Namaz kılmanın mekruh olduğu vakitler! Kaza ve nafile namaz ne zaman kılınmaz?

Mecusilerin ibadet ettikleri zamanlarda bizlerin nafile ya da normal namaz kılınması halinde mekruh bir davranış sergilendiği bilinmelidir. Peki namaz kılmanın mekruh sayıldığı vakitler ne zaman? Namazın kılınmaması gereken vakitler hangileridir?

Tıpkı Allah (c.c)'un biz kullarına emrettiği farz namazlarda hoş görülen vakitler olduğu gibi namaz kılmanın mekruh sayıldığı vakitlerde vardır. Rivayet edilir ki; “Üç vakit vardır ki, Rasûlullah (SAV) bize, bu vakitlerde namaz kılmamızı ve ölülerimizi defnetmemizi yasakladı: Güneş doğduğu zaman yükselinceye kadar, güneş tepe noktasına geldiği zaman zevaline kadar, güneş batmaya meylettiği zaman.” (Müslim, Ebû Dâvud) Bir de “Rasulullah (SAV)’ın şöyle buyurduğunu duydum: “Sabah namazından sonra, güneş doğuncaya kadar  namaz yoktur. İkindi namazından sonra güneş batıncaya kadar namaz yoktur.” (Buhârî) Bu iki vakitte namaz yasaklanmıştır.

NAMAZIN MEKRUH KILINDIĞI VAKİTLER:

  • Güneş doğduktan yükselene kadar ki vakit. Ortalama 40-45 dakika geçtikten sonra kerahat çıkmıştır, kuşluk ya da bayram namazı kılma vakti girmiştir.
     
  • Güneşin tam tepe noktasında olduğu zaman.
     
  • Güneş gözleri kamaştıracak kadar sarardığından battığı ana kadar geçen süre. Bu esnada yalnızca, o günün ikindi namazının farzı kılınabilir.

Güneşi doğuşu, tam tepe noktası ve batışı Mecusilerin ibadet zamanı olduğu için dinimiz bu zamanlarda ibadette bulunmamızı yasaklamıştır. Böylelikle onlardaki gibi ibadet vakitlerinin çakışmasının da önüne geçilmiştir.

Kerahat vakti nedir, Kerahat vaktinde neler yapılmaz? Kerahat vakti namaz kılınır mı?İLİŞKİLİ HABERKerahat vakti nedir, Kerahat vaktinde neler yapılmaz? Kerahat vakti namaz kılınır mı?

NAFİLE NAMAZ NE ZAMAN KILINMAZ?

İmsak vaktinin girmesiyle sabah namazını kılmadan önceye kadar ki sürede nafile namaz kılmak mekruhtur.

Sabah namazının farzını kıldıktan sonra güneşin doğumuna kadar nafile kılınmaz. Farzdan sonra sabah namazının sünneti bile kılınmaz.

İkindi namazının farzından sonra, akşam namazının farzından önce, bayram ve cuma hutbeleri esnasında, cuma namaz için kamet getirme sırasında, bayram namazından önce ve sonra (sonrasında sadece evde kılınabilir)

2023 Sonbahar sezonuna damgasını vuracak piliseli eşarp modelleri!

İLİŞKİLİ HABER

2023 Sonbahar sezonuna damgasını vuracak piliseli eşarp modelleri!
Yalı Çapkını dizisi nerede çekiliyor? Yalı Çapkını Seyran ve Ferit'in gittiği otel nerede?

İLİŞKİLİ HABER

Yalı Çapkını dizisi nerede çekiliyor? Yalı Çapkını Seyran ve Ferit'in gittiği otel nerede?
Fatih Camii'nin yer altındaki gizemi: Karadeniz Medresesi Sarnıcı

İLİŞKİLİ HABER

Fatih Camii'nin yer altındaki gizemi: Karadeniz Medresesi Sarnıcı

BİR YORUM YAPIN 1

MÜRSEL 2 yıl önce

bu gibi konuların sıklıkla işlenmesi faydalı olacaktır

Toplam 1 beğeni