. Ey Allahım! Yapmayı düşündüğüm bu iş, benim dinim, dünyam ve geleceğim açısından hayırlı olacaksa, bu işi benim hakkımda takdir buyur, onu bana kolaylaştır, uğurlu ve bereketli eyle. Yok eğer benim dinim, dünyam ve geleceğim için kötü ise, onu benden, beni ondan uzaklaştır. Ve hayırlı olan her ne ise sen onu takdir et ve beni hoşnut ve mutlu eyle!"

İSTİHARE NAMAZI NASIL KILINIR?

İstihare namazı nasıl kılınır?

İstihare namazı nasıl kılınır?

İstişare ne demektir? İstişare ne için yapılır?İLİŞKİLİ HABERİstişare ne demektir? İstişare ne için yapılır?

1. Rekat;

"Niyet ettim Allah rızası için iki rekat İstihare namazı kılmaya" şeklinde niyet edilir
"Allahu Ekber" diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız
Subhaneke'yi okuruz
Euzü-besmele çekeriz
Fatiha okuruz
Kafirun Suresini okuruz
Rüku'ya gideriz
Secde'ye gideriz. Doğruluruz, yeniden Secde'ye gideriz

2. Rekat;

Ayağa kalkarak kıyama dururuz
Besmele çekeriz
Fatiha okuruz
İhlas suresini okuruz
Rüku'ya gideriz
Secde'ye gideriz. Doğruluruz, yeniden secde'ye gideriz
Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz
"Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız.

Gupse Özay ve Barış Arduç'un kızlarına koyduğu Jan Asya ismi ne demek? Jan Asya hangi dil?

İLİŞKİLİ HABER

Gupse Özay ve Barış Arduç'un kızlarına koyduğu Jan Asya ismi ne demek? Jan Asya hangi dil?

BİR YORUM YAPIN 11

Nurcan 1 yıl önce

Merhaba, yakını arkadaşım için istihare ye yattı ve rüyasında kırmızı 2 oyuncak araba görmüş iki ter üzeri yan gidiyormuş. Yanında da kocası eziyetli biraz başak bir tanıdığını görmüş. Birde boşanmış çocuğu olan başka birisini daha görmüş çocuk ta yanımdaymış onlar konuşmamış hiç, istihare için baktıkları kişi daha önce boşanmış.

Emine 1 yıl önce

Başlığınızda yazdığınız hoca efendinin ismi Necmeddin Nursaçan Severek takip ediyorum.

Anonim 1 yıl önce

Selamun aleykum. Bir kaç kişi bi istihareye yattı fakat hep kizi tek başına gördü. Bunun anlamı şu an hayatında olan kişinin hayırlı olmayacağı mi yoksa biraz daha zamanının olduğuna mi işarettir?

Toplam 1 beğeni

Ali 2 yıl önce

Hayatımda ilmasi düşündüğüm insan için 2defa istiyare namazı ve gerekeni yaptım rüyamda bir şey gurmedim kaç defa ishare namazını kilarsak gurebilirz

Toplam 1 beğeni

Dilan 2 yıl önce

3gun kilman gerekiyo canim bide kible yonune yatman gerekiyor bide abdestli halinli

Toplam 0 Beğeni

Ali 2 yıl önce

Merhaba iki gün üst üste evlilik adına doğru insan olup olmadığını düşündüğüm insanla alakalı ama ne yazikki hiç bir rüya gurmedim rüya kaç defa namaz kıldıktan sonra gurebilirz teşekkürler

Toplam 5 beğeni

Peri 2 yıl önce

7 gün uygulamanız gerekiyor

Toplam 0 Beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun