İslam'a uygun eş nasıl seçilir? Dinde eş seçiminin önemi

Bu zamana kadar bekar kalıp artık yavaş yavaş evlilik yoluna girmiş olan kimselerin dünya ve ahiret saadeti için eş seçiminde bazı noktalara karşı dikkatli olması gerekir. Peki dine göre eş seçiminde ilk bakılması gereken kriter nedir?

Kişiyi günahlardan alıkoyan ve harama bakmaktan uzak tutan evlilik hayatı, ahiretimizi de etkileyeceği için eş seçiminde dikkatli davranılmalıdır. Allah katında en sevimsiz amelin yani boşanmanın ilerleyen dönemlerde gerçekleşmemesi için daha yolun en başında bazı kriterlere bakması gerekir.  Öyle ki bu konu ile ilgili Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)'in “Kadın dört sebepten biri için nikâhlanır: Malı, nesebi, güzelliği ve dindarlığı. Sen dindar olanı seç ki hayır ve bereket göresin!” (Buhârî, Nikâh, 15, Müslim, Radâ, 53) hadis-i şerifi erkeklerin yuva kuracağı kadında öncelikli olarak bakması gereken özellikler apaçık sıralanmıştır. Ayet-i kerimede ise evlilik hakkında ''Kendileri ile huzur bulasınız diye sizin için türünüzden eşler yaratması ve aranızda bir sevgi ve merhamet var etmesi de onun (varlığının ve kudretinin) delillerindendir. Şüphesiz bunda düşünen bir toplum için elbette ibretler vardır.” (Rum, 30/21) geçmektedir. 

EVLENİLECEK KİŞİNİN DOĞRU BİRİ OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?

İslami bir evlilikte hayırlı ve huzurlu bir evlilik için evlilik öncesinde adayda dikkat edilmesi gereken bazı şeyler vardır. Bu konu ile ilgili öncelikli olarak söylenecek şey, tarafların ki bunu genelde erkek yapar karşı tarafın gözüne girebilmek için sarf ettiği edebiyat cümleleridir. Her ne kadar kulağa hoş gelse de bunlara çok fazla aldırış etmemek gerekir. Şura ve istişare ruhu kişiye girmelidir, evlenirken doğru eş adayını bulma sürecinde o kişi başkalarına sorularak hakkında bilgi edinilmelidir.

Sizinle ilginiz olmayan biri ile istişare etmeye çalışın. İleride iyi bir anne ya da baba olabilmenin temeli aslında tamda bu esnada geçer. Çünkü eş seçimi bir nevi anne-baba seçimidir. Dolayısıyla eş seçerken aynı zamanda gelecekteki çocuğunuza da anne ya da baba seçtiğinizi unutulmamalıdır.

 

Kadınlarda kazi nedir ve kazi gusul gerektirir mi? Kadın ne zaman gusül almalı?

İLİŞKİLİ HABER

Kadınlarda kazi nedir ve kazi gusul gerektirir mi? Kadın ne zaman gusül almalı?
Unutulmaya yüz tutmuş Ramazan gelenekleri

İLİŞKİLİ HABER

Unutulmaya yüz tutmuş Ramazan gelenekleri

BİR YORUM YAPIN 0