Kuran'da tesettür ayetleri! Tesettüre girmek farz mı? Erkeğin tesettürü...

Günümüz şartları altında hakiki manada tesettüre girebilmek, birçoğumuzun içerisinde ukte kalan durumlardan biri olabilir. Peki dinimize uygun gerçek tesettür nasıl bir şey? Tesettüre uygun nasıl giyinilir? Dinimizde ve Kuranda örtünme ayetleri...

Müslüman bir kimsenin kılık kıyafetine dini açıdan baktığımızda ele alınacak en temel husus; tesettürü sağlamasıdır. El ve yüz dışında kalan her yerin örtülü olması, açık görünmemesi gerekir. Elbise giyilse dahi iç göstermeyecek kalınlıkta ve avret yerlerini kapatacak uzunlukta olması şarttır. Ayaklarının avret olup olmaması ise ihtilaflı olsa da sahih kabul edilen görüşe göre ayaklar avrete girmez. Bir diğer görüşte namaz dışında ayakların avret sayıldığı ile ilgilidir. Bu gibi durumlarda kendini sağlama almak isteyen herkes ayaklarını örtmesi daha uygundur.

HADİS-İ ŞERİF: “Resulullah (SAV) kadınlardan erkeklere benzeyenlere, erkeklerden de kadınlara benzeyenlere lanet etti.” (Buhari nr:5751)

TESETTÜRDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ? PEYGAMBERİMİZ (SAV)'İN TESETTÜRDE DİKKAT ETTİĞİ NOKTALAR...

HATLARI BELLİ EDEN UZUN ELBİSE:

Hz. Âişe (r.a) rivayetine göre, kız kardeşi Hz. Esma Peygamberimiz (SAV)'in yanına gittiğinde üzerinde altını belli edecek ince bir elbise bulunuyordu. Efendimiz (SAV) onu görünce yüzünü çevirdi ve şöyle buyurdu:

"Ya Esma, bir kadın buluğ çağına erince -yüzünü ve ellerini göstererek- bunlardan başka bir tarafının görünmesi sahih olmaz." (Ebû Dâvud, Libas 31)

Usame b.Zeyd (r.a) naklettiklerine göre:

“Resulüllah (SAV) Dihye’tül- Kelbi’nin kendisine hediye ettiği mısır kumaşlarından sık dokunmuş bir elbiseyi bana giydirdi, ben de onu hanımıma giydirdim. Resulüllah (s.a.v) daha sonra bana sordu: ne oldu Mısırdan gelen elbiseyi giymiyorsun? Dedim ki, ey Allah’ın Resulü ben onu hanımıma giydirdim. Resulüllah (s.a.v) buyurdu ki, altına pijama türünden bir şey giymesini ona emreyle. Çünkü ben o elbisenin kemiklerinin hacmini belli etmesinden korkuyorum.” (Ahmet b. Hambel)

SAÇ GÖSTEREN İNCE BAŞÖRTÜ:

Alkame bin Ebi Alkame annesinin şu şekilde dediği nakledilmektedir:

"Abdurrahman'ın kızı Hafsa'nın başında, saçını gösterecek şekilde ince bir başörtüsü olduğu halde Hz. Âişe (ra)'nin huzuruna girdi. Hz. Âişe (ra) başından örtüsünü alarak ikiye katladı, kalınlaştırdı." (Muvatta', Libas:4)

YÜKSEK TOPUZ:

Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)'in giyinmiş çıplaklar ve deve hörgücü topuzların uygunsuz olduğuna dair şöyle buyurmuştur:

“Cehennemliklerden kendilerini dünyada henüz görmediğim iki grup vardır: Biri, sığır kuyrukları gibi kırbaçlarla insanları döven bir topluluk. Diğeri, giyinmiş oldukları hâlde çıplak görünen ve öteki kadınları kendileri gibi giyinmeye zorlayan ve başları deve hörgücüne benzeyen kadınlardır. İşte bu kadınlar Cennetʼe giremedikleri gibi, şu kadar uzak mesafeden hissedilen kokusunu bile alamazlar.” (Müslim, Cennet, 52)

GİYİNMİŞ ÇIPLAKLAR: Yalnızca süs için giyinip dışarı çıkan, hoş görünmek için renkli kıyafetler giyip kendini sunan ve vücut hatları belli olacak gibi dar, ince ya da şeffaf giyinen kimselerdir.

KURAN-I KERİMDE TESETTÜR AYETLERİ! TESETTÜRÜN KURALLARI

Ahzap Suresinde zikredilen ayet-i kerimede “Ey Peygamber! Hanımlarına, kızlarına ve mü’minlerin kadınlarına (bir ihtiyaç için dışarı çıktıkları zaman) dış örtülerini üstlerine almalarını söyle. Onların tanınması ve incitilmemesi için en elverişli olan budur. Allah bağışlayandır, esirgeyendir.” (el-Ahzâb, 59) buyrulmaktadır.

Dış kıyafetler için ise, "Bir nikâh ümidi beslemeyen, çocuktan kesilmiş yaşlı kadınların ziynetlerini, (yabancı erkeklere) göstermeksizin, dış elbiselerini çıkarmalarında, kendilerine bir vebal yoktur. Yine de dış elbiseli olmaları, kendileri için hayırlıdır. Allah işitendir, bilendir." (Nur, 24/60)

DİNİMİZE GÖRE TESETTÜRE UYGUN NASIL GİYİNİLMELİ?

Dinimizde tek tip bir kıyafet biçimi yoktur. Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV) bazen peştamal, bazen urba, bazen de elbise giyerdi. Konuyla ilgili Abdullah b. Cabir şöyle demektedir: "Vallahi ay ışığında üzerinde bir entariyle, gömleğiyle Allah Resulü'nü gördüm. Bir kimse üzerindeki giysiyle ancak bu kadar güzel olabilirdi." Başka örneklere baktığımızda ise sahabinin bir gün Efendimiz (SAV)'in sırtında gördüğü güzel gömleği ister. Allah Resulü de çıkarıp kendisine hediye eder.

Toplum içerisinde kabul edilen kıyafet şekli her ne ise Efendimiz (SAV) de birebirini ya da bir farklısını giyerdi. Bazen de bunu geliştirerek giyerdi. Efendimizin giyim şekline baktığımızda beyaz, kırmızı ve yeşil giydiği olurdu.

ERKEĞİN TESETTÜRÜ VAR MI? ERKEKLERDE TESETTÜR...

Tıpkı kadınlarda olduğu gibi erkeklerin de tesettürü vardır. Gözlerini haramdan sakınıp, iffetlerine sahip olmaları istenmiş; bu davranışın onları ruhen temiz kılacağı bildirilmiştir.

"Erkeğin avret yeri göbeği ile diz kapağı arasıdır." (Ahmed b. Hanbel, II/187). "Diz kapağı avret yerindendir." (Zeylai, Nasbu'r-Raye, I, 297).

''Mü’min erkeklere söyle. Gözlerini haramdan sakınsınlar ve ırzlarını korusunlar. Bu, kendileri için daha temizdir. Şüphesiz Allah onların yapmakta olduklarından haberdardır.”  (Nûr, 24/30.)

Etek altında sadece iç çamaşırıyla namaz kılınır mı? Çorapsız namaz kılmanın hükmü

İLİŞKİLİ HABER

Etek altında sadece iç çamaşırıyla namaz kılınır mı? Çorapsız namaz kılmanın hükmü
Erkeklere ipek elbise ve altın neden haram? Altın ve ipek kullanımı ile ilgili hadisler

İLİŞKİLİ HABER

Erkeklere ipek elbise ve altın neden haram? Altın ve ipek kullanımı ile ilgili hadisler

BİR YORUM YAPIN 1

Yorgo 1 yıl önce

İslami sitelerde erkeğin giyimi, tesettürü hakkında Kur’an-ı Kerim’de yer alan hükümler soruluyor ve alınan cevaplar kutsal kitaba değil , sözde hadis veya İslam alimlerinin sözlerine dayandırılıyor. Buyrun kardeşim aha bu soruyu ben de size soruyorum. Erkeğin giyimi Kur’an-ı Kerim’e göre nasıl olmalıdır? Bırakın Taberi’yi bilmemneyi…

Toplam 2 beğeni