Dilenciye para vermek caiz mi ve sadaka yerine geçer mi? Dilencilik ile ilgili hadisler

Sokakta elini açıp dilenen kişiye para vermenin dinimize göre caiz olup olmadığını sizlere araştırdık. Peygamberimizin dilenen kimselere karşı tutumu neydi, ihtiyaç sahibi dilenebilir mi? İşte dilencilik ile ilgili verilen hüküm:

Sokakta yürürken ya da caddede karşıdan karşıya geçerken yol kenarlarında elini açmış bekleyerek dilencilik yapan kişilere çevremizde rastlamaktayız. Allah (c.c)'un rızasını gözeterek yapacağımız hiçbir yardım ve iyilik karşılıksız kalmaz. Yardımını yaptığımız kişinin gerçekten ihtiyaç sahibi olup olmadığı bu hükmü değiştirmez. Öyle ki bazı insanlar vardır ki; gerçekten karnını doyuracak parası bile yoktur ancak yine de istemeye dili varmaz iken bazıları mal toplamak için acıtasyon yaparak gelir elde etmeye çalışır. Bu gibi durumlarda mümkün olduğunca gerçek ihtiyaç sahibi kişileri bulup onlara karşı yardımda bulunmak gerekir. Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)'in dilenciliğe karşı tutumu, ihtiyacı olmadan isteyenlerin mesuliyetini ve hangi şartlarda istemenin caiz olabildiğini bizlere göstermektedir.

DİLENCİYE PARA VERİLMELİ Mİ? İHTİYAÇ SAHİBİ DİLENEBİLİR Mİ?

 

Enes bin Mâlik (r.a) rivayetine göre olay şu şekilde anlatılıyor: Bir gün Efendimiz (SAV)'in huzurunda Ensar'dan birisi gelerek bir şey istedi. Efendimiz "Evinde bir şey var mıdır?" diye ona sordu: Kişi, "Evet, yâ Resulallah, bir çulumuz var. Bir kısmını altımıza seriyoruz, bir kısmıyla da örtünüyoruz. Bir su kabımız var, onunla da su içiyoruz."

Peygamberimiz (SAV) "Öyleyse hemen kalk, çul ve su kabının her ikisini de al, bana getir." buyurunca kişi her ikisini de getirdi. Efendimiz (SAV) su kabını eline aldı, "Şu iki eşyayı satın alacak kimse var mı?" diye sordu. Cemaatten bir zat, "Ben her ikisine de bir dirhem veririm." dedi.

Efendimiz (SAV) iki-üç defa, "Bir dirhemden fazla veren yok mu?" diye yineledi. Daha sonra başka birisi, "Ben iki dirheme alırım." dedi. İki dirhemi alıp eşya sahibine verdi ve şöyle dedi:

"Bu paranın bir dirhemi ile yiyecek al, âilene bırak; bir dirhemine de bir balta al, bana getir." Resul-i Ekrem baltaya mübarek eliyle bir sap takıp adama vererek, "Al bunu, git odun kes, topla, sat. Seni on beş gün görmeyeceğim." buyurdu.

Efendimizin yanına geldiğinde 15 dirhem kazanmıştı. Resulullah ise bunun üzerine şöyle buyurdu:

"Dilencilik yüzünden siyah bir nokta olarak kıyamet gününde gelmektense, şu hâlin ondan daha hayırlıdır. Dilenmek ancak şu üç kişiye caizdir: Toprağa yapıştıran fakirliğe uğrayana (son derece fakir düşene), altından kalkamayacak derecede borç altına girene, aralarını bulmak için kan parası yüklenen kimseye."

Farklı bir rivâyette de dördüncü şart getirilir: "Çok acı veren müzmin bir hastalığa kapılan kimse ihtiyacı kadar isteyebilir." (Ebû Dâvud, Zekât: 26) buyrulur.

Ejder meyvesi nedir? Ejder meyvesinin faydaları nelerdir? Vücudun enerjisini yükseltiyor...

İLİŞKİLİ HABER

Ejder meyvesi nedir? Ejder meyvesinin faydaları nelerdir? Vücudun enerjisini yükseltiyor...
Günlük okunacak dua ve zikirlerin faziletleri! Her gün okunacak kısa dualar

İLİŞKİLİ HABER

Günlük okunacak dua ve zikirlerin faziletleri! Her gün okunacak kısa dualar

BİR YORUM YAPIN 4

osman 2 yıl önce

Kim saçmalıyor engin kaya? Ortada hadisler var, ayrıca ihtihacı olana verilmeli deniliyor. Allah (C.C) verdiğinde gözü kalan insanın eline düşmekten korusun.

Toplam 1 beğeni

bilal 2 yıl önce

sadaka fakire verilir.dilenci bu işi meslek haline getirmiş.aslında varlıklı kişidir.kendini yoksul göstererek millete duygu sömürüsü yapar.birçuğu da sizden aldığı parayla sigara şarap gibi ihtiyaçlarını karşılar.sadaka önce kendine sonra çoluk çoçuk aileye yakın akrabaya verilir.akrabaya verilen sadakanın iki sevabı vardır.sadaka sevabı akrabayı gözetme sevabı.

Toplam 1 beğeni

engin kaya 2 yıl önce

saçmalıyorsunuz fakire sadaka verilir dilenciler iş olarak bunu yapmaktadırlar.sizin bu çakma fetvalarınız yüzünden dağ taş dilenci dolu asıl ihtiyaç sahibi olanlara para verilmiyor.hem selam almak vermekte sadakadır.şarapçıya paranın terördemi esrardamı kullanılacağı belli olmayan kişileri korumayın artık.ihtiyacı olanlara verilir.bir dilencinin günlük hasılatı 300 liradır aylık 10000 eder senden de benden de zengin saçmalamayın.islam dinini iyice aşağı çekiyorsunuz

Toplam 1 beğeni

mesut 2 yıl önce

güzel bir yazı .sen bu yazıdan dilencilere para verilmeliyi nasıl anladın gerçekten hayret.kimler dilenebilir belirtilmiş.buna göre dışardaki hemen hemen hiçbir dilenciye sadaka verilmez

Toplam 0 Beğeni