Prof. Dr. Mustafa Karataş açıkladı: Aşı orucu bozar mı?

Oruçluyken aşı olmanın orucu bozduğunu söyleyen Prof. Dr. Mustafa Karataş, aşı ile alakalı alimlerin görüşlerinden bahsederek aşı olacak kimselerin orucunda dikkat edecekleri noktalara değindi.

Günümüzde salgın Covid-19 hastalığından korunmak için yapılan aşıların orucu bozup bozmadığına dair sorular ard arda sıralanmaya başlamıştı. Geçtiğimiz günlerde Diyanet'in fetvasına göre aşının orucu bozmadığı öne sürülmüştü. Peki Prof. Dr. Mustafa Karataş bu konu ile ilgili ne diyor? İşte Muhabbet Kapısı programında yaptığı açıklama:

Aşı yaptırmak orucu bozar mı? Diyanetten Covid-19 aşısı açıklamasıİLİŞKİLİ HABERAşı yaptırmak orucu bozar mı? Diyanetten Covid-19 aşısı açıklaması

Mustafa Karataş Hoca'nın ifadelerine göre: ''Aşı ile ilgili fetvalar daha önce 2 şekilde verilmiştir. İmam-ı Azam'a göre bunlardan birincisi içeriye ve dimağa kadar yaraya konan yaş bir ilaç, içeri nüfuz ederse orucu bozar ve kazayı gerektirir. Bedene giren her şey orucu bozar ve kazası yapılmalıdır. İkinci görüşte ise İmameyne göre yani İmam-ı Azamın diğer talebesine göre yaraya konan vücut yaraya gitse de orucu bozmaz.

Şırınga bozmaz diye fetva verilse de Ömer Nasuhi Bilmen hoca ihtiyata rivayet edilmesi evladır demektedir.

İlla aşı vurulması gerekiyorsa iftardan sonra hastaneye gidip iğne yapılabilir. Eğer gündüz yapılmasına dair bir zaruriyet söz konusu ise iğne yaptırıp oruca devam edilebilir. (Oruç bozulmaz diyen alimlerin görüşüne göre) Fakat ihtiyata muvafık olarak hastalıktan dolayı bozuldu diye kabul edip kaza etmek daha doğru olur. Bu esnada günü oruçlu gibi bitirmek gerekir.''

Aşı yaptırmak orucu bozar mı? Diyanetten Covid-19 aşısı açıklaması

İLİŞKİLİ HABER

Aşı yaptırmak orucu bozar mı? Diyanetten Covid-19 aşısı açıklaması

BİR YORUM YAPIN 4

avciTURK 3 yıl önce

Vucuda giren orucu bozar, cikansa abdesti bozar hepsi bu.Daha neyini anlamiyorlar anlasilir gibi degil.

ryilmaz 3 yıl önce

tükürünce abdest bozulur mu yani

erdem değer 3 yıl önce

eğer oruç bozulduysa neden yiyip içmeyelim de oruçlu gibi günü bitirelim?

Toplam 1 beğeni

Greenpeace 3 yıl önce

Ramazan ile ilgili bütün sorulara toplu yanıt veriyorum; 'Bozmaz'

Toplam 1 beğeni