Yalan söylemenin günahı nedir? Hangi durumlarda yalan söylenebilir? Yalan yere şahitlik etmek..

Dinimizce 'Münafıklık alameti' olarak görülen yalan söyleme durumu ve yalancı şahitlik ahirette Allah'ın azabına neden olabilecek en büyük günahlardan biridir. Peki hangi durumlarda yalana izin verilmiştir? Yalanın günahı...

"Ey iman edenler! Hak üzere durup adaleti yerine getirmeğe çalışan hâkimler ve Allah için doğru söyleyen şâhidler olun. Velev ki, o şahitliğiniz nefisleriniz yahut ana babanızla yakın akrabanız aleyhine olsun. İster üzerine şahitlik yapılan kimseler zengin veya fakir bulunsun..." (Nisa, 4/135) ayet-i kerimesine baktığımızda Yüce Allah (c.c) bizlere dürüst olmamız gerektiğini öğütlüyor. Münafıklık alameti olarak görülen yalanın ve yalancının yer verilmemesi gereken hayatımızda sadece ve sadece 3 durumda yalana müsaade tanınmıştır. Bunlardan biri zulüm ve haksızlık karşısında can, mal ya da namusun zedelenmemesi için, savaşta düşmanı yenmek ve küs olan kimselerin aralarını bulmak (barıştırmak için.) HADİS-İ ŞERİF: "İnsanlar arasını düzelten, bunun için hayırlı söz söyleyen ve hayırlı söz ulaştıran kimse yalancı değildir." (Müslim, Birr ve Sıla, 27) Yalan söylemekten uzak durmaya çalışan kimsenin cennete gidebileceğine delil olarak gösterilen hadis-i şerif ise şu şekildedir:

Ebu Ümame (r.a.) der ki, Efendimiz (SAV) şöyle buyurdu:

“Ben, haklı bile olsa münâkaşayı terk eden kimseye Cennetin kenarında bir köşk verileceğine kefîlim. Şakadan bile olsa, yalan söylemeyen kimseye Cennetin ortasında bir köşk verileceğine kefilim. Ahlakını güzelleştiren kişiye de Cennetin en üstünde bir köşk verileceğine kefîlim.” (Ebû Dâvûd, Edeb, 7/4800. Ayrıca bkz. Tirmizî, Birr, 58/1993; İbn-i Mâce, Mukaddime, 7)

İLAHİYATÇI PROF. DR. MUSTAFA KARATAŞ'TAN YALANCI ŞAHİTLİK AÇIKLAMASI

YALAN SÖYLEMEK NEDEN GÜNAH?

Allah katında yalancılardan yazılmamak için her daim dürüst davranmalı ve ne olursa olsun kimseye yaranmak için yalan yere şahitlik etmemeliyiz. Güven duygusunu alt üst eden yalanın ahiretteki karşılığı ise çok acı vericidir. Öyle ki Kuran-ı Kerim'deki ayette "Birbirinizi aldatmak için (yalan) yemin etmeyin, bu yüzden yere sağlam basan ayak sürçebilir ve Allah yolundan alıkoymanıza karşılık kötü bir azab tadarsınız. Bunun için size (ahirette de) büyük bir azab vardır." (Nahl, 16/94) şeklinde tanımlanmaktadır.

YALAN YERE ŞAHİTLİK ETMEK...

Yalan yere şahitlik etmeye kalkan kimse derhal  Allah'a tövbe edip af dilemeli ve bir daha bu günahına geri dönmemelidir. Yalan yere yemin etme durumu ise niyete göredir. Kişi yemin sırasında kalbinden başka şeyleri geçirerek yemin ederse yine yalan yemin etmiş olur.

Gıybet nedir, gıybete giren davranışlar! Gıybet ve iftiradan korunma duası

İLİŞKİLİ HABER

Gıybet nedir, gıybete giren davranışlar! Gıybet ve iftiradan korunma duası

BİR YORUM YAPIN 0