Kurban kesmenin faziletleri! Kurban kesmek farz mı?

Akıl sağlığı yerinde olan her Müslümanın yerine getirmesi vacip olan ibadetlerden biri olan kurban kesimi, kişinin amel defterine kazandırdığı sevap bakımından oldukça önemlidir. Kurban kesmenin sevabını Peygamber Efendimiz (SAV) hadis-i şeriflerle müjdelemiştir. Kurban kesmenin sevabı...

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Allah (c.c)'un rızası için kesilen kurban ibadeti Hanefi mezhebine göre farz değil vacip, Şafiilere göre sünnet olan ibadetlerdendir. Hanefi mezhebinin gereğine göre, kendi malı ve mülkü olan kadınların da kurban kesmesi lazımdır. Erkeklerde temel ihtiyaçlarının dışında belli miktarda para olması gerekirken kadının ev geçindirmek gibi bir yükümlülüğü olmadığı için zengin olan kadın kurban kesmeli ya da vekaleten kestirmelidir. Et dağıtımı için kişinin fakir ya da zengin olması, Müslüman olması ya da olmaması fark etmez. Etin dağıtımı konusundaki belli başlı yöntem ise etin üçte birini evde bırakmak, üçte birini komşulara üçte birini ise fakirlere vermek şeklindedir. Bu dinimizce müstehap olandır. "Kim ki gönül hoşnutluğuyla ve kestiği kurbanın sevabını Allah’tan umarak kurban keserse, bu onun için Cehennem ateşine karşı perde olur." (Timizi, Kıyame, 50) "Kurban Bayramı günü âdemoğlunun yapacağı en faziletli iş kurban kesmektir. Şüphesiz o kurban kıyamet gününde, boynuzları, kılları, çatal tırnaklarıyla (sevap olarak) gelecektir. O kurban, daha kanı yere düşmeden önce, Allah katında (makbul bir davranış olarak sevap defterine) kaydedilir. Bu yüzden nefislerinizi onunla temiz hale getirin." (Tirmizi, Edâhî, 2).

KURBAN KESMENİN FAZİLETLERİ! KURBAN KESMEK NEDEN SEVAP?

kurban kesmenin sevabı

kurban kesmenin sevabı

Alemlere rahmet olan Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV), kurban bayramı günü, en küçük kızı olan kızı Hz. Fatıma’ya (r.a.) şöyle buyurur: “Ey Fatıma! Kalk, kurbanının yanında bulun, şunu iyi bil ki; onun kanından yere düşen ilk damla ile, işlemiş olduğun günahların tümü affedilir. Kurban kesilmeden önce şöyle dua et: ‘Benim namazım, ibadetim, hayatım ve ölümüm âlemlerin Rabbi içindir. Onun ortağı yoktur. Bana böyle emrolundu ve ben Müslümanlardanım.”

İslamİLİŞKİLİ HABERİslam'a göre kurban nasıl kesilir? Kurban keserken okunacak dualar! Kurban duası okunuşu

Bu esnada Efendimiz (SAV)'in yanındaki sahabelerden İmran b. Husayn şöyle sorar: ''Ey Allah’ın Resulü! Bu (bağışlanma ve sevap) yalnız senin ehl-i beytine mi mahsustur, yoksa tüm Müslümanlar için de durum aynı mıdır?''  Efendimiz (SAV) de:

"Tüm mü’minler için aynı sevap vardır." buyurur. (Heysemi, Mecmeu’z-Zevaid)

kurban kesmenin faziletleri nelerdir?

kurban kesmenin faziletleri nelerdir?

Allah rızası için kesilen kurbanın sevabını Peygamber Efendimiz (SAV), Zeyd İbnu Erkam (r.a.)'a şöyle anlattı: “Bu, babanız İbrahim’in (a.s.) sünnetidir. (Onun zamanından beri devam eden bir ibadettir.)”

Bunun üzerine biz: “Kurban kesersek bize ne gibi bir sevap var Ya Resulullah!” diye sorunca şöyle buyurdu: “Kurbanın her bir kılı için bir sevap.” O zaman, dedik: “Kesilen kurban, (koyun, kuzu gibi) yünlü ise sevap nasıl olacak.” Peygamberimiz de: “Yünün her bir kılı için de bir sevap var!” buyurdu. (İbn Mace, Edâhî, 3)

kurban eti nasıl dağıtılır

kurban eti nasıl dağıtılır

KURBAN ETİ NASIL DAĞITILIR? KURBAN ETİNİ PAY EDERKEN...

Kurban etinin dağıtılmaması kurban kesen kişinin fakir olması ya da çocuk sayısının fazla olması durumunda uygun görülmüştür.

1-Üçte biri kurban kesemeyen fakire sadaka niyetiyle verilir.

2-Üçte biriyle eve ziyarete gelen misafirlere ikram etmek için ayrılabilir.

3-Geriye kalan üçte birini ise, evdeki çoluk çocuğuna yiyecek ve nafaka olarak ayrılabilir.

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0